Proiecte

Dormitor transformat în living într-un apartament cu două camere din Cotroceni

publicat pe 18 dec. 2019

  Când camerele din casa ta nu sunt poziționate așa cum ți-ai dori, schimbă-le sau inversează-le până găsești cea mai bună soluție pentru căminul tău. În planul de amenajare al acestui apartament cu două camere, dormitorul a fost transformat în living, iar zona de zi a fost mutată în fostul dormitor.

  Povestea a început în primăvara anului 2019, când Ana, un tânăr artist grafic, a apelat la arhitecta Cristiana Zgripcea pentru amenajarea locuinței sale din cartierul bucureștean Cotroceni, aflată într-un bloc vechi, cu arhitectură socialistă.

  Birou în living - Amenajare apartament două camere - arh. Cristiana Zgripcea
  În living a încăput și un mic birou, incorporat în mobilier

  Ana și-a dorit un spațiu confortabil, dar „cu dichis”, care să o reprezinte și să se potrivească firii și nevoilor sale.

  Amenajare living apartament două camere - arh. Cristiana Zgripcea
  Zona de zi îmbină armonios nuanțe naturale și tonuri de bleu

  „Ceea ce m-a inspirat a fost personalitatea Anei – alături de ea, am creat un spațiu precum o mâncare fără rețetă. Am adăugat din mers elementele pe care spațiul le cerea, eram un fusion de trei: eu, ea și apartamentul, am mers mână în mână pe întreaga perioadă a amenajării, ne-am ascultat și ne-am distrat”, își amintește arhitecta.

  Pentru acest proiect, Cristiana a colaborat cu Alexandru Morar și Andrada Dinu Toader-Pasti, iar procesul de amenajare a durat aproximativ trei luni și jumătate. A început cu lucrări serioase de reparație: apartamentul nu mai fusese renovat de la darea sa în folosință. Echipa de constructori a scos huma de pe pereți și a înlocuit scurgerile de fontă.

  Același parchet în living și în dormitor

  Pentru ca spațiul să fie unitar, a fost folosit același finisaj de pardoseală în living și dormitor. Mobilierul a fost făcut pe comandă, la Zen Mob Design, și combinat cu piese de la Mobexpert și corpuri de iluminat Light Point.

  Living - Amenajare apartament două camere - arh. Cristiana Zgripcea
  Corpul de mobilier tip scară e o soluție inedită de înlocuire a banalelor corpuri de bibliotecă

  Livingul are o structură compactă, cu o bibliotecă minimalistă și un birou destul de mare pentru un laptop și alte accesorii, dar destul de mic încât să se integreze în decor.

  Dormitor în nuanțe neutre - Amenajare apartament două camere - arh. Cristiana Zgripcea
  Dormitorul poartă o amprentă scandinavă – o lumină abundentă, diafană, plutește peste corpurile de mobilier

  În dormitor este montat un dressing aproape insesizabil: datorită ușii albe, este perceput vizual ca un simplu perete, iar ușile glisante cu placări de oglindă amplifică vizual spațiul.

  Faianță albă stil „metro” în baie și bucătărie

  Apartamentul are două băi, una cu toaletă și bideu, iar cealaltă cu cadă. Ele urmează același stil și design: gresie și faianță cu aspect de lemn și piatră naturală, de la Kerama Marazzi, și mobilier minimalist cu lavoar pe blat. Produsele sanitare sunt de la brandurile Ravak, Hansgrohe și Dalet, achiziționate de la Delta Studio.

  Și în bucătărie regăsim nuanțele neutre, care pun în valoare lumina naturală existentă.

  Pardoseala este placată cu parchet de la Egger, iar pereții cu faianță de la Kerama Marazzi, stil „subway” sau „metro” – plăci ceramice dreptunghiulare, cu alură vintage, ce au devenit foarte populare în ultimii ani. Sunt numite astfel deoarece primele plăci de acest tip au fost create în anii 1904 pentru a decora stațiile de metrou din New York.

  Bucătărie cu mobilier gri - Amenajare apartament două camere - arh. Cristiana Zgripcea
  Mobilierul din MDF gri și grej cu inserții de lemn natur a fost realizat pe comandă de Zen Mob Design

  Stilul de amenajare e definit de Cristiana drept unul ‘’vintage-urban’’. El îmbină armonios elemente retro, potrivite cartierului istoric în care este amplasat, și detalii contemporane, necesare stilului de viață actual.

  Tips&Tricks de la Cristiana Zgripcea

  Dormitor în nuanțe neutre - Amenajare apartament două camere - arh. Cristiana Zgripcea (1)
  Cristiana și Ana au păstrat fotoliul și lampadarul, piese care se aflau deja în apartament

  Păstrează din elementele vechi (corpuri de iluminat, fotolii). Prezența lor poate imprima o direcție clasică amenajării, mixată cu elemente actuale.

  • Inversarea camerelor

  Inițial, prima cameră în care se intra era dormitorul, el făcea delimitarea între living și bucătărie. Pentru a avea un spațiu coerent și corect, camerele au fost inversate – vechiul dormitor a devenit living și viceversa.

  Foto: Radu Gospodinov

  Subscribe
  Notify of
  guest
  3 Comments
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Luc
  Luc
  4 years ago

  Subway tile – „în stil metro” 😅

  Alex
  Alex
  4 years ago

  Hi! As dori sa stiu ce pret are mobila din living, va rog!

  Cezara Palade
  Admin
  4 years ago
  Reply to  Alex

  Bună, Alex, mobila din living a costat în total aproximativ 1.000 euro 🙂

  icon

  Dormitor transformat în living într-un apartament cu două camere din Cotrocen...