Ce să nu pui niciodată în cuptorul cu microunde. Alimente și recipiente interzise
publicat pe 01 nov. 2024Unele alimentele și obiecte nu sunt destinate încălzirii rapide la cuptorul cu microunde. Riscurile sunt mari, mai ales de incendiu. Uite ce să nu pui niciodată în cuptorul cu microunde. Avem o listă cuprinzătoare de alimente, recipiente și obiecte pe care ar fi bine să nu le pui în aparat.
Cuptorul cu microunde este foarte util pentru încălzirea rapidă a alimentelor. Chiar dacă acțiunea lui a devenit indispensabilă în bucătărie, uneori se întâmplă ca acest aparat să nu fie folosit corect.
Mai exact, este vorba de cazurile în care alimente sau obiecte nepotrivite ajung să fie încălzite în cuptorul cu microunde. Utilizarea incorectă a cuptorului cu microunde poate duce la accidente și la deteriorarea alimentelor, a recipientelor sau chiar a aparatului în sine.
Înainte să îți prezentăm alimentele și obiectele pe care ar fi bine să nu le pui în cuptorul cu microunde, uite ce se întâmplă atunci când pui produse nepotrivite în acest aparat.
Ce se întâmplă dacă pui obiecte nepotrivite în cuptorul cu microunde
Microundele acționează prin agitarea moleculelor de apă din alimente, în felul acesta generând căldură și, implicit, încălzirea alimentelor de la interior la exterior.
Însă nu toate materialele sau alimentele reacționează la fel sub acțiunea acestui tip de energie. Obiectele neadecvate în cuptorul cu microunde pot duce la scurtcircuite, incendii, explozii sau eliberarea de substanțe toxice.
Iată ce riscuri poți întâmpina:
- Risc de incendiu: Materialele inflamabile sau cele care se supraîncălzesc, precum metalele sau anumite ambalaje, pot lua foc.
- Eliberare de toxine: Unele materiale plastice nesigure pot elibera substanțe periculoase în alimente, mai ales când sunt încălzite la temperaturi înalte.
- Explozie: Alimentele sau lichidele sigilate ori sub presiune pot exploda în cuptor. Riscul de accidente casnice devine mare, iar murdăria generată greu de curățat.
Ce alimente să nu pui niciodată în cuptorul cu microunde
Riscurile sunt mari dacă încălzești alimente nepotrivite cu acest tip de cuptor. În continuare, o listă de alimente pe care să nu le pui niciodată în cuptorul cu microunde:
Ouă întregi
Dacă pui un ou întreg în cuptorul cu microunde, acesta poate exploda din cauza presiunii care se acumulează sub coajă. Este mai sigur să îl fierbi sau să îl gătești prin alte metode.
Ardei iute
În timpul încălzirii, ardeii eliberează capsaicină, compusul care le conferă iuțeala. Când deschizi cuptorul, această substanță volatilă se poate elibera în aer și poate provoca iritații puternice la nivelul ochilor și căilor respiratorii.
Carne crudă
Deși pare o metodă simplă de preparare, carnea crudă nu se va găti uniform sub acțiunea cuptorului cu microunde. Gătirea neuniformă poate lăsa bacterii periculoase, cum ar fi Salmonella sau E. coli, în părți neîncălzite corespunzător ale cărnii.
Fructe cu coajă
Merele, strugurii sau bananele se pot supraîncălzi, ceea ce duce la explozie a fructelor sau o textură neplăcută odată ce sunt scoase din cuptor. În plus, căldura intensă poate distruge o parte din vitaminele din aceste fructe.
Lapte matern
Laptele matern încălzit la microunde poate duce la formarea de puncte fierbinți care pot arde gura bebelușului. Este mai sigur să încălzești laptele într-un recipient cu apă caldă sau în dispozitive dedicate.
Este sigur să dezgheți carnea la cuptorul cu microunde?
Da, este sigur să dezgheți carnea la cuptorul cu microunde, dar trebuie să fii atent să previi crearea unor condiții favorabile dezvoltării bacteriilor.
Cuptorul cu microunde poate dezgheța carnea rapid, dar încălzirea poate fi neuniformă, iar unele părți ale cărnii se pot încălzi prea tare, în timp ce altele rămân reci. Acest lucru poate permite bacteriilor să se înmulțească în zonele calde înainte ca întreaga bucată de carne să fie gătită.
De aceea:
Folosește setarea de dezghețare (Defrost): acționează la putere mică, încălzește uniform și previne formarea de puncte fierbinți;
Întoarce carnea periodic: metoda ajută la reducerea riscului de încălzire excesivă într-o zonă și la păstrarea altor zone prea reci;
Gătește carnea imediat: gătirea imediată a cărnii imediat după dezghețare reduce riscul apariției unor zone calde pe preparat, care creează un mediu propice pentru bacterii;
Nu dezgheța bucăți mari: Cuptorul cu microunde funcționează cel mai bine pentru bucăți mai mici de carne, de maximum 500 grame.
Obiecte interzise în cuptorul cu microunde
Nu toată vesela din casă este potrivită pentru a putea fi introdusă în cuptorul cu microunde. Te poți trezi cu un incendiu nedorit sau cu eliberarea unor vapori periculoși.
Metal
Orice obiect metalic, cum ar fi tacâmurile, vasele metalice sau ambalajele din aluminiu, reflectă undele și poate produce scântei. Se poate ajunge la incendii sau chiar la defectarea aparatului.
Plastic nesigur
Anumite recipiente din plastic, în special cele care nu sunt etichetate ca fiind sigure pentru microunde, se pot topi sau pot elibera substanțe toxice în alimente.
Veselă cu ornamente metalice
Dacă vasele au margini sau decoruri metalice, acestea pot cauza scântei, iar cuptorul se poate deteriora.
Ambalaje sau pungi de hârtie
Hârtia poate lua foc, mai ales dacă este lăsată la microunde pentru prea mult timp. Excepție fac doar prosoapele de hârtie umede folosite pe perioade scurte.
Sticlă nesigură pentru microunde
Sticla care nu este special destinată utilizării la microunde poate crăpa sau exploda din cauza temperaturii ridicate.
Ce poți băga în cuptorul cu microunde
Cuptorul cu microunde poate să fie folosit în siguranță dacă știi ce alimente și recipiente sunt sigure pentru încălzirea rapidă. Uite care sunt cele mai comune dintre acestea:
Alimente: Supe, paste, orez, legume congelate, cartofi prăjiți – toate acestea pot fi încălzite rapid și uniform.
Recipiente: Sticlă specială pentru microunde, ceramica fără detalii metalice și anumite recipiente din plastic etichetate ca fiind „microwave-safe”.
Cum ții cuptorul cu microunde în stare bună de funcționare
Un cuptor bine întreținut nu doar că va funcționa mai eficient, dar va și reduce riscurile legate de igienă și siguranță. Iată câteva recomandări utile pentru buna funcționare a aparatului electrocasnic:
Curăță cuptorul regulat: Îndepărtează resturile alimentare care pot emana mirosuri neplăcute. După care pune un bol cu apă și câteva felii de lămâie în cuptor și pornește-l pentru 3-5 minute. Aburul ajută la înmuierea resturilor, iar lămâia elimină mirosurile.
Nu lăsa cuptorul să funcționeze gol: Pornirea cuptorului fără alimente în interior poate cauza defectarea componentelor interne. Asta pentru că microundele nu au ce să încălzească și se reflectă înapoi, aparatul fiind suprasolicitat.
Respectă limita de timp pentru fiecare preparat: Evită supraîncălzirea alimentelor și respectă instrucțiunile de gătit sau încălzire. Supraîncălzirea poate afecta performanța și siguranța cuptorului.
Lasă aerisirea liberă: Asigură-te că există suficient spațiu liber în jurul cuptorului pentru o aerisire corespunzătoare. Acest lucru previne supraîncălzirea aparatului și îi protejează componentele electronice.
Verifică garnitura ușii: Dacă garnitura de la ușa cuptorului este deteriorată sau murdară, microundele ar putea ieși în exterior. Acest defect face ca alimentele să nu se încălzească uniform. Curăță ușa și garnitura periodic și înlocuiește-le dacă observi semne de uzură.
Folosește capace sau folii speciale pentru microunde: Acestea previn stropirea interiorului și reduc nevoia de curățare frecventă.
-
LIFE
Cât consumă instalația de brad. Ce se întâmplă de fapt dacă o lași tot timpul pornită
Nu e un cost atât de mare comparativ cu magia pe care o aduce bradului.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță ceaunul de fontă și ce e bine să faci după fiecare utilizare
Cu îngrijirea potrivită, vasele din fontă rezistă generații întregi.
-
LIFE
Ce semnificație are bufnița în Feng Shui. Unde se pune această amuletă în locuință
Locul în care o pui în casă poate stimula și mai mult puterile amuletei.