Skip to content
depozitare mere in lăzi de lemn pentru iarna

La ce temperatură se păstrează merele iarna ca să reziste până la primăvară. Trucuri utile

Merele culese toamna pot să fie un deliciu pe timp de iarnă, chiar până la venirea primăverii. Dacă vrei să te bucuri de gustul lor, atunci trebuie să păstrezi merele la o anumită temperatură, în anumite condiții. Uite la ce ce temperatură se păstrează merele iarna ca să reziste până la primăvară. Avem și alte trucuri utile vizavi de depozitarea fructelor în condiții ideale, în articol. 

După ce termini cu strânsul merelor din grădină, cea mai mare provocare vizavi de consumul lor este să le păstrezi cât mai mult timp fără să se strice. 

Poate pare simplu să le depozitezi rapid în beci sau într-o cameră mai rece, însă merele, ca multe alte fructe din grădină, devin sensibile la temperatură, la nivelul de umiditate la care sunt expuse ori la lumină și la felul în care sunt depozitate. 

Dacă respecți câteva reguli clare vizavi de depozitarea lor, poți mânca mere dulci chiar și la început de primăvară. Află mai multe detalii, din articol. 

De ce sunt importante temperatura și mediul de depozitare

Temperatura și umiditatea spațiului de păstrare a merelor influențează foarte mult gradul de coacere a acestora

Chiar dacă pare că merele rămân într-un anumit stadiu de coacere după ce le-ai cules, află că aceste fructe continuă să se coacă și chiar să piardă apă. Astfel că temperatura din locul în care le păstrezi poate accelera aceste procese, ceea ce face ca fructele să-și piardă rapid gustul și să putrezească. 

De exemplu, dacă depozitezi merele într-un spațiu prea cald, în maxim o lună de zile vei observa că își schimbă textura și prind pete. Dacă le păstrezi în condiții aproape de îngheț, sub 0 grade Celsius, riști să găsești merele înghețate, iar când se vor dezgheața te vei alege cu fructe moi și apoase. 

La fel de bine, umiditatea aerului trebuie să fie suficient de ridicată, altfel merele se deshidratează, se zbârcesc și își pierd fermitatea. Ideal este să existe o umiditate de aproximativ 90, maxim 95%, adică aerul să nu fie uscat, dar nici să existe condens sau mucegai. La fel de important este și aerul care circulă în jurul fructelor – dacă acestea stau prea înghesuite, fără spațiu între ele, umezeala se adună și apar mai repede zone moi sau mucegai

La ce temperatură se păstrează merele iarna

Ca să rămână proaspete și să nu își piardă din calitate, merele trebuie păstrate la temperaturi scăzute, puțin deasupra punctului de îngheț. Temperatura ideală pentru depozitarea merelor este între 0 și 4 grade Celsius

La aproximativ 0 – 2 grade Celsius procesul de putrezire devine foarte lent, iar fructele rămân ferme și suculente. Dacă temperatura crește peste la peste 5 grade Celsius, merele se coc mai repede și își pierd consistența, ceea ce înseamnă că vor rămâne bune de consum o perioadă mai mică de timp. 

Trebuie să ai grijă ca temperatura la care păstrezi merele să nu scadă sub 0 grade Celsius, pentru că la acest punct pulpa începe să înghețe. După ce se dezgheață, fructul se va înmuia și se va strica foarte ușor. De aceea, este bine să urmărești constant temperatura din beci sau din cămară și să te asiguri că nu oscilează prea mult. 

Cel mai bun loc în care să depozitezi merele

Beciul este unul dintre cele mai bune locuri unde poți păstra merele pe timpul iernii. Acolo temperatura rămâne constantă, în valorile recomandate pentru păstrarea merelor, iar aerul are în mod natural o umiditate mai mare. În plus, beciul este ferit de lumină, iar întunericul încetinește procesele de coacere și de putrezire. 

Dacă este curat, uscat și bine aerisit, beciul îți oferă condițiile ideale pentru ca merele tale să se păstreze fără probleme câteva luni.

Cum se depozitează corect merele ca să reziste cât mai mult

Merele sănătoase se păstreze în paie, în lăzi de lemn, într-un loc ventilat, dar fără expunere la soare

Respectarea temperaturii este doar un prim punct din lista de trucuri care te ajută să mănânci mere până la primăvară. La final, află și alte aspecte importante ce țin de depozitarea merelor: 

Alege doar mere sănătoase: Începe prin a selecta fructele. Păstrează doar merele tari, fără lovituri, fără coajă crăpată sau pete. Chiar și un singur măr stricat le poate contamina pe celelalte pentru că degajă etilenă și accelerează putrezirea. 

Folosește lăzi aerisite: Merele se păstrează cel mai bine în lăzi de lemn sau în cele din plastic cu găuri, care permit aerului să circule. Nu le înghesui și nu le pune în straturi foarte înalte. Ideal este să le așezi într-un singur strat sau în două straturi separate de hârtie, carton sau paie curate.

Depozitarea efectivă: Lăzile trebuie așezate pe rafturi sau pe suporturi de lemn, nu direct pe podea. Lasă spațiu între ele, pentru ca aerul să circule. Evită lumina directă și păstrează-le în întuneric sau semiîntuneric. Lumina accelerează procesul de coacere și poate afecta coaja fructelor. 

Verificare periodică: O dată la una sau două săptămâni verifică fructele și scoate-le imediat pe cele care încep să se înmoaie sau să se păteze. Dacă lași un măr stricat printre cele bune, în scurt timp vei observa că și celelalte încep să se altereze.

Menține umiditate corectă: Dacă aerul din beci este prea uscat, poți pune un vas cu apă, cu nisip umezit sau un prosop umed în zona de depozitare a merelor. Dacă este prea umed, deschide periodic ușa beciului ca să aerisești, altfel crește riscul apariției de mucegai.

Hai cu noi pe Insta