LIFE

Sfaturi și idei despre cum poți face un spațiu mic să pară mai mare și aerisit

publicat pe 28 oct. 2022

    Cu toții ne dorim spații întinse, case mari și luminoase în care putem da frâu liber creativității. Realitatea este, însă, că apartamentele noi din România au dimensiuni din ce în ce mai mici, așa că provocările se țin lanț, iar amenajarea devine un proces stresant. Vestea bună este că în design există soluții pentru orice problemă.

    În România, apartamentele noi devin din ce în ce mai mici. Suprafața medie a locuințelor abia construite a urmat un trend descendent în ultimii ani, ajungând în 2021 la 63 metri pătrați, față de aproximativ 70 metri pătrați în 2015. 

    Datele cu privire la dimensiunile locuințelor sunt furnizate de platforma Tempo a Institutului Național de Statistică. Mai mult decât atât, potrivit Eurostat, suprafața noilor locuințe s-a diminuat cu 7 metri pătrați în ultimii șapte ani, ceea ce înseamnă aproximativ spațiul unei bucătării dintr-un apartament nou.

    Dimensiunea apartamentelor noi a ajuns de la 70 de metri pătrați în 2015, la 63 de metri pătrați în 2021.

    O veste nu tocmai bună este că suntem pe ultimul loc în UE la mărimea locuinței, raportată la numărul de persoane, cu 1,1 camere versus media de 1,6 la nivel european.

    Deși misiunea amenajării și decorării locuințelor de mici dimensiuni se poate dovedi o provocare, mai ales atunci când vorbim despre familii mari, există soluții. Prin artificii de decor creative, chiar și un spațiu mic poate fi utilizat într-un mod cât mai util și funcțional.

    În timpul pandemiei, pentru cei mai mulți dintre noi casa nu a fost doar un loc de odihnă, ci și birou ori spațiu de divertisment, de ieșire din cotidian. Lesne de înțeles, cuibul nostru a trebuit să devină, mai mult decât oricând, confortabil și bine organizat, gata să ne acopere toate nevoile.

    Trei designeri de interior de la Mobexpert ne-au spus care sunt cele mai eficiente idei pentru amenajarea spațiilor cu dimensiuni reduse, de la alegerea pieselor potrivite pentru o estetică coerentă în amenajare, până la trucurile care creează iluzia unei încăperi mai mari.

    1. Crearea de spații suficiente de depozitare și efectele mobilierului minimalist

    spatii depozitare bucatarie
    Mobilierul minimalist, în nuanțe deschise, este ideal într-un spațiu mic, mai ales dacă spațiile de depozitare sunt integrate inteligent.

    Nu este un secret faptul că o amenajare armonioasă și funcțională merge mână în mână cu nevoile, preferințele și stilul de viață tău. Așa că piesele de mobilier trebuie să aibă dimensiuni direct proporționale cu suprafața spațiului.

    „Camerele trebuie să fie aerisite, dar nu goale. Astfel, mobilierul minimalist este alegerea ideală pentru amenajarea apartamentelor, deoarece va avea dimensiunile potrivite pentru a nu pierde niciun spațiu care ar putea fi folosit”, sfătuiește Yvona Ghergu, designer Mobexpert.

    În cele mai multe cazuri, apartamentele noi au o structură open-space în zona de zi, care integrează bucătăria, zona de dining, livingul, uneori poate și biroul de acasă. Pentru obținerea unui echilibru vizual, fiecare zonă trebuie amenajată unitar, în funcție de stil și cromatică. Spațiile de depozitare sunt esențiale, însă trecerea dintre acestea trebuie să fie fluidă, fără prea multe delimitări care pot fragmenta spațiul.

    2. Ușile culisante, o soluție ideală pentru optimizarea spațiului

    usi glisante
    usi culisante
    Ușile culisante te ajută să salvezi spațiu.

    Ușile culisante sunt o idee excelentă pentru optimizarea spațiului în locuințe cu dimensiuni mici potrivit designerului Violeta Nanu. Fie că sunt folosite în casă, în locul ușilor tradiționale care permit accesul în încăperi, fie la dulapuri, sunt soluția ideală dacă vrei să salvezi niște spațiu.

    „Spațiile cu dimensiuni reduse necesită o atenție deosebită în alegerea finisajelor și a paletei de culori, a formelor și proporției pieselor de mobilier, a corpurilor de iluminat și a punctelor în care acestea sunt plasate, astfel încât să potențeze lumina și culorile din interior”, adaugă Violeta.

    3. Alegerea unor piese de mobilier din sticlă transparentă și folosirea oglinzilor în puncte cheie

    dressing uși culisante
    Mobilierul cu uși de sticlă nu blochează vizual și augumentează spațiul.

    În materie de mobilier, Violeta Nanu recomandă mobilierul din sticlă transparentă sau acrilic, pentru că aceste materiale nu sunt percepute, din punct de vedere vizual, ca un obstacol, sau oglinzile. Acestea augumentează spațiul în care sunt plasate și reflecă lumina din interior dând impresia unui spațiu mai amplu.

    finisaje care reflecta lumina
    Finisajele care relectă lumina fac încăperea să pară mai mare.

    În bucătărie poți folosi finisaje lucioase, care au același efect: reflectă și răspândesc lumina în interior.

    4. Secretul amenajării colțurilor din încăperi 

    colt decor boho
    Amenajează un zonă de relaxare în stil boho în colțul camerei.

    Alexandra Buia, arhitectă în cadrul departamentului de Design Interior Mobexpert, spune că utilizarea pieselor de mobilier cu picioare înalte fac spațiul să pară aerisit. Piesele de mobilier nu au un aspect voluminos, ca-n cazul celor care sunt așezate direct pe pardoseală. 

    Un sfat valoros este să folosești inclusiv colțurile camerelor pentru un plus în amenajare. Poți să pui la punct o zonă de citit, de relaxare, o zonă de activități pentru copii sau poți, pur și simplu, să ocupi colțul cu un obiect decorativ, cum ar fi un lampadar. O idee bună este și instalarea unei mici biblioteci în colțul din living, de exemplu, sau a unui corp cu rafturi pentru decorațiuni de mici dimensiuni.

    colt relaxare apartament mic
    O zonă de relaxare în care îți poți desfășura activitățile favorite este întotdeauna o idee bună.

    Apartamentele de dimensiuni reduse determină păstrarea unui spațiu curat, aerisit și organizat, acesta fiind până la urmă un beneficiu pe termen lung. Însă, dincolo de aceste caracteristici, un aspect important care transformă spațiile în unele mult mai practice este mobilierul multifuncțional.

    5. Avantajele unor piese de mobilier multifuncționale

    noptiera scaun dormitor
    Pentru a nu încărca spațiul, alege un scaun sau o măsuță de dimensiuni mici pe post de noptieră.

    Alexandra Buia spune că piesele de mobilier multifuncționale sunt cea mai bună alegere într-un apartament mic: „alegerea pieselor potrivite care să deservească mai multe nevoi poate influența în bine calitatea vieții de zi cu zi”.

    De pildă, dacă spațiul nu permite integrarea unor noptiere, poți să le înlocuiești cu mici măsuțe de cafea, care au aceeași funcționalitate, dar nu fac spațiul să pară aglomerat. 

    Pentru zona de zi, propunerea arhitectei Alexandra Buia sunt piesele de mobilier cu dublă funcțiune, cum ar fi un bar sau o insulă potrivită ca mărime pentru dimensiunile spațiului cu spații de depozitare în bucătărie, unde poți lua și masa. O canapea extensibilă sau o masă extensibilă sunt, de asemenea, opțiuni de luat în seamă. Zona de relaxare poate fi extinsă și pe balcon, unde poți adăuga colțare de mici dimensiuni sau seturi formate din masă cu scaune, integrând astfel balconul în spațiul util al locuinței.

    Soluția pentru designul locuințelor de dimensiuni reduse nu este neapărat mai mult spațiu, ci folosirea acestuia într-un mod inteligent, cu accent pe multifuncționalitate.

    În cazul unui studio, în care toate funcțiunile acestuia sunt integrate în aceeași încăpere, Violeta Nanu sfătuiește ca zona de zi să optezi pentru o canapea extensibilă, o măsuță de cafea cu lift-top, care poate deveni loc de luat masa și un televizor suspendat pentru a salva spațiul de pe comodă.

    În plus, poți să creezi un spațiu separat, pentru odihnă, cu ajutorul unor pereți din sticlă transparentă care să ajute la crearea unei zone private sau poți folosi o bibliotecă îngustă, modulară, pentru spații de depozitare în plus.

    canapea extensibila
    O canapea extensibilă poate fi folosită atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

    Orice apartament poate fi perceput drept unul mult mai spațios și mai practic, dacă sunt alese piesele de mobilier potrivite. De exemplu, consolă cu un taburet poate fi folosită drept de birou sau masă de machiaj, iar măsuța de cafea poate fi înlocuită cu un taburet cu spațiu de depozitare și capac pe post de tăviță.

    6. Culorile deschise creează iluzia unui spațiu mai mare

    camera culori deschise
    O cameră vopsită în culori de schise pare mai mare și mai luminoasă.

    Cromatica este o modalitate inteligentă de a schimba percepția asupra unui spațiu. În cazul spațiilor mici, în principal, se recomandă folosirea unor culori deschise, în nuanțe calde și luminoase care să mărească vizual încăperile.

    O modalitate prin care culorile ajută în amenajare într-un mod eficient este „crearea impresiei unui spațiu mai profund, fără linii de ruptură între suprafețe și care să dea continuitate designului prin alegerea unei palete monocrome, în nuanțe deschise”, explică Violeta Nanu. O recomandare din partea designerului este amplasarea unor oglinzi masive de o parte și de alta a patului și vopsirea peretelui unde este acesta poziționat într-o culoare mai închisă, pentru a accentua, vizual, adâncimea camerei.

    7. Depozitarea pe verticală permite utilizarea integrală a spațiului disponibil

    bibliotecă uși sticlă
    În apartamentele mici spațiile de depozitare trebuie să fie suficiente și bine integrate, mai ales când acesta este locuit de o familie.

    Când vine vorba de zona dressingului, sfatul Alexandrei Buia este să folosești cât mai eficient spațiul pe înălțime prin alegerea unor dulapuri înalte până în tavan, cu uși cu oglindă, dar o bibliotecă deschisă, elemente care pot face încăperile să pară mai mari, nu afectează funcționalitatea și, în plus, arată foarte bine. 

    Atunci când vine vorba de traiul în apartamente mai mici, fie că locuiesc una, două sau mai multe persoane, este important să existe spații de depozitare suficiente și bine integrate, astfel încât să nu rămână niciun lucru la voia întâmplării.

    Yvona Ghergu recomandă alegerea corpurilor suspendate sau pe picioare înalte care măresc vizual spațiul. În dormitor ar trebui să folosești cât mai puține piese de mobilier, însă dressingurile cu uși glisante, înalte până în tavan, cu un spațiu în care poate fi integrat televizorul sunt cea mai înțeleaptă alegere.

    Chiar dacă spațiile reduse implică mai multă atenție în amenajare, există o mulțime de soluții ingenioase care pot da amenajării un farmec aparte. 

    *Fotografiile sunt reprezentative pentru sfaturile designerilor, iar produsele din ele nu fac parte din gama Mobexpert.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments