DESIGN INTERIOR

10 idei de decorare a pereților din living, dacă te-ai plictisit de tapet sau gallery walls

  Deși încă ne mai place – și încă se mai poartă – ideea de gallery wall, parcă altfel ne entuziasmăm când vedem o idee nouă, ceva ce n-am văzut deja în zeci de amenajări. Așa că am selectat câteva idei de decorare pentru un perete din living care are nevoie disperată de o reîmprospătare. Și da, îți dăm voie să le furi.

  Oricât de multe variante de tapet sunt pe piață, oricât de multe culori de vopsea, oricât de multe texturi disponibile la rafturile de tencuieli decorative, se întâmplă uneori să vrei altceva. Poate ceva mai creativ, poate mai elegant, poate chiar ceva puțin ciudat. Ceva ca în exemplele de mai jos.

  1. Ancadramente care dau un aer classy amenajării

  Living stil fusion canapea verde - design interior Pure Mess Design (3)
  Încăperea beneficiază de lumină naturală din plin, pentru că are geamuri de sus până jos spre balconul dispus pe toată lungimea.

  Livingul acestui apartament din București are 39 metri pătrați, deci oferă un spațiu generos. Ca să nu obțină la final o încăpere ce dă senzația de gol și prea mare, arhitectul Sergiu Călifar și echipa Pure-Mess Design au gândit un concept de amenajare fusion și au venit cu mai multe idei de amenajare pentru acel perete din living lung și, inițial, gol. În zona din dreptul canapelei au montat ancadramente care dau un aer classy încăperii, iar înspre zona de dining, la fereastră, l-au acoperit cu o bibliotecă înaltă din tavan până în podea.

  2. Un tablou supradimensionat, pus în valoare prin lumini de accent

  idei decorare perete living
  Tabloul de deasupra canapelei este realizat de un artist român

  Arhitecta de interior Denisa Anton le-a propus un concept inspirat din designul parisian proprietarilor acestui apartament din București. Aceștia au știut de la început că își doresc o amenajare sofisticată, așa că au mers pe mâna ei. Așa că tot spațiul e lipsit de artificii moderne de decor, ori finisaje inovatoare. În schimb, Denisa s-a jucat cu vechile idei de decorare: un perete din living servește drept galerie pentru un tablou supradimensionat realizat de un artist român. Ca să-l pună în valoare, arhitecta a montat deasupra lui și două corpuri de iluminat.

  3. O oglindă cât toată înălțimea camerei, care dă senzația de continuitate

  idei decorare perete living
  10 idei de decorare a pereților din living pentru când te-ai plicitisit de gallery walls

  Deși spațiul nu era neapărat o problemă în acest apartament cu trei camere și 128 metri pătrați din București, designerul de interior Hamid Nicola Katrib a vrut să se joace puțin cu percepția dimensiunii lui. Așa că, în loc de tablouri, pe peretele cu canapeaua din living a adus o oglindă cât toată înălțimea camerei. Datorită ramei, aceasta dă iluzia că ar fi de fapt o arcadă decorativă care dă într-o altă încăpere, căci se reflectă în ea zona de bucătărie open space și dining.

  4. Panouri din plasă cu ramă metalică

  amenajare industriala loiving
  Corpurile din zona media sunt lucrate pe comandă din lemn masiv.

  Arhitectele Jooca Studio au integrat peste tot în acest apartament elemente metalice, specifice stilului industrial. Au făcut asta pentru a păstra continuitatea în stilul modern, dar și pentru a da un aer tineresc spațiului, ai cărui proprietari sunt la prima lor locuință și au dorit o amenajare care să-i reprezinte. Așa că au primit mână liberă, iar așa au ajuns să aplice una dintre cele mai rare idei de decorare pentru un perete, în living: panouri din plasă cu ramă metalică. Ele sunt piesele-cheie ale open space-ului, căci se găsesc și în bucătărie, unde maschează țevile și aerisirea hotei.

  5. Rame de tablou goale, vopsite în ton cu peretele

  living perete gri alb
  Pe peretele opus a fost gândită o zonă decorativă cu stucaturi vopsite pe un sfert la nuanță cu peretele

  Când nu găsești un tablou care să îți placă 100%, ce poți să faci este să lași ramele goale. Cel puțin asta a făcut designerul Cristian Pătrașcu în livingul acestui apartament din zona Gorjului, București. Pe peretele lateral zonei de lounge, Cristian a montat trei rame mari, goale, pe care le-a vopsit în ton cu peretele, acoperit numai pe un sfert cu gri.

  6. Riflaje de lemn montate pe un fundal gri închis

  idei decorare perete living
  Riflajul este montat peste un perete vopsit gri-antracit

  Ca să poată închiria în regim hotelier acest apartament cu două camere din Oradea, proprietarul a colaborat cu arhitectul Dorin I. Lungu de la AIDO Studio Design pentru amenajarea lui. Care a reușit să-l scoată în evidență prin decorul care creează o experiență altfel decât acasă. În living, a vopsit în gri închis tot peretele în dreptul căreia este așezată canapeaua, iar ca să „încălzeazcă” vizual amenajarea, a montat riflaje de lemn natur. Ele nu sunt instalate de la înălțimea podelei, ci puțin mai sus, ceea ce pare că dă și mai multă înălțime camerei. Peste ele a montat și trei tablouri cu hărți ale unor capitale europene.

  7. Hartă printată supradimensionată

  idei decorare perete living

  Ca să integreze armonios pasiunile proprietarilor în amenajarea apartamentului lor din București, echipa Miso Architects a venit cu noi idei de decorare pentru un perete din living. Pe lângă riflajele din spatele televizorului, au creat pe comandă o hartă printată supradimensionată a orașului Buenos Aires, unde s-au cunoscut cei doi.

  8. Placare integrală cu MDF furniruit

  livinguri moderne
  Toate piesele de mobilier din living au fost păstrate din vechea amenajare. foto: Sabin Prodan

  Proprietarii acestei case au amenajat-o inițial după propriile schițe, însă după trei ani au simțit nevoia de ceva mai mult. Așa că au lucrat cu arhitectele Alexandra Coman și Lavinia Popescu de la Artizone să dea casei acel „je ne sais quoi” pe care și-l doreau. Iar livingul e exemplul perfect: un întreg perete este placat cu MDF furniruit cu lemn natural de nuc, bățuit cu lac mat pe bază de apă. Plăcile de MDF sunt încadrate pe-o parte și pe alta cu benzi LED, care creează un joc plăcut de lumini seara și adaugă profunzime peretelui.

  9. Buline din MDF vopsit

  Unele idei de decorare pentru perete în living pot avea și un rol funcțional. De exemplu, aceste buline din MDF vopsit pe care echipa Pibo Projects le-a montat într-un apartament din Cluj-Napoca nu doar că dau dinamică amenajării, dar se presupune că atrag energie pozitivă. Proprietara și-a dorit ca arhitecții să aplice principiile Feng-Shui în conceptul de design interior, iar conform acestei ideologii, cercul este un simbol al perfecțiunii.

  10. Profile decorative iluminate din tavan

  amenajare moderna living
  Peretele din fața canapelei este decorat cu profile luminate de la nivelul tavanului.

  În spatele acestei amenajări moderne a unui apartament din Călărași au fost arhitectele Roxana Jipa și Silvia Olteanu de la Lime Studio. Au recurs la idei simple de decorare ca să dea textură unui perete din living: profile decorative canelate, pe care le-au iluminat de la nivelul tavanului, ca să le pună în evidență. Artificiul de design a animat astfel decorul, fără să-l încarce cu prea multe tablouri, rafturi sau diverse decorațiuni.

  Foto principală: amenajare a designerului de interior Hamid Nicola Katrib

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  10 idei de decorare a pereților din living, dacă te-ai plictisit de tapet sau ...