De la specialiști

Tapiţerie din piele vs tapiţerie din material textil: avantaje și dezavantaje

  Tapițerie din material textil sau tapițerie din piele? Înainte de a cumpăra o canapea, citește avantajele și dezavantajele celor două, pentru a lua o decizie pe care să n-o regreți.

  Tapițeria din piele dă aer elegant unei încăperi, dar cea din material textil este mai uşor de integrat în orice context. Ce alegi? Sergiu Califar de la Pure-Mess Design, Iulia Oniciuc de la Ioka Design şi Sorin Urziceanu de la SUD Studio, arhitecţi şi designeri de interior, dezbat avantajele și dezavantajele fiecăreia, ca să îți fie mai ușor când alegi. 

  Avantajele tapiţeriei din material textil

  Estetică și ușor de curățat.Tapiţeria din material textil, în special din catifea, este preferata lui Sergiu, pentru că este mai plăcută la atingere şi dă o atmosferă mai caldă. În plus, poate fi tratată încât să capete rezistență la ardere fără a afecta țesătura. Unele modele se curăță doar cu un burete de vase.

  O gamă largă de culori și texturi. Sorin recomandă tot alegerea unei tapițerii din material textil: “O tapiţerie din material textil oferă o senzaţie sporită de căldură şi relaxare, fiind, în general, mai confortabilă în comparaţie cu tapiţeria din piele. De asemenea, oferă o gamă mai mare de culori, texturi şi modele”, explică el.

  Versatilă stilistic. Libertatea pe care ţi-o oferă tapiţeria din material textil îţi permite să te joci mai mult cu restul amenajării, pentru că o canapea din stofă se poate integra atât într-un spaţiu scandinav, dar şi într-o încăpere shabby chic.

  Tapiţerie din material textil
  Alege tapițeria în funcție de amenajarea în care vei încadra canapeaua.

  Dezavantajele tapiţerie din material textil

  Îngrijire constantă. Materialele textile atrag și rețin mai mult praf şi scame, din cauza asta este nevoie să le cureți regulat.

  Atenție la pete. Un alt dezavantaj este acela că în cazul în care verși diferite lichide direct pe tapiţerie, lichidul poate pătrunde adânc în straturile canapelei. Ceea ce poate produce o pată permanentă.

  Avantajele tapiţeriei din piele

  Nu reţine praful. Tapiţeria din piele este mai uşor de curăţat şi nu reţine praful. O cureți mai rar, dar și mai ușor decât pe cea din material textil.

  Aduce eleganţă. Un fotoliu sau un scaun din piele poate deveni element de accent într-o amenajare şi aduce un plus de eleganță spaţiului, e de părere Sorin.

  Canapea din piele
  Tapițeria din piele nu se potrivește oricărui tip de locuință.

  Dezavantajele tapiţeriei din piele

  Un preţ mai mare. O tapiţerie din piele de calitate e, în general, mai scumpă. 

  „Alegerea tapiţeriei depinde mult de tipul mobilierului şi de forma sa”, menţionează Iulia. Ambele variante merg foarte bine în combinaţie cu lemnul şi metalul. Pielea funcţionează în anumite ambiente şi arată foarte bine pe canapelele Chesterfield, inspirate de moda londoneză, completează arhitecta de interior.

  Se poate deteriora mai ușor. Evită să o poziţionezi în contact direct cu soarele şi cu căldura, întrucât poate duce la deteriorarea prematură a acesteia.

  În concluzie, alegerea tapiţeriei potrivite depinde de rezultatul pe care vrei sa îl obții, de stilul de viaţă, precum şi de destinaţia elementelor de mobilier şi modul de utilizare al acestora.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Tapiţerie din piele vs tapiţerie din material textil: avantaje și dezavantaje