UTILE

Când culegem merele și ce metode te ajută să le păstrezi peste iarnă

publicat pe 13 sept. 2023

    Merele sunt fructele care dau cea mai importantă recoltă de toamnă. Culese la timp și puse la păstrare în mod adecvat, merele pot fi un deliciu pe timp de iarnă. Iată cum culegem merele și prin ce metode le poți păstra câteva luni bune pentru a te bucura de ele. 

    Toamna e sezonul recoltelor, iar printre roadele care se culeg în acest anotimp se numără și merele. Totuși, fructele nu se culeg oricând și oricum. Trebuie să știi când se culeg merele și, mai important, dacă vrei să te bucuri de gustul lor pe timp de iarnă, să știi cum se păstrează corect. 

    Merele se culeg, de regulă, din a doua săptămână a lunii septembrie. Recoltarea lor poate să dureze până la jumătatea lunii octombrie. În funcție de soi, merele mai dulci trebuie culese primele. Soiurile mai acrișoare pot să fie culese mai spre final de sezon. Ține cont și de temperatură când decizi să culegi merele. Orice grad în minus poate aduce pagube recoltei. 

    Ce să știi despre recoltarea merelor: 

    • Mărul trebuie desprins cu delicatețe de pe ramură, prin răsucire. Nu e indicat să tragi de măr sau să scuturi copacul. Merele lovite nu trebuie păstrate; 
    • Pentru păstrare lungă, alege mere care nu sunt lovite și pune-le cu grijă în lăzi; 
    • Merele scuturate, cărate în saci și apoi răsturnate în lăzi sunt bune doar pentru gem, marmeladă sau compot; 
    • Merele dulci trebuie păstrare la 0 grade Celsius, iar merele acrișoare la maxim 4 grade Celsius. Umiditatea aerului trebuie să fie de 80-90%;
    • În cazul beciurilor, umiditatea poate fi controlată dacă se pun tăvi cu apă călduță. Umiditatea va crește, iar merele se vor păstra pentru mai mult timp. 

    Contează, la fel de mult, semnele de recoltare pe care merele le dau. De exemplu, dacă mărul s-a desprins ușor din codiță, după câțiva centimetri de rotire, atunci înseamnă că e copt. 

    Culoare mărului poate fi înșelătoare, în schimb. La soiurile roșii de mere, culoare nu indică neapărat că fructul este copt. În cazul soiului Red Delicious, numai culoarea roșie profundă a mărului indică că e copt și gata de cules. 

    Pomicultorii aplică o metodă simplă și de efect ca să știe dacă merele sunt coapte. Aceștia taie mărul în două și verifică culoarea semințelor. Dacă semințele au o culoare mai închisă la un capăt și o culoare mai deschisă la celălalt, atunci mărul trebuie să mai stea o săptămână, maxim două. Dacă semințele au o culoare uniformă închisă, atunci mărul este bun de cules. 

    Când culegem merele în funcție de soi

    Unele soiuri de mere, acele „mere de vară”, pot să fie culese înainte de sezonul oficial. Este vorba de Honeycrisp, Paula Red sau Jonagold. Le vei recunoaște după culoarea puternică, aroma profundă, merele fiind crocante și suculente. 

    Pe de altă parte, merele Ionatan sunt recoltate în mod normal de la mijlocul lunii septembrie până la finalul acesteia. Iar soiul Golden Delicious, grație maturizării târzii, se culege în octombrie. 

    Când culegem merele și le depozităm corect

    cand culegem merele shutterstock

    Pe cât de important este să știi când să culegi merele, pe atât de necesar este să știi cum să le depozitezi corect pe timp de iarnă. Dacă ai mai multe soiuri de mere în recoltă, ideal ar fi să le depozitezi separat. 

    Cele mai bune mere de păstrat pentru iarnă sunt cele de dimensiune medie, care nu au fost lovite. Ferește merele de îngheț și de o umiditate prea mare și acestea pot rezista până la șapte luni. 

    Dacă le depozitezi în cămară, aplică următorul truc. Pune pe un măr din trei hârtie de ziar. În acest fel, eviți răspândirea de boli de la un măr la altul. 

    Merele eliberează gazul de etilenă prin care, practic, se coc mai repede. E important ca merele să poată „respira” atunci când sunt depozitate, altfel pot să putrezească foarte repede. 

    Înainte de depozitare, beciul sau cămara ar trebui să fie igienizate. Altfel, merele se pot strica foarte repede. Lăzile de depozitare trebuie să fie spălate cu detergent, iar întreg spațiul beciului să fie igienizat cu zeamă bordeleză. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments