Baie

6 lucruri în care merită să investești mai mult când îți amenajezi prima casă

    Probabil că dai pe afară de entuziasm când vine momentul să pui la punct un plan de amenajare pentru prima ta casă, și cu siguranță ai deja câteva idei salvate în board-ul tău de Pinterest. Venim în sprijinul tău cu sfaturi care te vor ajuta să iei cele mai bune decizii.

    Ai semnat actele, ai primit cheia, dar prima oară când intri pe ușă în prima ta casă, există două scenarii posibile: ori e complet goală, la gri, ori e amenajată de foștii proprietari, ceea ce nu se simte deloc ca „acasă”. Așa că următorul pas e să creionezi un plan de amenajare sau renovare pentru casă, în urma căruia să obții un spațiu în care să te simți tu bine. Opțiunile sunt nelimitate, sursele de inspirație la fel, dar sfatul nostru este să ții cont de un lucru care contează mai mult decât ca rezultatul final să arate bine. Este super important ca la final să ai un spațiu care să te mulțumească pe termen lung și, mai ales, să reziste pe parcursul anilor.

    De asta am făcut o listă cu cele mai importante lucruri la început – cele în care merită să investești mai mult și să faci un efort financiar.

    1. Finisajele

    amenajare prima casa parchet
    Finisajele de calitate sunt importante, așa că alege parchet din lemn natural încă de la început și include-l în bugetul de amenajare pentru prima ta casă

    „După ce ne-am asigurat de sănătatea locuinței, am terminat cu instalațiile și vedem o luminiță la capătul tunelului, este timpul să alegem finisajele”, spune Adela Chivărean, designer de interior și restaurator în propriul ei atelier, The Wood Doctor. Din perspectiva ei, finisajele sunt în capul listei, parchetul, gresia și faianța mai ales. E recomandat să alegi unele care să treacă testul timpului și din punct de vedere al calității, și din punct de vedere estetic.

    „Personal, nu sunt de acord cu lucrurile care sunt ceva și arată a altceva (gresie care arată a parchet din lemn), așa că recomand clienților un parchet adevărat”, spune Adela.

    Chiar dacă plăcile ceramice cu aspect de lemn ori plăcile din LVT ar putea fi mai puțin costisitoare, pot da un aspect kitschos spațiului. Așa că atunci când distribui bugetul, mai bine mai tai de la decorațiuni, decât la parchet. „Alegeți un model dublu sau triplu stratificat în defavoarea celui laminat. Pe termen lung, investiția va fi mult mai avantajoasă și nu veți avea o podea din plastic”, recomandă designerul.

    În ceea ce privește plăcile ceramice, Adela recomandă să le folosești în cantități mici, doar când e neapărat necesar. „Există multe materiale care pot înlocui placarea cu faianță și care arată mult mai simplu și natural (tencuieli impermeabile, rășini epoxidice etc.)”, adaugă ea.

    2. Ușile și ferestrele

    amenajare prima casa tamplarie usi ferestre
    Dacă alegi unele de calitate, ușile și ferestrele vor rămâne în casă zeci de ani

    Deși e un detaliu peste care s-ar putea să treci rapid, pentru că nu ți se pare atât de important în imaginea de ansamblu a amenajării, ar trebui să acorzi mai multă atenție ușilor și ferestrelor din casă. „Practic, dacă avem tâmplăria adecvată și de bună calitate, restul este ușor. Ferestrele din lemn cu geam termopan nu numai că ajută locuința să funcționeze natural, dar sunt și foarte frumoase”, spune Adela. Iar dacă tot ai montat parchet din lemn, ar fi păcat să îl „asortezi” cu rame albe din PVC la geamuri.

    „De asemenea, investiți în uși bune, rezistente, din materiale durabile și ele vor da tonul întregului concept”, îndeamnă designerul. Iar acestea sunt obiecte pe care, de regulă, le cumperi o singură dată – la început – și rămâi cu ele toată viața.

    3. Mobilierul vechi

    mobilier vechi reconditionat adela chivarean
    Mobilierul vechi recondiționat va da o notă unică locuinței tale

    Dacă stilul de amenajare ales de tine permite, Adela Chivărean recomandă să folosești piese de mobilier vechi – de multe ori, au o calitate mult mai bună decât mobilierul nou-nouț cumpărat din magazine care fabrică piese în masă. „Fie că achiziționăm piese antique sau că investim în restaurarea mobilierului vechi al familiei, efectul este …de poveste”, spune designerul.

    „Și ce e cel mai fain: atunci când salvezi un obiect, nu mai are nimeni ca tine așa ceva în casă”.

    Și nu doar că pot arăta excelent, dar o astfel de investiție poate avea un impact pozitiv asupra mediului. „Salvarea și reutilizarea mobilierului vechi nu numai că oferă casei personalitate și unicitate, dar întreg procesul contribuie la diminuarea consumului, trăim într-o lume sufocată de obiecte, de ce să nu ne folosim de ceea ce avem deja?”, spune Adela.

    4. Mobilierul realizat la comandă

    amenajare casa mobilier la comanda
    Pentru amenajarea garsonierei ei, Andra Marinescu a făcut tot mobilierul la comandă

    Totuși, dacă gusturile tale se îndreaptă mai mult către stilurile de amenajare contemporane, moderne, în care o piesă veche nu se potrivește, atunci ar fi ideal ca încă de la început să investești în mobilier realizat la comandă. Nu doar pentru ca amenajarea ta să nu arate ca orice poză din cataloagele marilor retaileri de mobilier, ci și „pentru a eficientiza fiecare spațiu”, recomandă arhitecta de interior Andra Marinescu, fondatoare Paradigma Studio.

    Mai ales când ai un spațiu mic ori dificil, cu grinzi care încadrează pereții și limitează înălțimea unui dressing, de exemplu, poți să optimizezi la milimetru un dressing sau un corp de bibliotecă. Iar în procesul de amenajare pentru prima ta casă, care probabil nu e foarte spațioasă, asta va face camera să pară mai puțin înghesuită.

    5. Electrocasnicele

    „Electrocasnicele sunt importante, trebuie să fie de calitate și de preferat în culori neutre – alb, negru, posibil inox”, spune Andra. Da, e foarte drăguț să ai un frigider roșu într-o amenajare retro, dar e foarte posibil să te plictisești de amenajarea respectivă și să vrei să schimbi lucruri prin ea. Iar în cazul electrocasnicelor, nu-i cea mai bună idee să le vopsești.

    Motivul pentru care merită să dai mai mulți bani pe ele este evident, dar dacă ai nevoie să îl auzi explicit, este fiabilitatea. Nu vrei să trebuiască să repari mașina de spălat din două în două luni, așa că alege una cu review-uri bune și de la un producător cu renume. Valabil și în cazul celorlalte aparate de uz casnic.

    6. Accesoriile-cheie

    apartament sorina fredholm living
    Unele accesorii nu se demodează niciodată – de exemplu, acest lampadar din locuința Sorinei Fredholm

    Decorațiunile vin și pleacă în orice amenajare, însă sunt unele care rămân de bază. „Sugerez câteva accesorii-cheie, cu puternic impact cromatic, pentru a da viață amenajării”, spune Andra Marinescu. Aceste lucruri pot face diferența, chiar dacă au prețuri mai mari – poate o lampă vintage, poate investești și într-o sculptură semnată de artistul tău preferat (una de dimensiuni rezonabile, bineînțeles, altfel nu spunem că nu l-am lua și noi pe David al lui Michelangelo acasă).

    După ce ai pus toate astea la punct, bugetul rămas îl poți drămui cum știi tu mai bine. Textilele se schimbă cel mai frecvent într-o casă, așa că nu te stresa dacă nu-ți mai ajung banii să cumperi un covor de 3-4000 lei sau draperii din mătase. Va veni și timpul lor.

    Fotografie principală din locuința Adelei Chivărean

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Simplitate și minimalism în cel mai revoluționar produs IQOS – ILUMA