Dormitor transformat în living într-un apartament cu două camere din Cotroceni
publicat pe 18 dec. 2019Când camerele din casa ta nu sunt poziționate așa cum ți-ai dori, schimbă-le sau inversează-le până găsești cea mai bună soluție pentru căminul tău. În planul de amenajare al acestui apartament cu două camere, dormitorul a fost transformat în living, iar zona de zi a fost mutată în fostul dormitor.
Povestea a început în primăvara anului 2019, când Ana, un tânăr artist grafic, a apelat la arhitecta Cristiana Zgripcea pentru amenajarea locuinței sale din cartierul bucureștean Cotroceni, aflată într-un bloc vechi, cu arhitectură socialistă.
Ana și-a dorit un spațiu confortabil, dar „cu dichis”, care să o reprezinte și să se potrivească firii și nevoilor sale.
„Ceea ce m-a inspirat a fost personalitatea Anei – alături de ea, am creat un spațiu precum o mâncare fără rețetă. Am adăugat din mers elementele pe care spațiul le cerea, eram un fusion de trei: eu, ea și apartamentul, am mers mână în mână pe întreaga perioadă a amenajării, ne-am ascultat și ne-am distrat”, își amintește arhitecta.
Pentru acest proiect, Cristiana a colaborat cu Alexandru Morar și Andrada Dinu Toader-Pasti, iar procesul de amenajare a durat aproximativ trei luni și jumătate. A început cu lucrări serioase de reparație: apartamentul nu mai fusese renovat de la darea sa în folosință. Echipa de constructori a scos huma de pe pereți și a înlocuit scurgerile de fontă.
Același parchet în living și în dormitor
Pentru ca spațiul să fie unitar, a fost folosit același finisaj de pardoseală în living și dormitor. Mobilierul a fost făcut pe comandă, la Zen Mob Design, și combinat cu piese de la Mobexpert și corpuri de iluminat Light Point.
Livingul are o structură compactă, cu o bibliotecă minimalistă și un birou destul de mare pentru un laptop și alte accesorii, dar destul de mic încât să se integreze în decor.
În dormitor este montat un dressing aproape insesizabil: datorită ușii albe, este perceput vizual ca un simplu perete, iar ușile glisante cu placări de oglindă amplifică vizual spațiul.
Faianță albă stil „metro” în baie și bucătărie
Separarea grupului sanitar (cu toaletă) de baia cu cadă este unul dintre detaliile specifice perioadei de construcție a blocului
Baia cu cada și cea cu vasul de toaletă urmează același stil de design
Apartamentul are două băi, una cu toaletă și bideu, iar cealaltă cu cadă. Ele urmează același stil și design: gresie și faianță cu aspect de lemn și piatră naturală, de la Kerama Marazzi, și mobilier minimalist cu lavoar pe blat. Produsele sanitare sunt de la brandurile Ravak, Hansgrohe și Dalet, achiziționate de la Delta Studio.
Și în bucătărie regăsim nuanțele neutre, care pun în valoare lumina naturală existentă.
În bucătărie, Cristiana a ales nuanțe neutre, care să pună în valoare lumina naturală generoasă a spațiului
Perete a fost placat cu faianță albă în stil „metro”
Pardoseala este placată cu parchet de la Egger, iar pereții cu faianță de la Kerama Marazzi, stil „subway” sau „metro” – plăci ceramice dreptunghiulare, cu alură vintage, ce au devenit foarte populare în ultimii ani. Sunt numite astfel deoarece primele plăci de acest tip au fost create în anii 1904 pentru a decora stațiile de metrou din New York.
Stilul de amenajare e definit de Cristiana drept unul ‘’vintage-urban’’. El îmbină armonios elemente retro, potrivite cartierului istoric în care este amplasat, și detalii contemporane, necesare stilului de viață actual.
Tips&Tricks de la Cristiana Zgripcea
- Puterea elementelor vintage
Păstrează din elementele vechi (corpuri de iluminat, fotolii). Prezența lor poate imprima o direcție clasică amenajării, mixată cu elemente actuale.
- Inversarea camerelor
Inițial, prima cameră în care se intra era dormitorul, el făcea delimitarea între living și bucătărie. Pentru a avea un spațiu coerent și corect, camerele au fost inversate – vechiul dormitor a devenit living și viceversa.
Foto: Radu Gospodinov
-
Apartamente cu 2 camere
Cum arată un apartament de 48 metri pătrați în amenajarea căruia joacă un rol esențial culorile neutre și lumina naturală
-
Apartamente cu 2 camere
Mobilier pe comandă pentru amenajarea unui apartament de 60 metri pătrați, axată pe spații de depozitare ascunse
-
Apartamente cu 2 camere
Dining în balcon și spații de depozitare pe comandă, într-un apartament de doar 40,5 metri pătrați
-
DESIGN INTERIOR
Am ignorat iluminatul ambiental în renovarea locuinței: de ce a fost o greșeală și ce am învățat din asta
Și câteva recomandări de corpuri de iluminat sub 500 lei.
-
DESIGN INTERIOR
Ce covoare se poartă în 2025. Principalele tendințe în culori și texturi
Covoarele țesute manual sunt tot mai apreciate.
-
LIFE
Cu ce se merge la casă nouă. Ce spun superstițiile și Codul Bunelor Maniere
Avem o listă completă de daruri și reguli.
Subway tile – „în stil metro” 😅
Hi! As dori sa stiu ce pret are mobila din living, va rog!
Bună, Alex, mobila din living a costat în total aproximativ 1.000 euro 🙂