DESIGN INTERIOR

Cum să alegi o chiuvetă de bucătărie potrivită pentru nevoile, bugetul și preferințele tale de design

publicat pe 04 sept. 2021

    În ea speli vasele, fructele, alimentele, chiar și mâinile când e nevoie – deci e esențială pentru tot procesul de gătit. Așa că e cazul să-i acorzi importanța cuvenită în amenajare. Vorbim despre chiuveta de bucătărie și îți spunem și cum să o alegi pe cea potrivită pentru tine, mai jos.

    Forma chiuvetei / materialul / accesoriile

    Într-o amenajare de bucătărie, există trei lucruri importante, trei vârfuri ale unui triunghi funcțional. Unul dintre ele e chiuveta, un obiect indispensabil dar care, pe lângă rolul practic, poate arăta și foarte bine. Și ca în orice situație în care ai de ales din prea multe variante, s-ar putea să te pună puțin în dificultate când ajungi în magazin. Așa că am cerut sfatul arhitecților de interior, care ne-au explicat care sunt cele mai relevante aspecte la care să te uiți când alegi o chiuvetă de bucătărie.

    Forma chiuvetei ar trebui aleasă în funcție de dimensiunea bucătăriei

    chiuveta bucatarie dreptunghiulara
    O chiuvetă de bucătărie dreptunghiulară este mai degrabă potrivită într-un spațiu mare, pentru că ocupă mult loc pe blat

    „E doar o chiuvetă, ce poate fi așa complicat?”, ți-ai putea spune în gând în timp ce pui la punct amenajarea. Însă trebuie să ții cont de anumite criterii pentru ca, la final, când gătești, speli vase sau desfășori alte activități specifice încăperii să ai cel mai bun ritm de lucru și să nu trebuiască să te înghesui. Unul dintre ele ar fi forma.

    „Aici contează foarte mult mărimea bucătăriei”, spune arhitectul Sergiu Călifar, de la Pure-Mess Design. Pentru că dacă bucătăria ta se află într-un apartament mic de bloc, înseamnă că nu e foarte generoasă. Și dacă într-o parte vrei să adaugi un corp cu frigiderul încastrat, iar într-alta un cuptor montat la semiînățime, îți mai rămâne destul de puțin spațiu pe blat. „Atunci blatul de lucru va trebui să conțină și chiuveta, și plita, unde vine partea de gătit, și nu are o dimensiune foarte generoasă, cu atât mai mult dacă vrei să pui și o mașină de spălat vase – cumva blatul efectiv ajunge la doi metri și puțin ca lungime”, explică Sergiu. Caz în care arhitectul recomandă să alegi o chiuvetă de bucătărie pătrată.

    Dar dacă spațiul nu e o problemă pentru tine, atunci o variantă bună ar fi o chiuvetă dreptunghiulară. „Ușor ieșită din scară, adică să avem un 70 centimetri lungime pe 35 centimetri lățime – practic e ca o cadă mică, așa arată, mi se pare foarte practică, foarte funcțională, pentru că o formă dreptunghiulară, ușor alungită îți permite inclusiv să-ți setezi cum vrei să faci partea asta de spălare, fie că vorbim de veselă, fie că vorbim de alimente”, argumentează Sergiu Călifar.

    Materialul și bugetul sunt în strânsă legătură (și cu blatul)

    chiuveta montaj sub blat
    Dacă ai un blat rezistent la apă, poți alege o chiuvetă cu montaj sub blat

    Tot în funcție de buget vei alege și materialul chiuvetei și al blatului. „Dacă avem un buget mic, o să avem un blat melaminat, clasicul blat de bucătărie cu finisaj de decor care poate imita lemnul sau piatra”, spune arhitectul. Iar asta impune neapărat o chiuvetă cu montaj pe blat, căci materialul unui astfel de blat se umflă de la umezeală și nu ar suporta o chiuvetă montată sub blat. Iar aici există o mulțime de opțiuni: inox – cea mai prietenoasă cu bugetul, ceramică, compozit, piatră.

    Unde banii nu sunt o problemă, și blatul e de altă calitate și, implicit, și chiuveta. „Eu sunt mare fan quartz în ceea ce privește blatul, varianta asta de compozit e un pic mai sensibilă, dar materialul meu preferat este piatra – unde blatul este făcut din piatră și la fel și chiuveta cu montaj sub blat pentru că e un material care rezistă la apă”, spune arhitectul. Poți face chiuveta din același material ca și blatul, de exemplu din marmură. Însă nu vine fără riscuri. „Dezavantajul ar fi că dacă scapi în aceste chiuvete de piatră oala sau lucruri grele, există posibilitatea să se spargă”, atenționează el.

    chiuvetă bucătărie marmura
    Amenajare realizată de Sergiu Călifar cu chiuvetă de bucătărie și blat din marmură

    În general, piatra naturală e mai prețioasă – travertinul, granitul, marmura – așa că nu e doar costisitor, ci și mai dificil de întreținut. Și în cazul chiuvetei, și în cazul blatului dacă decizi să le faci pe ambele din același material, fără îmbinări. Însă la capitolul aspect, le întrece pe toate. „Se integrează mult mai bine și nu mai arată a clasica chiuvetă, devin efectiv o piesă în sine de artă integrată în partea asta de mobilier, acum bucătăriile ajungând cu linia de design la cu totul și cu totul alt nivel”, spune Sergiu.

    Dacă folosești des bucătăria și gătești mult, recomandarea arhitectei de interior Andra Raicu este să optezi mai degrabă pentru materiale compozite. Însă nu sunt indestructibile. „Blaturile de compozit sunt mai sensibile, pentru că ele în timp se pot zgâria”, atenționează arhitectul Sergiu Călifar.

    chiuveta bucatarie ceramica
    Chiuvetele din ceramică sunt mai accesibile ca preț decât cele din piatră și se potrivesc cu multe stiluri

    O altă opțiune este ceramica și este una de buget mediu – mai accesibilă decât piatra naturală, dar un pic mai costisitoare decât inoxul. Arhitecta Beatrice Marta de la Something We Design spune că marele ei avantaj este adaptabilitatea la orice tip de design. Însă stă bine și la capitolul rezistență, atât la temperaturi înalte, cât și la uzură. „Dacă apa este dură, petele de calcar sunt mai puțin vizibile decât la chiuvetele din inox”, spune ea.

    Chiuvetele din inox sunt cele mai accesibile ca preț, însă nu sunt la fel de aspectuoase. Sunt destul de rezistente, însă curățarea lor se face cu soluții speciale dacă vrei să eviți formarea petelor.

    Cum potrivești accesoriile

    chiuveta bucatarie dreptunghiulara
    Accesoriile (bateria și filtrul sau dozatorul de săpun) ar trebui să fie de aceeași culoare și din aceeași colecție

    Sunt câteva lucruri de care ar trebui să ții cont și în cazul accesoriilor – bateria și, recipientul pentru detergent de vase. „E foarte important să fie pe chiuvetă bateria la blaturile melaminate, pentru că altfel se umflă blatul”, atrage atenția arhitectul Sergiu Călifar. Deci ai grijă la aspectul ăsta când cumperi chiuveta pentru bucătărie – să aibă un decupaj pentru baterie.

    Legat de culoare, dacă vrei o amenajare de bucătărie modernă și care respectă regulile de design, atunci ar trebui să alegi o baterie și un dozator de săpun, eventual un filtru de apă cu montaj la chiuvetă, de aceeași culoare. „Foarte important este să existe din aceeași colecție bateria și dozatorul de săpun”, adaugă Sergiu.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments