LIFE

Prin ce metode poți să-ți dezveți pisica din a mai zgâria mobila

publicat pe 27 feb. 2024

    Psicile zgârie mobila pentru stimulare sau ca să își marcheze tiretoriul printre altele. Poate ajunge foarte ușor să facă asta toată ziua bună-ziua. Iată ce poți face ca pisica să nu mai zgârie mobila. Aplică soluțiile pe rând, ca s-o găsești pe cea mai potrivită pisicii tale.  

    Obiceiul pisicilor de a zgâria mobila este unul cât se poate de natural. Micile feline nu zgârie mobila doar de dragul de a provoca daune, ci pentru a-și delimita teritoriul, de exemplu, sau pentru a-și întreține buna sănătate a ghearelor. 

    De ce pisica zgârie mobila

    pisica zgarie mobila shutterstock
    Pisica zgârie mobila ca să își marcheze teritoriul sau pentru stimulare.

    Unul dintre motivele principale pentru care pisicile zgârie mobila are legătură cu marcarea teritoriului. Pisicile se folosesc de glandele ascunse în pernuțele lăbuțelor pentru a-și impregna mirosul în diverse obiecte. Iar cu ghearele lasă urme vizibile pe obiecte pentru a putea fi recunoscute. 

    De asemenea, pisicile se folosesc de acest obicei pentru a-și întinde și antrena lăbuțele. Totodată, ghearele pisicilor sunt astfel ascuțite, iar stratul deteriorat cade, fiind înlocuit cu unul nou. 

    Acum că știi motivele pentru care pisica ta zgârie mobila, iată ce metode să aplici pentru a o dezvăța de acest obicei dacă daunele sunt mari. 

    Pisica zgârie mobila: cum o ții departe de mobilier

    pisica zgarie mobila shutterstock

    Taie gheruțele

    Cel mai la îndemână lucru pe care îl poți face este să îi tai gheruțele pisicii tale. Un obicei indicat pentru sănătatea pisicii. În felul acesta, ajuți pisica să aibe gheare sănătoase tot timpul și previi eventualele accidente. Acest obicei trebuie să fie unul regulat. 

    Oferă-i alternative

    pisica zgarie mobila shutterstock
    Pune sisal lângă piesele către care se duce cel mai des.

    Ține cont de materialele pe care pisica ta le zgârie, dar și în ce moment al zilei face asta. Cumpără apoi un suport pentru zgâriat care să aibă o textură asemănătoare cu mobila. În funcție de comportament, pune suportul în apropierea bolului cu mâncare dacă observi că îi place, de exemplu, să zgârie imediat după ce se trezește și mănâncă. 

    Dacă pisica nu are un moment preferat al zilei în care zgârie mobila, atunci pune suportul în camera în care își petrece cel mai mult timp. Lângă suport poți așeza și iarba mâței pentru ca obiectul să fie și mai atrăgător. 

    Educă pisica

    Deși pare greu de crezut, poți să educi pisica pentru a o dezobișnui de obiceiul de a zgâria mobila. De fiecare dată când vrea să zgârie mobila trebuie să o împiedici. Folosește un spray cu aer comprimat sau cu apă. Când își scoate ghearele pentru a zgâria mobila folosește spray-ul, dar fără să îi provoci un factor de stres. 

    Atenție: nu ținti cu spray-ul ochii sau urechile pisicilor. Sunt două zone foarte sensibile. Totodată, nu țipa la pisică. În caz contrar, va înțelege că reprezinți un pericol și va limita contactul cu tine, încercând să te evite. 

    Dacă pisica răspunde cerințelor tale, atunci oferă-i recompense pentru a înțelege că ceea ce face este bine. 

    Acoperă mobila

    Dacă nicio soluție nu funcționează, atunci acoperă mobila cu materiale care îi provoacă pisicii disconfort. Pisicii îi place să simtă locurile unde a zgâriat, însă unele materiale îi provoacă senzații neplăcute. Este vorba de banda adezivă cu două fețe, folia de aluminiu sau folia de plastic. 

    Mai poți încerca să pulverizezi pe mobilă substanțe cu mirosuri pe care pisica nu le tolerează. Acestea pot fi cumpărate de la farmaciile veterinare. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments