Baie

Duș cu rigolă: ce este, cum se montează și ce avantaje are

publicat pe 10 feb. 2024

    Un punct de atracție pentru baie, dușul cu rigolă are un design minimalist și se pretează oricărui spațiu existent. Ușurința cu care este utilizat și sistemul simplu de scurgere îl fac să fie un element de dorit în orice baie. Iată ce presupune să ai un duș cu rigolă, ce avantaje are și cum se realizează montarea și construirea. Toate detaliile, în articol. 

    Dușul cu rigolă are ca avantaj principal faptul că este modular și se poate plia oriunde în spațiul disponibil al băii. Astfel, proiectul de amenajare al băii poate să fie deja finisat și terminat. Iar dușul cu rigolă poate fi construit acolo unde spațiul permite. 

    Singurele schimbări notabile sunt date de turnarea șapei pentru rigolă și de modificarea țevilor pentru a potrivi acest tip de duș. 

    Duș cu rigolă: ce este 

    dus cu rigola shutterstock

    Dușul cu rigolă are scurgerea direct în pardoseală. Rigola, care face posibilă această scurgere, are o înclinație insesizabilă la nivel vizual, pardoseala fiind ușor înclinată pentru ca apa să se scurgă eficient. 

    Acest tip de duș nu necesită cădiță și nici alte elemente deja prefabricate care trebuie să fie montate și instalate. Dușul poate fi, de exemplu, inserat între doi pereți deja existenți, poate avea pereți de sticlă și poate fi zidit din cărămidă, rigips sau faianță. 

    Cabina de duș poate să aibă sau nu intrare, iar pe pardoseala de scurgere se pune, de regulă, gresia prevăzută cu rigolă și sifon de duș. 

    Duș cu rigolă: importanța hidroizolației

    Scurgerea fiind făcută direct în pardoseală, e important ca hidroizolația acesteia să fie făcută corect. Pentru hidroizolație se folosesc următoarele materiale: folie hidroizolantă, adezivi impermeabili pentru placarea ceramică sau cu piatră și chituri de rosturi speciale. 

    Cu ajutorul acestora se evită apariția infiltrațiilor în pardoseală sau strângerea și stagnarea apei în colțurile cabinei. 

    Ideal ar fi ca hidroizolația să fie făcută în două straturi, iar corpul rigolei să fie etanșat suplimentar. 

    Duș cu rigolă: pași pentru realizare

    dus cu rigola shutterstock

    În primă fază, spațiul unde vrei să montezi dușul cu rigolă trebuie delimitat. Trebuie construit un prag sau o bordură care să nu lase apa să curgă și care va delimita zona. Ulterior, pe această bordură poate să fie montată o ușă de sticlă dacă vrei să ai parte de un duș de tip walk-in

    În cazul în care, de exemplu, dușul cu rigolă se vrea a fi montat într-un spațiu unde nu există un perete, atunci pot să fie construiți pereți de rigips. Care să fie placați cu faianță, gresie sau piatră naturală și să acționeze pe post de elemente separatoare. 

    Rigola de duș trebuie achiziționată numai după ce te-ai consultat în prealabil cu responsabilul lucrării. O să mai ai nevoie de un set de duș, format din pară de duș, baterie și duză. 

    Duș cu rigolă: înclinație și egalizare

    Instalația sanitară deja existentă trebuie să fie modificată astfel încât canalizarea să facă față noilor nevoi. Scurgerea corespunzătoare se face dacă șapa este turnată la o înclinație de minim 2% către scurgerea propriu-zisă. Adică, va exista o diferență de doi centimetri înălțime pentru fiecare metru din suprafața pardoselii. 

    Rigola se conectează direct la conducta de evacuare. Partea de sus a acesteia trebuie să rămână la nivel cu plăcile de gresie care se vor monta ulterior. Betonul se toarnă până la nivelul flanșei de izolare, iar spațiul dintre plăci și scurgere trebuie să fie umplut cu chit elastic. 

    O operațiune importantă în acest proces este turnarea șapei de egalizare. Aceasta se toarnă ținând cont de straturile celelalte de materiale. E necesar ca prin această turnare, șapa să nu fie la un nivel mai înalt decât rigola în sine. 

    Duș cu rigolă: alte avantaje 

    În final, iată ce alte avantaje poate să aibă dușul cu rigolă spre deosebire de dușul cu cădiță: 

    • spațiu câștigat în baie, deoarece construcția se adaptează limitărilor deja existente; 
    • poate să fie un punct de atracție al băii, un element de design interior unic; 
    • forma dușului cu rigolă poate să fie dreptunghiulară, pătrată, semirotundă sau chiar cu formă nedefinită; 
    • datorită pantei de scurgere, dușul cu rigolă poate să fie curățat mai ușor spre deosebire de cabina unui duș clasic; 
    • durata mai mare de folosință; există puține elemente ale dușului cu rigolă care trebuie înlocuite, astfel că durata de utilizare crește; 
    • costurile inițiale de montare și construcție sunt ușor mai mari, însă cheltuielile ulterioare de mentenanță sunt reduse. 
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments