UTILE

Cum scapi de păianjeni fără insecticide: câteva metode naturale și de efect

publicat pe 08 aug. 2023

    Păianjenii pot fi o adevărată problemă dacă ajung să pătrundă în casă. Pe lângă prevenție, important e să ai la îndemână câteva soluții cu ajutorul cărora să scapi de ei. Iată cum scapi de păianjeni fără insecticide. 

    Într-un top al celor mai răspândite tipuri de frici, arahnofobia, sau teama patologică de păianjeni, se află printre primele poziții. Pe lângă frica de prezența arahnidelor, unii oameni dezvoltă senzații intense de teamă numai dacă se pronunță cuvântul „păianjen”. 

    Astfel că, pentru aceia care se tem sau au o problemă legată de o posibilă infestare, în continuare vom detalia câteva metode care să te ajute să scapi de păianjeni. 

    Păianjenii sunt artropode care fac parte din ordinul Arachnida, ordin care cuprinde peste 40.000 de specii descrise până în prezent. Se găsesc în toată lumea, cu excepția Antarcticii. Din cauza faptului că pot pătrunde în spațiile interioare, iar în exterior crează disconfort prin pânzele pe care le fac, oamenii au ajuns să apeleze la tot felul de soluții repelente. 

    Deși au un rol bine stabilit în lanțul trofic și sunt inofensivi pentru oameni, păianjenii pot reprezenta o problemă. Asta pentru că se înmulțesc rapid și pot pune stăpânire și mai rapid pe casa, grădina sau terasa ta. De aceea, e important să știi cum scapi de păianjeni. 

    Prevenția e importantă dacă vrei să scapi de păianjeni

    cum scapi de paianjeni shutterstock
    Pentru păianjeni, casa ta e doar un alt habitat

    Înainte de toate, prevenția e cheia rezolvării problemei. Într-un fel sau altul, păianjenii găsesc o cale să intre în casă. Pentru ei, casa e doar un alt teritoriu în care să-și întindă pânza, la propriu. Mici crăpături de la geamuri, spațiile dintre toc și ușă, intrările pentru animale de companie, de exemplu, pot fi spații de intrare pentru păianjeni. 

    Acolo unde este cazul, te poți folosi de un tub de silicon pentru a acoperi spațiile. În alte cazuri, unde siliconul nu se poate folosi, uleiurile esențiale pot avea rezultate la fel de bune. Uleiurile esențiale de lavandă, eucalipt, mentă, scorțișoară sau arbore de ceai pot avea efectul dorit contra păianjenilor. E nevoie să amesteci uleiul esențial dorit cu apă într-un pulverizatori, iar mixul să fie stropit pe locurile pe unde păianjenii ar putea intra. 

    Dacă prevenția nu ajută, atunci e timpul să apelezi la una sau mai multe soluții care te pot ajuta să scapi de păianjeni. 

    Cum scapi de păianjeni cu metode naturale

    O soluție naturală cu oțet de mere te poate ajuta să scapi de păianjeni. O să ai nevoie de 125 mililitri de oțet de mare, o lingură de ulei, piper măcinat, cam 100 de grame, și o lingură de detergent de vase. Amestecă ingrediente și pune-le într-un pulverizator. Soluția rezultată este foarte eficientă mai ales după ce plouă. Va ține păianjenii la depăratre dacă este aplicată în locurile prin care intră în casă. 

    Ce mai poți face ca să ții păianjenii la depărtare: 

    • Pune capcane cu lipici concepute pentru a prinde păianjenii
    • Îndepărtează pânzele deja existente pentru a nu stimula prezența altor păianjeni
    • Curăță casa în mod constant, aspiră colțurile și mobila, chiar și tavanul
    • Oprește iluminatul exterior care poate atrage păianjenii
    • În ultimă instanță, apelează la insecticidele care pot forma o barieră între păianjeni și mediul în care vor să pătrundă. Ține cont că insecticidele pot conține substanțe chimice sau toxice

    Păianjenii nu suportă mirosurile de citrice, precum lămâia, portocala sau grapefruit. Cojile acestor fructe pot să fie ideală în combaterea păianjenilor. Le poți distribui prin câteva locuri de prin casă. Dacă nu ai coji de citrice, atunci uleiurile esențiale de citrice pot fi la fel de bune. Cojile pot fi puse pe rafturi, pe plinte, pe pervaz și poți chiar să freci mânerele ușilor cu ele. Important este să le înlocuiești la maxim 48 de ore pentru ca mirosul să persiste. 

    Mirosul de cedru este, la fel, unul pe care păianjenii nu îl suportă. Mulciul din scoarța de cedru poate fi împrăștiat la exterior, în jurul casei, iar în felul acesta arahnidele nu își vor mai face simțită prezența. 

    Curăță vegetația și folosește castane dacă vrei să scapi de păianjeni

    Dintr-un motiv sau altul, castanele se dovedesc a fi extrem de eficiente în a ține păianjenii și moliile la depărtare. Nu se știe exact de ce, dar castanele opresc formarea pânzei de păianjen. Astfel că îi va ține la depărtare pentru mult timp. Poți pune castanele în colțurile ferestrelor, acolo unde păianjenii s-ar adăposti. Castanele pot reprezenta o soluție contra păianjenilor pe termen lung pentru că nu necesită înlocuire. 

    Un aspect de care chiar trebuie să ții cont dacă stai la casă este cel legat de curățarea vegetației. Tufișurile, arbuștii și copacii neîngrijiți sunt medii prielnice dezvoltării păianjenilor. Dacă vegetația este prea aproape de casă va permite păianjenilor să intre înăuntru atunci când sunt în căutare de habitate noi. 

    Sperăm că aceste soluții și sfaturi te vor ajuta să scapi de păianjeni. Important este să încerci oricare dintre soluții ca să știi care funcționează. Păianjenii vor tot apărea, însă prin prevenție și prin diverse soluții încercate o să reușești să îi ții la distanță. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments