UTILE

Cum cureți și dezinfectezi corect un burete de bucătărie. Soluții simple și eficiente

publicat pe 16 iun. 2025

    Igiena corespunzătoare a buretelui de bucătărie este o chestiune ce ține și de curățenie, dar și de sănătatea ta. Dacă nu este curățat și dezinfectat, buretele adună bacterii și te expune la riscuri de îmbolnăvire. Uite cum cureți și dezinfectezi corect un burete de bucătărie. Detalii, în articol. 

    Buretele de bucătărie este, fără să știi, unul dintre cele mai murdare obiecte din casă

    De la resturi de mâncare la umiditate, toate se adună în porii buretelui, transformându-l într-un mediu perfect pentru bacterii periculoase. E. coli, Salmonella sau Campylobacter sunt doar câțiva dintre germenii care pot ajunge pe vasele tale, pe tocător sau chiar pe blatul de bucătărie.

    De aceea, este esențial pentru sănătatea ta să știi cum să cureți și cum să dezinfectezi un burete de bucătărie

    Buretele de vase, unul dintre cele mai murdare lucruri din casă

    burete de vase murdar vechi
    Buretele de vase, în urma folosirii excesive, adună resturi, bacterii și se deteriorează, devenind ineficient

    Buretele de vase este un mediu ideal de dezvoltare pentru bacterii tocmai pentru că este umed în permanență, poate avea resturi de mâncare, iar temperatura apei de spălare îl face să fie și cald. În traducere liberă, burete de vase întrunește toate condițiile optime pentru a multiplica bacterii și microbi. 

    De altfel, multe cercetări legate de igiena casei, au descoperit că într-un centimetru cub de burete de bucătărie pot trăi până la 54 de miliarde de bacterii, de 7 ori mai mult decât într-o toaletă

    Acesta devine un pericol real pentru că, de fiecare dată când folosești buretele, transferi aceşti germeni de pe vase pe tocător, pe cuțit sau pe blatul de gătit. Așa apare așa numita contaminare încrucișată – un proces care poate duce la toxiinfecţii alimentare, diaree sau alte afecțiuni gastrice. 

    Cum cureți un burete de bucătărie 

    burete de vase in solutie de curatare
    Pentru a curăța buretele, fie îl cureți la temperaturi mari, fie îl înmoi în apă cu oțet

    Cea mai bună metodă de a ține contaminarea încrucișată sub control este de a curățat buretele în mod regulat. De preferat zilnic sau la câteva zile, în funcție de cât de des este utilizat. 

    Astfel, buretele poate să fie curățat prin expunerea la temperaturi mari. Umezește buretele și pune-l maxim 1 minut la cuptorul cu microunde, setat pe o treaptă înaltă de putere. Căldura la care este expus va elimina bacteriile de pe suprafață. 

    La fel de bine, poți introduce buretele de bucătărie în mașina de spălat vase, pe raftul de sus. Lasă-l să fie spălat la un program cu temperatură ridică pentru același efect. 

    Dacă nu ai cuptor cu microunde sau mașină de spălat, poți fierbe buretele într-o oală cu apă, 5 – 7 minute. Temperatura ridicată va distruge cele mai rezistente bacterii.

    Pentru o curățare și o dezinfectare rapide, poți înmuia buretele într-o soluție de 1 litru de apă cu un sfert de linguriță de clor sau oțet alb (5%) pentru 5 – 10 minute. Clătește apoi bine de cu multă apă. 

    De ce e important să dezinfectezi buretele de bucătărie

    Curățarea este doar primul pas; dezinfectarea periodică a buretelui ajută la eliminarea microbilor rezidenți, care, deși mult reduși ca număr, pot supraviețui în ciuda unei curățări la temperaturi mari. 

    Bacteriile formează adesea biofilm, adică un strat protector care le face mult mai rezistente la detergenți obișnuiți. De aceea, o dezinfectare regulată, de 2 – 3 ori pe săptămână, poate controla popularea buretelui de vase cu bacterii periculoase, ferindu-te de eventualele toxiinfecții. 

    Este bine, de asemenea, să lași buretele la uscat într-o poziție verticală, într-un suport bine aerisit. Asta după ce l-ai clătit bine de tot cu apă fierbinte. Un burete umed este mult mai predispus la dezvoltarea de bacterii, așa că uscarea este la fel de importantă ca dezinfectarea.

    La cât timp trebuie schimbat buretele de bucătărie

    Indiferent cât de bine îl curați, buretele de bucătărie nu poate fi folosit la nesfârșit. Porii săi se deteriorează, rețin resturi de mâncare, apare un miros neplăcut, sau pur și simplu îşi pierde eficiența la spălarea vaselor.

    Recomandarea generală în ceea ce privește igiena și buna folosire a unui burete de vase este să îl schimbi la 1, maxim 2 săptămâni sau imediat ce apare un miros persistent sau o textură vâscoasă.

    Dacă folosești buretele pentru suprafețe care intră în contact cu carne crudă, pește sau ouă, este de preferat să îl schimbi imediat pentru a evita o eventuală contaminare încrucișată a altor suprafețe.