4 flori care își schimbă culoarea: îngrijire și factori care favorizează schimbarea
publicat pe 26 ian. 2024Florile care își schimbă culoarea ies în evidență cu capacitatea de a afișa nuanțe diferite într-un timp relativ scurt. În acest sens, există anumiți factori care contribuie la schimbare. Iată câteva flori care își schimbă culoarea. Fiecare plantă are specificul ei care o determină să facă această schimbare de culoare, iar noi îți explicăm cum este posibil.
1. Flori care își schimbă culoarea: hortensia
Una dintre cele mai cunoscute flori care își schimbă culoarea este hortensia. Particularitatea hortensiei este că trece de la nuanțe de albastru sau roz în funcție de pH-ul solului.
Cu cât solul în care hortensia este plantată este mai acid, cu atât florile ei sunt mai albastre. Dacă planta este udată cu soluții alcaline, atunci florile capătă culoarea roz. Un sol acid, cu un pH între 4 și 4,5, poate fi obținut dacă se adaugă pe sol coji de fructe, de ouă sau rumeguș. Un sol alcalin are un pH între 5 și 5,6 și poate fi obținut cu ajutorul varului, cărămidei pisate sau a calcarului.
Există și hortensii crem, galbene și grena. Cele crem își schimbă culoarea spre verzui dacă sunt udate cu soluții acide.
Temperatura ideală pentru hortensie este de 15 grade Celsius și preferă să fie plantată la umbra unui copac. Distanța dintre plantele de hortensie trebuie să fie de 100 – 120 centimetri. Udarea se face des, mai ales primăvara și vara, de minim două ori pe săptămână.
2. Flori care își schimbă culoarea: brunfelsia
Florile de Brunfelsia capătă o variație de culori, de la alb la albastru și apoi la violet. Tufetele acestei plante sunt deosebite și sunt apreciate pentru simplitate și culori.
Schimbarea de culoarea a tufelor a atras Brunfelsiei denumirea de planta „ieri-azi-mâine” sau „dimineața-amiaza-seara”.
Când florile Brunfelsiei se deschid au culoarea violet, apoi se decolorează și au nuanța lavandei. Atunci când planta urmează să se ofilească florile îi devin albe. Florile se aseamănă cu panseluțele și cresc în buchete de 7 – 10.
Planta are nevoie de o zonă însorită de dimineața și una parțial umbrită după amiază. Umiditatea trebuie să fie constantă.
3. Flori care își schimbă culoarea: luminița de seară
Numele acestei flori descrie perfect parcursul său. La apusul soarelui, florile acesteia încep să se deschidă și au o culoare de galben intens spre auriu. Când se face dimineață, florile încep să se ofilească și capătă o nuanță mai închisă, spre portocaliu.
Luminița de seară este o floare de noapte care este destul de atrăgătoare pentru fluturii nocturi. Aceștia sunt atrași de floare și contribuie la polenizare. Luminița de seară este și o plantă medicinală. Uleiul ei este folosit pentru tratamente naturiste sau cosmetice.
4. Flori care își schimbă culoarea: aripa de înger
Denumită popular aripă de înger (Diphylleia grayi), această plantă are flori care devin transparente în contact cu ploaia. Petalele ei își schimbă nuanța alb-mată în contact cu apa de ploaie și devin transparente.
Apa de ploaie nu decolorează petalele. Acestea revin la culoarea lor inițială după ce se usucă. Planta crește, de regulă, în regiunile montane, fiind specifică regiunilor din China și Japonia.
Planta preferă temperaturile mai reci, umbra, umezeala și răcoarea. Este o plantă perenă, însă florile încep să îi înflorească la jumătatea primăverii și durează până la începutul verii.
-
UTILE
Se poate vinde casa fără succesiune? Ce apare menționat în lege
Îți arătăm ce ai de făcut cu exactitate și ce spune Codul Civil.
-
Plante
Cum se îngrijesc mușcatele iarna. Ce e bine să faci ca să te bucuri de niște flori superbe
Le adăpostești, le tai și nu le mai uzi așa des.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.