
Gândacul cu multe picioare: de ce apar miriapodele în casă și cum scapi de aceste insecte
publicat pe 28 feb. 2025Gândacul cu multe picioare poate fi cu adevărat înfricoșător dacă îl vezi în casă, dar nu este, contrar aparențelor, un dăunător . Iată ce este gândacul cu multe picioare, de ce nu ar trebui să te temi de el chiar dacă îl ai în casă și cum îl ții la distanță. Află mai multe, în continuare.
Este foarte posibil ca în locuința ta să sesizezi la un moment dat o insectă vizibil ciudată ca aspect, cu numeroase picioare lungi și subțiri, care se deplasează rapid pe podele, pe pereți și pe tavan. Este cunoscută sub numele de Scutigera coleoptrata, sau, în termeni populari, miriapodul de casă. Acesta este adesea confundat cu un gândac din cauza aspectului său neobișnuit, dar este, de fapt, un prădător care poate fi foarte util locuinței.
Cum arată un miriapod / un gândac cu multe picioare

Denumirea de „gândacul cu multe picioare” este doar un nume popular. În realitate, miriapodul de casă face parte din familia chilopodelor. Are un corp lung și subțire de culoare galben-gri, format din segmente, cu până la 15 perechi de picioare, ceea ce îl face să pară mai înfricoșător decât este în realitate.
Aceste picioare lungi îi permit să atingă viteze de până la 0,4 metri pe secundă, facilitându-i capturarea prăzii și evadarea rapidă din fața potențialelor pericole.
De ce apare Scutigera cleopatra în casă
Originară din regiunea mediteraneană, Scutigera coleoptrata s-a răspândit în întreaga lume, adaptându-se perfect la viața în interiorul locuințelor umane. Preferă mediile umede și întunecate, precum subsolurile, băile sau zonele de depozitare, unde își găsește cu ușurință prada: alte insecte și arahnide.
Deși aspectul său poate provoca teamă, acest miriapod este inofensiv pentru oameni și animale de companie. Nu atacă și nu mușcă decât în situații extreme de autoapărare, iar veninul său este prea slab pentru a provoca răni semnificative. În situații rare, pot apărea reacții alergice ușoare la locul mușcăturii.
În orice caz, prezența sa în casă poate fi, de fapt, benefică. Miriapodul este un prădător natural al unor dăunătorilor casnici precum gândacii de bucătărie, furnicile, moliile sau păianjenii. Astfel, contribuie la menținerea unui echilibru ecologic în spațiul domestic.
Cu toate acestea, dacă numărul lor devine deranjant sau dacă simpla lor prezență provoacă disconfort, există metode de control.
Este miriapodul de casă periculos pentru oameni sau animale de companie?
Miriapodul de casă nu este periculos, nu este veninos și nici agresiv. În realitate:
- Insecta nu atacă oamenii și evită contactul cu aceștia;
- Poate mușca doar dacă este provocată, dar veninul său este prea slab pentru a cauza probleme grave oamenilor;
- În cazuri foarte rare, o mușcătură poate provoca o reacție asemănătoare cu cea a unei înțepături de albină;
- Nu este periculos pentru câini sau pisici, iar de cele mai multe ori animalele de companie nici nu îl observă.
Cum scapi de miriapode

Miriapodul de casă este deci o insectă inofensivă omului, cu beneficii asupra ecosistemului casei. Dacă vrei să folosești capcane lipicioase pentru a elimina complet insecta, ține minte că nu vor funcționa. Chiar dacă este prins, miriapodul își va rupe picioarele și va continua; picioarele lipsă se vor regenera. Tot ce poți să faci este să limitezi felul în care interacționezi cu insecta. Astfel, pentru a reduce prezența miriapodului de casă, următoarele măsuri sunt cele recomandate:
Menținerea curățeniei: Eliminarea resturilor alimentare și a altor surse de hrană pentru insecte va reduce numărul de prăzi disponibile pentru miriapod, fapt care va descuraja astfel prezența sa în locuință.
Reducerea umidității: Asigurarea unei ventilații adecvate în zonele predispuse la umezeală va crea un mediu mai puțin propice pentru miriapode.
Sigilarea crăpăturilor și fisurilor: Astuparea eventualelor căi de acces din exterior va împiedica pătrunderea lor în locuință.
Utilizarea uleiurilor esențiale: Anumite uleiuri, precum cel de mentă, lavandă sau eucalipt, au proprietăți repelente pentru orice tip de insectă. Pulverizează aceste uleiuri diluate în apă în zonele frecventate de miriapodul de casă, iar ușor ușor aceștia nu vor mai apărea.
-
UTILE
De ce crapă pereții la o casă nouă? Cauze și soluții pentru a repara fisurile
Graba strică treaba, iar asta se aplică și în cazul construirii unei case.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
De ce nu miros hainele a balsam după spălare. Greșeli pe care să le eviți
De la dozarea incorectă a balsamului și până la folosirea unui detergent prea puternic, iată posibile explicații.
-
Grădină
Tăierea trandafirilor primăvara: când, cum și de ce e necesar s-o faci
Pentru plante sănătoase cu o abundență de flori.