Baie

Plante curgătoare pentru baie, care prosperă în umiditate și îmbunătățesc amenajarea

publicat pe 09 ian. 2025

    Plantele curgătoare pentru baie pot schimba felul în care percepi acest spațiul. Îți aduc natura mai aproape și fac ca baie să fie un mediu mai relaxant. Iată o serie de recomandări de plante curgătoare pentru baie care îți pot face spațiul unul mult mai plăcut. Oferim și sfaturi de îngrijire pentru plante. Află mai multe în articol. 

    Decorarea băii cu plante curgătoare poate transforma cu totul acest spațiu într-un colț relaxant, mult mai apropiat de natură. Plantele conferă un plus de oxigen și o notă naturală unui spațiul considerat a fi numai utilitar, fiind și o soluție foarte accesibilă pentru o soluție decorativă modernă. 

    Totuși, nu toate plantele sunt potrivite pentru condițiile speciale din baie, cum ar fi umezeala crescută și lipsa luminii directe. Detaliem în continuare ce tipuri de plante poți pune în baie. 

    Plante curgătoare pentru baie

    Baia este un mediu cu un nivel mult mai ridicat al umidității, comparativ cu restul încăperilor. În plus, lumina soarelui ajunge greu în baie, astfel că plantele pe care vrei să le pui aici trebuie să fie adaptate unor condiții unice. 

    Iată recomandările noastre: 

    Iedera Diavolului (Epipremnum aureum) 

    Iedera Diavolului in ghiveci pe scaun
    Această iedere se adaptează bine mediului umed și prosperă dacă este îngrijită adecvat

    Iedera este o plantă extrem de rezistentă care poate supraviețui chiar și în încăperile cu lumină slabă. Se adaptează bine la umiditatea crescută și trebuie udată doar atunci când solul este aproape uscat. Foarte important în acest sens este să te asiguri că ghiveciul are un drenaj bun. 

    Philodendron curgător (Philodendron scandens)

    Philodendron curgător pentru baie in ghiveci
    Mediul umed al băii este ideal pentru această plantă

    Este o plantă tropicală care adoră mediul umed și are nevoie de lumină indirectă, aspecte care o fac ideală pentru a fi ținută în baie. 

    Planta trebuie udată moderat, fără exces de apă. Este recomandată o stropire ocazională cu apă pe frunze pentru a recrea condițiile din habitatul său natural. 

    Planta zebră (Tradescantia) 

    planta zebra vazuta de aproape pentru baie
    Planta zebră are nevoie de lumină naturală dacă vrei să o acomodezi în baie

    Planta zebră poate să fie ținută în baie numai dacă ai o fereastră de aerisire pe unde poate pătrunde lumina naturală. Umiditatea băii îi priește, planta aducând un plus de vitalitate spațiului. 

    Iedera (Hedera helix) 

    iedera in ghiveci pentru a fi pusa in baie
    Iedera este otrăvitoare, așa că trebuie să o pui în locuri greu accesibile

    Una dintre cele mai rezistente plante curgătoare, iedera rezistă în orice tip de mediu este pusă. În baie, iedera tolerează lipsa luminii soarelui, iar umezeala îi conferă mediul prielnic dezvoltării continue. Atenție, planta este toxică și trebuie ținută departe de copii sau animale de companie. 

    Feriga sabie (Nephrolepis exaltata) 

    feriga sabie in ghiveci pe un scaun
    Acest tip de ferigă tolerează lumina slabă a unei băi

    Feriga sabie prosperă în condiții de lumină slabă sau moderată și se adaptează condițiilor de umiditate ridicată. Trebuie pusă departe de curenții de aer uscat care circulă prin baie. 

    De ce rezistă plantele curgătoare în baie? 

    Plantele tropicale sunt cele mai potrivite pentru baie deoarece provin din habitate naturale caracterizate de umiditate ridicată și lumină filtrată. 

    Umezeala constantă din baie imită mediul lor natural și previn astfel uscarea excesivă a frunzelor. De asemenea, multe dintre aceste plante au o capacitate ridicată de adaptare și pot supraviețui chiar dacă lumina naturală este limitată. 

    Opțional, plantele curgătoare pentru baie pot să fie ajutate să fie expuse la lumină artificială de tip LED pentru a le stimula creșterea. 

    Alte plante potrivite pentru baie

    Pe lângă plantele curgătoare, există și alte specii care rezistă bine în baie:

    Limba soacrei (Sansevieria): Tolerează aproape orice condiții de mediu, inclusiv umezeala și lumina slabă.

    Planta de fontă (Aspidistra elatior): Ideală pentru primele încercări de îngrijire a unei plante, fiind extrem de rezistentă lipsei de lumină sau de apă; 

    Zamioculcas zamiifolia (Planta ZZ): Necesită îngrijire minimă și prosperă în condiții de lumină redusă. 

    Cum îngrijești plantele din baie

    • Udare: De obicei, plantele din baie nu necesară udări frecvente datorită umidității ridicate din cameră. Udă-le când solul este aproape uscat, dar evită excesul de apă.
    • Curățare: Frunzele pot acumula praf și urme de calcar din cauza aburului. Ține-le curate prin ștergerea lor ocazională cu o cârpă umedă.
    • Ventilație: Asigură-te că baia are o ventilație adecvată pentru a preveni mucegaiul, care poate afecta și plantele. 

    Idei de decorare a băii, cu sau fără plante

    baie amenajata modern
    Etajerele, lumina naturală sau ambientală și texturile naturale pot să fie integrate cu succes în amenajarea unei băi moderne

    Baia ta poate căpăta un aspect unic cu sau fără plante curgătoare. Ideile de decorare a băii includ și elemente pe care le regăsești în mod normal în alte camere din casă, dar care pot să fie adaptate cu brio în acest spațiu. Iată câteva dintre ele: 

    Etajere suspendate: Adaugă rafturi din lemn sau metal pentru a expune decorațiuni, lămpi mici sau coșuri cu accesorii.

    Lumină ambientală: Folosește benzi LED pentru a crea o atmosferă relaxantă.

    Texturi naturale: Integrează elemente din lemn, ratan sau piatră pentru un aspect organic.

    Accesorii minimaliste: Prosoape, dispensere de săpun și obiecte decorative în tonuri neutre sau pastelate.

    Oglinzi creative: Alege oglinzi cu rame interesante pentru a adăuga un element vizual distinctiv. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments