VIDEO Toți pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a finisa un perete cu plăci de cărămidă aparentă
Un perete placat cu cărămidă aparentă poate adăuga textură unei amenajări și poate reprezenta elementul care revitalizează designul unei încăperi. Trecem prin toți pașii necesari pentru integrarea unui astfel de finisaj la tine acasă. Spoiler alert: nu e deloc complicat.
Cu toate instrumentele necesare și instrucțiuni specializate la dispoziție, ai toate șansele să reușești să montezi placajul cu mâinile tale. În video poți vedea întregul proces de acoperire a unui perete cu placaj ceramic Terca Rustica Oud Leernem, folosit în amenajarea unui living. Am surprins toți cei șase pași, iar dacă îi urmezi cu atenție și faci totul ca la carte, rezultatul final va fi un perete de cărămidă aparentă demn de pozat și arătat pe Instagram.
Pasul 1: pregătirea instrumentelor de lucru
Înainte de a începe tot procesul de aplicare a plăcilor ceramice, trebuie să te asiguri că ai la îndemână tot ce îți trebuie. Iată lista completă cu instrumentele pe care va trebui să le folosești pe parcurs.
- placaj ceramic klinker Terca
- adeziv flexibil
- amorsă
- găleată
- paletă malaxor
- trafalet
- șpaclu
- gletieră cu dinți
- ciocan de cauciuc
- cutter
- sfoară
- dibluri
- bormașină
- filetantă
- clește
- creion
- polizor unghiular
- ruletă
Pasul 2: pregătirea stratului suport
Cel mai important înainte să aplici amorsa este să te asiguri că peretele este pregătit corect. Mai exact, el trebuie să fie uscat, neted, rezistent – fără crăpături sau zone fragile – curățat de praf și orice alte impurități și degresat. Abia după ce ai verificat toate aceste detalii, poți aplica un strat de amorsă pe bază de ciment, ca să asiguri o aderență bună între stratul suport și finisajul peretelui.
Pasul 3: marcarea punctelor de trasaj
Până la aplicarea adezivului, care vine după amorsă, trebuie să marchezi punctele de trasaj. Cu o ruletă și un creion, semnează pe perete la fiecare capăt zonele unde încep și unde se termină finisajul cu plăci ceramice. Este recomandat ca între puncte să menții o distanță egală cu înălțimea a două placaje plus grosimea a două rosturi. De regulă, distanța necesară pentru două placaje cu înălțimea de 65 milimetri este de 150 milimetri, la care se adaugă două rosturi de 10 milimetri.
După ce ai marcat punctele, folosește o bormașină pentru a monta holșuruburile peste ele. Așază cu atenție primul rând de placaj ceramic, pentru că el dictează liniaritatea rândurilor următoare și îți va servi ca ghidaj, iar asta te va ajuta să eviți debitarea inutilă a placajului și decalajul rândurilor.
Pasul 4: debitarea placajelor de capăt
Cu un creion și o riglă, marchează fiecare placaj în parte pentru a determina zona pe care trebuie să o decupezi. Apoi, folosește un polizor unghiular cu disc diamantat pentru a tăia plăcuțele de capăt la dimensiunea la care ai nevoie. Ca să-ți fie mai ușor să le montezi, numerotează piesele.
Pasul 5: pregătirea adezivului și trasajul propriu-zis
Adezivul trebuie ales în funcție de absorbția de apă a cărămizilor. Urmărește instrucțiunile de pe ambalaj și, într-o găleată, adaugă în amestecul uscat cantitatea de apă recomandată. Amestecă bine, iar apoi aplică adezivul pe perete folosind partea netedă a gletierei cu dinți.
După ce ai acoperit toată suprafața cu adezivul, folosește partea dințată a gletierei ca să formezi striații în el. Asta va asigura o mai bună aderență a placajelor, dar poate servi și ca model vizibil în zona rosturilor, ca în video.
Pro-tip: prinde fire rigide de punctele de marcaj realizate cu dibluri la pasul 3, ca să le poți folosi ca reper în așezarea placajelor.
Pasul 6: aplicarea placajului ceramic
Chiar dacă ai aplicat deja adeziv pe perete, e recomandat să aplici și pe spatele fiecărei plăci ceramice în parte, pentru o mai bună aderență. Apoi, fixează placajul pe poziția sa prin presare ușoară cu mâna și mișcări laterale. După ce l-ai așezat, nu uita să verifci lățimea rostului. Asigură-te că păstrezi aceleași dimensiuni pe toată suprafața peretelui, ca să obții un rezultat final ordonat și uniform.