Care e cea mai rentabilă metodă de încălzire a casei, în raport calitate – preț
publicat pe 11 ian. 2022Românii încă preferă centrala pe gaze naturale ca metodă de încălzire pentru locuință, acolo unde acest lucru e posibil. Însă creșterea prețului gazelor naturale îi forțează pe mulți să caute alte opțiuni atunci când vine vorba de încălzirea locuinței. Pompele de căldură prind din ce în ce mai mult avânt, în ciuda investiției inițiale destul de mari. Însă, când vine vorba de cea mai ieftină metodă de încălzire a casei ea depinde de mai mulți factori. Explicăm în cele ce urmează.
Încălzirea locuințelor se face tot pe lemne
Un studiu din 2019 arată că cele mai multe gospodării din mediul rural din România folosesc lemnul ca sursă de încălzire pentru locuință, fie că e vorba de centrale pe lemne sau de sobe. Pe de altă parte, cam 95% dintre românii care au centrale le preferă pe cele pe gaze naturale, acolo unde rețeaua de gaze există. În continuare, în ciuda creșterii chiar și de trei-patru ori a costului gazelor, acest tip de centrală rămâne cea mai ieftină soluție de încălzire a casei.
Dar ce faci când, să zicem, nu ai acces la rețeaua de gaze naturale? Poți să încerci să încălzești casa cu o centrală electrică, dar atunci costurile la factură se vor ridica considerabil. Poți să încerci să ai o centrală pe lemne, acolo unde resursa asta e singura disponibilă. Soluțiile nu sunt unice, ci diverse în funcție de mediu, de buget și de dorințe. Dar și în funcție de noua legislație, prin care România trebuie să respecte noul standard nZEB (n.r. – nearly Zero Energy Building).
„Casa trebuie să aibă un consum foarte mic de energie. Și minim 30% din energie trebuie să vină din surse regenerabile. În momentul de față, nu mai putem construi o clădire fără a avea panouri solare sau panouri fotovoltaice, fie pompe de căldură sau turbine eoliene, de exemplu”, explică Andrei Bejan, Manager Academia Tehnică Romstal.
Tot Andrei e cel care ne va lămuri în cele ce urmează care e cea mai ieftină metodă de încălzire pentru locuință. „Românii au cultura gazului”, subliniază Andrei încă din start. Însă, înainte să îți pui o centrală în casă, uite ce ai de făcut.
Încălzești casa ieftin dacă faci asta
Un prim pas important ar fi să ții cont de anvelopa clădirii, adică de cât de bine e izolată, ca să poți să încălzești ieftin casa. „Dacă e vorba de o casă nouă, atunci placa pe sol trebuie bine izolată, undeva la +15 centimetri. Dacă e vorba de pereții exteriori, mai ales că s-a schimbat legislația, e nevoie de un minim de 15-20 centimetri. Iar la acoperiș e nevoie de un minim de 30-35 centimetri. Nici geamurile nu trebuie neglijate, ele trebuie să fie cu triplustrat”, precizează Andrei Bejan.
El explică, printr-o paralelă simplă, faptul că ajungi să ai costuri mai mici de investiție și de exploatare pe soluția de încălzire dacă o casă e izolată cum trebuie. „Fac mereu paralela asta cu hainele. Dacă ne îmbrăcăm mai bine o să consumăm mai puțină energie. Așa e și cu casele. Cu cât sunt sunt mai bine izolate, cu atât costul de investiție duce ulteriorul consumul să fie mai mic”, spune Andrei.
Încălzire locuință: mai merită centrala pe gaze naturale?
În ordinea în care rentează, arată Andrei, cele mai ieftine soluții pentru încălzirea casei ar fi: centrala pe gaz, acolo unde există rețeaua de gaze, centrala electrică, cea mai ieftină investiție, dar cu costuri la factură, iar la final lemnul cu centrala cu gazeificare.
Dacă până 2020, gazul natural era cea mai bună variantă de investiție și cea mai bună variantă de exploatare, în 2021 costul de exploatare pentru o centrală pe gaz s-a mărit cam de patru ori. „Costul de exploatare era undeva între 1,2 și 1,5 lei pe metru cub, acum prețul e între 4 și 6 lei pe metru cub. În unele zone din țară prețul e chiar mai mare. Centrala pe gaz rămâne în continuare o investiție mică, dar exploatarea a devenit costisitoare”, menționează Andrei.
„Pompa de căldura e viitoarea centrală pe gaz pentru români”
Odată cu creșterea prețului gazelor naturale, cererea pentru pompele de căldură s-a dublat. Pompele de căldură sunt mult mai eficiente, în ciuda unei investiții ințiale mari.
„Cred că pompa de căldura e viitoarea centrală pe gaz pentru români. Pe termen scurt și mediu. Va deveni cea mai implementată soluție de încălzire. Va fi o provocare din punct de vedere a rețelei. Pentru că soluția asta înseamnă un consum mare de energie electrică la nivel național. Dar lucrurile se vor pondera”, zice el.
Există, în acest sens, două soluții cu cele mai mici costuri de exploatare, dar au cele mai mari costuri de investiție. Însă au amortizare. E vorba de pompele de căldură. La fel ca în celelalte exemple, și aici depinzi de sursă. „Există pompe de căldură geotermale, fie că vorbim de sol-apă, fie apă-apă, dar și pompe de căldură aer-apă, cu unitate externă și internă care sunt cele mai implementate în România în momentul de față. Asta pentru că au un raport cost-beneficiu bun prin comparație”, lămurește Andrei.
Și acum să facem o comparație. Să înțelegi de ce pompa de căldură poate fi o soluție pe viitor în contextul unui cost mare pentru gazele naturale. Investiția pentru o centrală pe gaz, fără instalații interioare, poate să fie în medie între 3.000 și 3.500 de euro. Cu tot cu boiler și accesorii pentru camera tehnică. Pentru o pompă de căldură investiția este dublă, undeva spre 7.000 de euro. Diferența de investiție se amortizează după trei-patru ani. Tot el ține să menționeze că dacă te gândești să îți pui o pompă de căldură, atunci încălzirea casei merge bine cu încălzirea în pardoseală, nu cu radiatoare.
„Gazul natural costă acum 0,4 – 0,6 lei kilowatt-oră (kWh) energie termică de încălzire. Pentru o pompă de căldură aer-apă costul este de 0,2 lei. Costul de exploatare pentru o pompă de căldură poate să fie de trei ori mai mic, față de o centrală pe gaz. Iar anul trecut costurile erau egale”, mai spune Andrei.
De ce trebuie să eviți încălzirea electrică a locuinței
Panourile solare termice reprezintă o altă soluție pentru încălzirea casei. Ele se folosesc, cu precădere, pentru încălzirea apei menajere, costă cu 1.500 de euro mai mult decât o centrale pe gaze, însă dacă vrei să le folosești pentru încălzirea casei, atunci trebuie să pui destul de multe. Iar pe timp de vară, excesul de energie electrică generat trebuie descărcat undeva, cum ar fi o piscină. Altfel această soluție nu e rentabilă.
Poți să optezi și pentru panouri fotovoltaice pentru energie electrică cu care iarna poți să acoperi consumul de încălzire pentru locuință, undeva în jur de 20%. Mai există și panourile radiante sau „plasmele”, care se pun pe pereți și reprezintă o sursă electrică.
„Merg bine în combinație cu centralele electrice. Au un cost de investiție mic, dar consumurile sunt foarte mari. Consumul e de trei ori mai mare decât la o pompă de căldură. La cum evoluează prețul gazului natural e posibil ca acest consum pe panouri radiante să devină 1:1”, crede Andrei. De aceea, Andrei nu recomandă panourile radiante și nici încălzirea electrică pentru încălzire permanentă. „Ar fi ideale pentru o casă de vacanță sau pentru o anexă la casă”, mai zice el.
Astea sunt soluțiile pe care le ai dacă vrei să găsești metode ieftine și potrivite ție pentru a încălzi casa. Dincolo de propuneri, nu omite un aspect: documentează-te serios înainte și apelează la un specialist acolo unde e cazul. „Recomandarea mea este să apelezi un specialist. La Romstal, o să găsești consultanță tehnică, dar și prin rețeaua de parteneri”, încheie Andrei.
-
Plante
7 plante care atrag dragoste, satisfacție și bucurie în casă
Îți vor însenina și spațiul și sufletul.
-
UTILE
Cum se realizează succesiunea după decesul unui părinte. Ce spune legea despre moștenitori
Îți spunem ce să faci, pas cu pas.
-
Grădină
5 idei ingenioase pentru a folosi bicarbonatul de sodiu în grădină
Un ingredient bun la toate, chiar și în grădină.