DIY

Rețeta, ingredientele și toți pașii care te vor ajuta să prepari săpun de casă 100% natural

    În raionul cu produse pentru îngrijirea pielii vezi o mulțime de săpunuri și sticluțe care arată extrem de bine, dar care conțin multe substanțe chimice, parabeni și parfumuri artificiale. Te-ai gândit vreodată să nu le mai cumperi și să îți prepari acasă produse din ingrediente naturale? O tânără mămică care produce cosmetice cu etichetă verde, îți spune pas cu pas cum să îți faci propriul săpun de casă.

    În 2019, Diana Negru a creat brandul Maria Natural, pentru care prepară produse de igienă 100% naturale, lucrate manual, în serii mici. Pe vremea respectivă, fetița ei, Maria, avea patru ani și se confrunta cu o dermatită atopică severă. Pentru că prin vizitele la medici nu reușea să găsească niciun tratament care să-i amelioreze problema, Diana s-a gândit că ar putea începe chiar ea să îi creeze niște produse care să o ajute.

    „Am început să studiez, să cumpăr cărți de specialitate, să mă înscriu la diverse cursuri și, uite așa, pornind de la problema de piele a fiicei mele, care în prezent nu mai este așa de gravă, am ajuns să avem o gamă diversă de produse”, povestește Diana.

    Numele Maria vine chiar de la fiica ei care a inspirat-o să creeze produse delicate cu pielea. În portofoliul lor se regăsesc atât produse pentru corp – loțiuni hidratante și săpunuri, pentru ten – creme pentru diverse tipuri de ten și pentru ochi, chiar și produse pentru spa – uleiuri de masaj, bombe de baie, scruburi delicate, toate fiind realizate din ingrediente 100% naturale.

    Lista de ingrediente cuprinde uleiuri de calitate, pure, presate la rece și ingrediente cosmetice extrase din plante, tocmai pentru ca fiecare produs să nu aibă niciun ingredient nociv pentru piele.

    „Folosim unturi vegetale nerafinate – unt de shea, unt de cacao, unt de cocos, ingrediente cosmetice care sunt extrase din plante, bineînțeles pure, coloranți naturali cum ar fi argile sau pudre din fructe și diverși conservanți care sunt aprobați în cosmetica bio. Tocmai de aceea, produsele noastre, au un termen de valabilitate de aproape șase luni, nu mai mult”, explică Diana.

    Cum faci săpun de casă 100% natural

    Primul pas în a face săpunuri naturale acasă este să îți pregătești ingredientele și ustensilele necesare. Însă, pentru a știi ce ai de cumpărat, este necesar să îți notezi următoarea rețetă:

    75 grame unt de cocos
    60 grame untură de porc
    135 grame ulei de măsline (pomace sau extravirgin)
    30 grame ulei de floarea soarelui
    90 grame apă distilată
    41 grame sodă caustică puritate min. 98%

    1. Cumpără ingredientele necesare

    Ingredientele din rețetă sunt pentru o cantitate de 500 grame de săpun natural. Apa distilată o poți cumpăra direct îmbuteliată, din magazine, însă poți și să fierbi acasă cantitatea necesară. Untul de cocos îl găsești la orice plafar, iar uleiul de măsline poate fi extravirgin sau pomace, din turte de măsline, care este mult mai ieftin și merge la fel de bine în crearea săpunurilor. Ideal ar fi ca uleiul de floare soarelui să fie presat la rece, însă, dacă nu ai la îndemână, îl poți folosi și pe cel cu care gătești. Untura de porc o găsești în orice supermarket și vei fi surprins să descoperi că acest ingredient va face ca săpunurile să fie extrem de hidratante.

    În multe dintre magazine, puritatea sodei caustice este de 70-75% și deloc potrivită pentru săpun. Ai nevoie de una cu puritatea de minimum 98%, pe care o găsești pe Elemental. Tot pe Elemental găsești pigmenți naturali și uleiuri esențiale și parfumate de calitate, pe care le poți integra în compoziția finală.

    Când te apuci de crearea săpunurilor, respectă rețeta întocmai cum este scrisă și nu înlocui ingrediente, ca de exemplu, untura de porc cu uleiul de struguri. Fiecare ingredient are un anumit indice de saponificare și este foarte important în proces. Diana menționează că trebuie să acorzi atenție și la modul în care cântărești produsele. Folosește un cântar electronic de bucătărie și, întotdeauna, cântărește-le în grame.

    2. Echipează-te corespunzător

    Atunci când te apuci să faci săpun natural, trebuie să te echipezi corespunzător pentru a te asigura că nu te rănești. Așadar, ai nevoie de următoarele accesorii:

    o pereche de mănuși de cauciuc
    o pereche de ochelari de protecție
    o mască de protecție
    un halat sau o haină de care nu îți va părea rău dacă va fi stropită cu sodă caustică

    De regulă găsești toate obiectele menționate și în magazine cu profil de casă și grădină, precum este Hornbach sau Dedeman, însă sunt disponibile și pe Elemental.

    3. Pregătește toate vasele de care ai nevoie

    ustensile_necesare_săpun_natural
    Toate ustensilele de care ai nevoie pentru a face săpun natural în casă.

    Înainte de a te apuca să faci săpun natural în casă, este important să îți pregătești toate ingredientele și ustensilele într-un singur loc. Astfel, în timpul preparării, atenția ta se poate îndrepta doar asupra rețetei.

    Pentru a crea săpun, ai nevoie să pui pe blatul de lucru următoarele vase:

    un cântar de bucătărie
    un borcan mic
    un bol din inox
    o spatulă
    două recipiente de măsurare
    o formă de chec sau forme din silicon pentru turnare
    un mixer vertical sau un tel
    o oală de bucătărie

    4. Topește uleiurile și pregătește „leșia”

    Atunci când te apuci de treabă, ține cont că blatul de lucru trebuie să fie impecabil de curat, la fel și ustensilele folosite. Pune-ți mănușile și începe să cântărești unturile și uleiurile, apoi pune-le în bolul de inox. Adaugă apă de la robinet în oala de bucătărie și pune-o la fiert. Deasupra ei așază castronul, ca să fie pe baie de aburi, până când toate unturile și uleiurile se omogenizează. Folosește-te de spatulă pentru a face acest pas.

    Separat, cântărește apa distilată în borcanul gol, iar soda caustică într-un recipient de măsurare. Întotdeauna trebuie să torni soda caustică în apă, nu invers, și să amesteci continuu. Este important ca la acest pas să îți pui ochelarii și masca de protecție, iar camera să fie foarte bine aerisită fiindcă soluțiile vor emana un miros puternic și un fum care te va deranja. Deschide larg un geam sau o ușă și îndepărtează-i pe cei mici sau animalele din jurul tău. Denumirea compoziției rezultate dintre cele două ingrediente se va numi „leșie”.

    Atât compoziția uleioasă, cât și leșia, trebuie să aibă o temperatură de maximum 45°C. Diferența dintre cele două poate să fie de maximum 10°C – leșia să aibă în jur de 35°C, iar uleiurile 45°C.

    „Dacă nu ai un termometru de bucătărie, pur și simplu pui mâna pe oală și pe borcănelul de leșie. Dacă poți ține mâna pe ele înseamnă că au temperatura adecvată și poți continua procesul”, spune Diana.

    5. Compoziția finală pentru un săpun de casă

    Pasul următor constă în turnarea leșiei (apa distilată + soda caustică) peste compoziția de uleiuri. Încorporeaz-o cu telul sau cu ajutorul mixerului vertical. Dacă folosești mixerul, pornește-l la viteză medie și amestecă continuu până când compoziția capătă consistența unei budinci sau a unei smântâni foarte groase.

    Dacă îți dorești, acum este momentul în care poți turna câteva picături de uleiuri esențiale pentru a da un miros special săpunului, pigmenți colorați sau chiar diverse petale de plante. Tot acum poți adăuga în compoziție în jur de 50 grame de ulei de shea, de avocado sau gălbenele, pentru a face săpunurile și mai hidratante.

    6. Turnarea compoziției în forme

    Pentru turnarea săpunurilor vei avea nevoie de o formă din silicon sau de o tavă de chec, dreptunghiulară, care trebuie neapărat tapetată cu hârtie de copt.

    săpunuri_naturale_în_forme
    Tăvile din silicon cu model îți oferă posibilitatea să dai săpunului orice formă îți dorești. Foto: Facebook @SapunuriMariaNatural

    Toarnă compoziția în tava dorită și acoper-o cu folie alimentară, câteva pături și pune-o într-un loc întunecat timp de 24 ore. După ce timpul a trecut, scoate săpunul din formele de silicon sau din tava de chec. Dacă ai folosit tava, este nevoie să folosești un cuțit sau o ustensilă specială de tăiere pentru a-l felia la dimensiuni exacte. Săpunurile trebuie să stea între 3 și 6 săptămâni la uscat, însă, până atunci, trebuie să verifici valoarea pH-ului.

    7. Verifică pH-ul săpunului

    Ultimul pas în crearea săpunurilor, și poate cel mai important, este legat de verificarea pH-ului. Pentru a descoperi aciditatea săpunului creat, implicit pentru a-ți da seama dacă este sau nu bun de folosit, trebuie să folosești o hârtie indicator de pH care îți arată valoarea exactă. Diana a menționat că găsești aceste benzi speciale tot pe Elemental, de unde îți poți lua toate materialele necesare.

    Imediat după ce ai scos produsul din tava de chec sau din formele de silicon, pune câteva picături de apă distilată pe săpun și aplică banda pe locul respectiv. Rezultatul va apărea după câteva momente. Valoare ideală trebuie să fie între 7 și 9. Dacă cumva pH-ul este mai mare de 9, se reia acest proces după o săptămână.

    „Dacă și a doua oară pH-ul este mărit, nu se mai poate folosi tranșa, iar săpunul, fiind foarte acid, e aruncat. Rețeta trebuie urmată cu exactitate pentru a ieși un produs bun de folosit. Dacă nu se respectă și se înlocuiesc uleiurile sau se pune mai multă sau puțină sodă caustică, cu siguranță nici valoarea pH-ului nu va fi una bună”, spune Diana.

    Alte tips&tricks pentru a face un săpun de casă natural:

    • Adaugă două linguri de fulgi de ovăz în compoziția ce are consistența unei budinci. Vor transforma săpunul într-unul exfoliant și va avea o culoare asemănătoare cu cea a cafelei cu lapte;
    • Pentru 500 grame de săpun adaugă o lingură de miere de albine. Va da o aromă inedită săpunului și va asigura o spumă plăcută;
    • Cafeaua este și ea un bun exfoliant și are un efect anticelulitic excepțional. Adaugă două linguri în compoziție;
    • Dacă vrei ca săpunurile să fie colorate, când uleiurile sunt pe baie de abur poți adăuga o lingură de cacao, pentru a avea un săpun maroniu închis sau chiar o lingură de paprika (boia dulce). Va ieși un săpun portocaliu deschis;
    • Florile de gălbenele sau de lavandă, pe lângă efectul lor estetic minunat pe care îl vor da săpunurilor, au și un efect exfoliant. Aruncă câteva petale în compoziție sau doar la suprafață, atunci când o torni în forme.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Nicoleta
    Nicoleta
    2 years ago

    Multumesc pentru info , cum produci sapun natural !

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Rețeta, ingredientele și toți pașii care te vor ajuta să prepari săpun de ...