LIFE

Silicat vs alt tip de nisip: care e cea mai bună soluție pentru litiera pisicii

    Când vine vorba de alegerea celui mai bun așternut pentru litiera pisicii, dezbaterea e una lungă și, în general, subiectivă. Așternutul, cunoscut popular drept „nisip pentru pisică”, trebuie să întrunească mai multe criterii: să rețină mirosurile, să fie absorbant, să fie o variantă economică și să nu lase praf. O alegere comună este așternutul tip silicat. Dar oare e cel mai bun? Ca să aflăm răspunsul am întrebat câțiva stăpâni de pisici ce așternut cumpără și ce recomandări au.

    De la începutul pandemiei, România se află pe locul doi în topul țărilor cu cele mai multe pisici adoptate, după Ungaria, potrivit unui raport Ipsos realizat pentru Mars Petcare. Așa că e important – atât pentru tine și casa ta, cât și pentru animalul tău -, să-i oferi pisicii o bună igienă.

    Înainte de toate, iată ce trebuie să știi despre așternuturile pentru litiera pisicii. Pe piață există sortimente variate de așternut. Cele mai comune tipuri de „nisip pentru pisici” sunt: cel care formează bulgări și cel care nu formează bulgări. Simplu, nu?

    Detalii despre așternutul pentru pisică: nisip vs silicat

    De aici se distinge nisipul clasic, care este un material argilos, capabil să rețină o cantitate de lichid cel puțin egală cu greutatea lui. Acest tip de nisip formează bulgări grație granulelor de bentonită, care au proprietatea de a se lipi între ele când absorb umezeala. Doar că umezala odată absorbită degajă miros, iar litiera devine neigienică în scurt timp dacă nu este curățată frecvent.

    De partea cealaltă există silicatul. Care este un tip de așternut care conține silicat de soliu și este procesat cu apă și oxigen. Din această procesare rezultă granule mici, cu pori pe suprafață, care pot să absoardă o cantitate de lichid de până la 40 de ori mai mare decât propria greutate.

    În cazul silicatului, cea mai mare problemă este legată de praful care se degajă după ce pisica folosește litiera. Și de faptul că mirosul nu mai este reținut după ce absoarbe cantitatea maximă de lichid. Pentru a contracara acest aspect, unii producători adaugă în compoziție bicarbonat de sodiu sau diverse dezodorizante.

    Ține cont că unele pisici pot fi sensibile la odor sau la praf. Iar dacă o pisică e nemulțumită și nu folosește litiera înseamnă că așternutul nu e potrivit pentru ea sau vrea să îți indice că e bolnavă. Dincolo de aceste variante, mai există așternut din peleți sau de tip tofu, printre altele.

    Alegerea unuia sau altuia dintre așternuturile litierei depinde de preferințele pisicii, dar și de felul în care stăpânul gestionează igiena litierei. Tocmai de aceea, ca să aflăm care e cel mai bun tip de așternut pentru litiera pisicii am întrebat mai mulți stăpâni ce alegere au făcut și cum au reacționat animalele lor de companie.

    Aceasta este o investigație în lumea diversă a așternuturilor pentru litieră.

    Gruia a luat pisoiului lui toate tipurile de așternut, dar tot silicatul a fost cea mai bună variantă

    cappuccino pisoi gruia nisip litiera pisici
    Pisoiul Cappuccino se răsfață după ce a folosit litiera Foto: arhivă personală Gruia

    Pentru pisoiul lui, Gruia preferă să folosească un așternut de litieră tip silicat. Nu alege un brand anume, ci pe cel mai ieftin, pentru că genul acesta de nisip e oricum scump. „Silicatul absoarbe cel mai bine mirosul, dar e enervant pentru că se împrăștie prin toată casa”, punctează el.

    Când alege nisipul pentru pisica lui, Gruia ține cont de două aspecte: să absoarbă mai mult și să rețină mirosurile.

    A încercat cam toate tipurile de așternuturi, de la tofu, la nisip clasic și chiar peleți de rumeguș, însă nicio altă variantă în afară de silicat nu s-a dovedit a fi la fel de câștigătoare când a venit vorba de reținerea mirosurilor. Nici pisoiul Cappuccino nu a fost foarte fericit când a fost vorba de o schimbare în litieră.

    „De exemplu, tofu nu reține mirosurile la fel de bine și are chiar și el un miros care mie îmi displace. Un sac de silicat îmi ajunge două săptămâni și costă 29 de lei. Deci, pe lună dau cam 60 de lei pe litiera pisicii”, explică el.

    Experiența cu alte tipuri de nisip nu a fost pe placul lui și aparent nici pe placul pisicii.

    „Am mai încercat la început nisip-nisip și a fost oribil. Nu absoarbe deloc mirosul și a trebuit să-l schimbăm imediat. Apoi am mai încercat cu peleții de rumeguș și pisoiul a făcut pe lângă litieră. A trebuit să petrec cam o oră ca să-l conving că e ok să intre în litieră pe patul de rumeguș. A făcut tot pe lângă. Am reușit totuși să-l conving să folosească litiera cu peleții de rumeguș abia după ce am pus și un strat de silicat. Dar asta însemna că de fiecare dată trebuia să cumpăr doi saci, unul de silicat și unul de peleți de rumeguș, și să-i amestec de fiecare dată. După acel moment am folosit doar silicat”, povestește Gruia.

    Ca oricare alt stăpân de pisică, Gruia e nemulțumit că silicatul lasă praf. Praf care se ridică atunci când pisica scormonește în litieră și ajunge să îl împrăștie prin casă. Gruia ține foarte mult la acest aspect, mai ales după ce a devenit tată de fată, iar acasă pentru el s-a schimbat cu totul.

    Ca o soluție la această problemă, Gruia zice că o să încerce „niște covorașe care aparent ar reține bucățile de silicat de pe lăbuțele pisicii, atunci când iese din litieră”. Totodată, el spune că i-a luat pisicii lui o litieră acoperită, lucru care s-a dovedit a fi o investiți foarte bună.

    De ce a dat Ana silicatul pe tofu: „Îmi face viața mai ușoară”

    Uma pisica Ana nisip litiera pisici
    Uma, pisica Anei, nu e atât de impresionată de încercările proprietarei de a găsi un nisip bun Foto: Arhivă personală Ana

    Ana a ales o variantă mai convenabilă pentru ea atunci când a trebuit să decidă ce fel de așternut îi ia pisicii ei. A optat pentru nisip Miau Miau Tofu. „E safe să-l arunc în toaletă, iar treaba asta-mi face viața mai ușoară. Nu mai stau să umblu cu punguțe, pe care apoi sa le arunc la gunoi. Costă în jur de 35 de lei punga, mă ține cam două săptămâni jumate – trei și, atenție, schimb nisipul zilnic pisicii, mai exact, de fiecare dată când îl folosește. OCD, știu”, explică ea alegerea.

    Pentru Ana a fost important ca nisipul ales să absoarbă mirosurile, să fie ușor de strâns și să nu se lipească de lăbuțele pisicii. Tocmai de aceea a renunțat să mai ia silicat, deși îi plăcea că anihila mirosurile și putea să îl schimbe mai rar din litieră. „Însă nu îmi plăcea faptul că se strângea destul de greu și că rămânea îmbibat cu zilele. Pisica îl ducea prin toată casa, unde, voiam nu voiam, ajungeam să calc pe el, să îl sfărâm, iar apoi să fac curat”, povestește Ana.

    Pe de altă parte, ea a constat și un dezavantaj pentru așternutul de tip tofu pe care îl pune pisicii ei în litieră: „E ușor de strâns, nu se lipește de lăbuțe și arată și simpatic, deoarece vine în mai multe culori. Însă, dacă nu-l strângi destul de des, poate să miroase urât, deoarece nu reține mirosurile atât de bine”.

    Singura ustensilă pe care Ana o folosește este lopățica. „Nu am litieră acoperită, deoarece strâng nisipul foarte des, așa m-am obișnuit”, menționează ea.

    Cristina a îndrăznit să își încurajeze pisicile să folosească nisip clasic

    Ca să găsească cea mai bună variantă de așternut pentru litiera motanilor ei, Cristina a experimentat cu diverse tipuri de nisip. După multe încercări și schimbări, nisipul igienic de la Sanicat a ieșit câștigător. Anume nisipul clasic sau cel de tip clumping. Spune că pentru ea și cei doi motani, acest nisip a bifat toate nevoile și este este cea mai bună varianta calitate-preț.

    Criteriul major pe care a trebuit să îl îndeplinească așternutul ales, dictat cumva de motanii Jessie și Sunny, a fost să rețină mirosurile. Însă și Cristina a avut nevoie de câteva cerințe care trebuiau îndeplinite. „Să nu cumpăr de zece ori pe luna câte o pungă de nisip și să nu lase foarte mult praf care să se depună pe plante și pe geamuri, și să nu sufoce pisicile în litieră”, explică ea.

    Silicatul a fost, și pentru Cristina, una dintre cele mai bune variante de așternut pentru pisicile ei, înainte de scumpirea produsului. Pentru confortul motanilor, Cristina alegea variante bune de silicat pe care uneori le combina și cu peleți eco. A îndrăznit să treacă la nisip clasic chiar dacă la început îl găsea peste tot prin casă și chiar lăsa mai mult praf.

    „Găseam nisip prin pat, pe canapea, pe jos. Era destul de măricel și rotund și bineînțeles că se prindea în labele motanilor. Nisipul, în comparație cu silicatul, tinde oricum să ridice mult mai mult praf. M-am speriat puțin, am crezut că o să fiu nevoită să revin la silicat și asta însemna să plouă cu bani la noi în casă. Așa credeam până am cumpărat mai multe sortimente de nisip Sanicat. E un nisip mai plat și asta face să nu îl mai găsesc prin toată casa. Absoarbe foarte bine mirosurile, dar mă deranjează un pic pentru că nu se transformă în big clump”, zice ea.

    Ca să evite să aibă praf și resturi de nisip prin casă, Cristina le-a luat celor doi motani o litieră acoperită. „Una dintre pisici sapă în nisip și aveam nevoie de pereți să țină tot nisipul înăuntru. Plus că merită și pisicile intimitatea lor”, spunea ea amuzată.

    Preșulețul special din fața litierei a fost iarăși un accesoriu care a devenit indispensabil în casa Cristinei. La fel de importantă a devenit și igiena litierei.

    „Pentru mirosuri am mai folosit un odorizant de litieră, un praf magic care se pune deasupra nisipului și face minuni pe perioadă scurtă. Și un lucru super important, spăl litiera cu bicarbonat de sodiu măcar o dată pe lună, ca pereții interiori să fie fresh”, încheie Cristina.

    Recămadări litieră pisici: Nisipul care se aglomerează, varianta ideală aleasă de Robert

    Pisica Robert
    Motanul din rasa Scottish al lui Robert se relaxează în orice colț al casei după ce folosește litiera Foto: Arhivă personală Robert

    După aproximativ un an de încercări, Robert susține că a găsit cea mai bună variantă de așternut pentru pisica lui. El cumpără Sanicat Clumping Rose. După mai multe utilizări, a constatat că nisipul formează bulgări după ce pisica îl folosește, e ușor de aruncat, iar restul de nisip neutilizat rămâne intact și curat, uneori și cu miros plăcut.

    „Urmăresc, în mod special, ca nisipul să aibă o putere mare de absorție, să aibe miros plăcut care să persiste și să nu se lipească de labuțele pisicii. Totodată, am căutat un nisip care să formeze bulgări rezistenți, care să nu se sfărâme și să ducă la murdărirea sau contaminarea nisipului curat”, explică el.

    El spune că acest nisip are două avantaje importante: se schimbă destul de rar și nu se lipește de labele animalului. Însă, ca dezavantaj major, nisipul nu este deloc igienic. „Granulele absorb lichidul până la refuz. Nu am mereu posibilitatea să îndepărtez doar nisipul folosit, așa că uneori îl schimb cam des”, povestește el.

    Ca alte variante, spune că a mai cumpărat nisip din argilă și silicat. Dar nu mai apelează la aceste variante pentru că nu-i oferă posibilitatea să curețe doar nisipul folosit.

    Ca să nu se trezească cu urme de nisip prin casă, Robert a pus sub litieră un covoraș care reține bine răspândirea nisipului. Dar nu a luat o litieră acoperită. „Litiera trebuie să fie descoperită. Altfel nu permite o aerisire bună a toaletei pisicii. Am avut un episod cu pisica mea în care a ieșit vomitând din litiera acoperită”, zice el. Pentru igiena litierei mai folosește o lopățică, iar mirosurile neplăcute le acoperă cu Glade Micro Spray.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Silicat vs alt tip de nisip: care e cea mai bună soluție pentru litiera pisici...