
De ce să alegi încălzirea în pardoseală și cât contează să discuți cu un inginer când îți echipezi casa cu instalații
Urmărim cum arhitecții Alina Vîlcu și Omid Ghannadi își pasează unul altuia dileme de design și notăm toate soluțiile ingenioase pe care le găsesc. Instalațiile de încălzire și climatizare a casei au fost în focus în cel mai recent live, iar Alina și Omid au avut și un invitat special care a vorbit, în special, despre încălzirea în pardoseală.
Echiparea locuinței cu instalații e un procedeu complex, pe care nu-i recomandat să-l tratezi cu superficialitate și de care să te ocupi individual. Nici chiar arhitecții nu-și asumă așa ceva. „Îmi dau seama că de multe ori oamenii nu știu că treaba asta, proiectele de specialitate de instalații, se fac de alți profesioniști în afara biroului nostru de arhitectură”, explică Omid. El și Alina l-au invitat pe Cosmin Stamatoiu, inginer de instalații, în cel mai recent live care a avut loc pe pagina de Facebook Inside Academy. Omid, Alina și Cosmin au discutat despre importanța unui plan de instalații bine pus la punct, dar și despre avantajele încălzirii în pardoseală.
Instalațiile dictează confortul de care te vei bucura în locuință
Se întâmplă uneori ca în proiectarea amenajării locuinței clienții să fie prea puțin informați în legătură cu importanța instalațiilor de încălzire și ventilare și să le trateze cu superficialitate. Adică în loc să stea la o discuție cu un specialist, să dea o semnătură că sunt de acord cu orice plan ajunge la ei. Ceea ce nu-i ideal, spune Cosmin Stămătoiu.
„În ceea ce facem, încercăm să-i dăm beneficiarului de proiect, celui care vine să-și facă o casă, informații despre confortul pe care și-l dorește”, explică inginerul. Cosmin insistă că este important să participi activ la proiectarea planului de instalații în cazul în care îți construiești casă. „Când spun confort, spun temperatura din casă, […] lumină multă, apă caldă instantaneu la robinet – toate lucrurile astea noi încercăm să le punem pe hârtie și să le proiectăm și să fie cât mai eficient pentru beneficiari”, detaliază el.
Iar uneori, cele mai eficiente soluții nu sunt neapărat cele cu care te-ai obișnuit până acum. Ia, de exemplu, încălzirea în pardoseală: s-ar putea să fi auzit tot felul de mituri și presupuse dezavantaje, însă Cosmin insistă că e una dintre cele mai eficiente metode de încălzire la momentul actual.
Încălzirea în pardoseală e mai eficientă decât radiatorul, căci e ca un calorifer imens

Pentru că este o soluție de încălzire apărută relativ recent pe piață (cam de 15-20 ani), există încă o reticență față de implementarea ei în locuință. Însă dacă principalul motiv pentru care nu iei în considerare încălzirea în pardoseală este că te temi că nu face față întregii locuințe, Cosmin pune lucrurile în perspectivă.
„Trebuie să ne imaginăm cu toții un radiator cât aproximativ 80-90 la sută din suprafața camerei. Dacă am atâta suprafață radiantă și aș vrea să subliniez acest punct, radiantă, practic temperatura agentului termic coboară până în 40-45 grade Celsius versus un radiator cu o suprafață radiantă mult mai mică, care folosește un agent termic dublu ca valoare a temperaturii”, explică specialistul.
Mai simplu spus, încălzirea în pardoseală poate fi asemănată cu un calorifer cât încăperea, instalat pe podea, însă fără dezavantajul de a ocupa, fizic, spațiul respectiv. Având în vedere că aerul cald călătorește în sus, toată camera va fi încălzită, nu doar zona podelei.
Iar faptul că suprafața radiantă este mai mare nu înseamnă neapărat un consum mult mai ridicat. Calculele se echilibrează. Mai exact, dacă încălzirea în pardoseală are nevoie de o temperatură mai joasă a apei decât un calorifer, centrala termică va consuma mai puțin pentru încălzirea apei pe care o trimite în țevi.
Menține temperatura mai mult timp
Nu trebuie să-ți faci griji nici că nu se menține temperatura. „Încălzirea în pardoseală, fie că este făcută cu apă, fie că este făcută electric, ea încălzește un beton, șapa egalizatoare, care urmează să radieze în timp căldura înmagazinată”, explică inginerul de instalații. Și depinde și de finisajele alese de tine cât de rapid se va disipa căldura, oricât de mult va dura să încălzești camera.

Dacă te temi că va trebui să cauți mult și bine până să găsești o variantă potrivită de pardoseală pentru acest tip de încălzire, Cosmin spune că nu ai de ce să îți faci griji. „Pentru încălzirea în pardoseală, teoretic, nu există niciun fel de finisaj contraindicat, doar că cu cât materialul respectiv are un coeficient de conductivitate termică mai mare, cu atât va transmite căduras de sub el mai repede către ambient, și cât este mai izolant, cu atât va transmite mai rapid căldura – de exemplu, în cazul lemnului”, precizează el.
Însă nu-i nevoie să alegi ceva la întâmplare, căci lucrurile s-au mai schimbat în ultimii ani și marii producători de finisaje s-au adaptat și la această soluție de încălzire. „Majoritatea tipurilor de pardoseală, chiar și mocheta, sunt făcute în variante potrivite, specifice pentru încălzirea în pardsoeală. Au în compoziția lor anumite materiale, anumite straturi care permit căldurii să fie apoi radiată către volumul de aer al încăperii”, spune Cosmin.
Mit: încălzirea în pardoseală ridică praful

O controversă legată de încălzirea în pardoseală este aceea că, odată cu aerul cald care se ridică spre tavan, se ridică și praful. Ceea ce-i face pe mulți să aleagă, în continuare, caloriferele – însă lucrurile sunt exact invers. „Toată suprafața radiantă nu ridică praful. Ceea ce ridică praful este acea suprafață mică, comprimată, un radiator. Principiul lui de funcționare este convecția, curenții de aer. Dacă mergeți la orice fel de casă care are calorifer, veți vedea tot praful strâns în spatele caloriferului”, atenționează inginerul de instalații.
Există și dezavantaje, dar depinde de tine cât de mult cântăresc în decizie
Așa că printre puținele dezavantaje care te-ar mai putea opri din a alege această soluție de încălzire sunt costurile ridicate. Într-adevăr, încălzirea în pardoseală presupune un montaj de țevi speciale sub pardoseală, ceea ce nu-i tocmai un procedeu ieftin. Costul instalării necesită, deci, o investiție considerabilă, dar care se poate amortiza în timp datorită beneficiilor și consumului scăzut.
Un alt dezavantaj este situația în care instalația de încălzire în pardoseală se strică, fiindcă va trebui să scoți pardoseala ca să o repari. „«Datul cu sapa în mijlocul casei» este, în accepțiunea mea, singura soluție viabilă. Trebuie să înțelegem că încălzirea în pardoseală nu este că ai băgat o țeavă și este una singură care se plimbă în toată casa”, explică inginerul de instalații. Este vorba de o sumedenie de circuite, iar dacă ai ghinionul să se strice ceva, reparatorii nu vor putea să intervină exact asupra circuitului defect și să intervină localizat. Pe de altă parte, producătorii țevilor pentru acest tip de încălzire oferă o garanție pe care te poți baza, iar acesta este un motiv întemeiat să alegi o echipă cu experiență încă de la montaj.
În edițiile live anterioare, Alina și Omid au venit cu soluții pentru amenajarea spațiilor mici, au trecut în revistă o listă cu decorațiuni care pot da un suflu nou casei, au vorbit și despre artă și ce se poate considera artă într-o amenajare, dar au abordat și tema locuinței prietenoase cu mediul. Dacă vrei să urmărești în continuare discuțiile live, stai cu ochii pe pagina de Facebook Inside Academy miercurea, din două în două săptămâni, la ora 20.30.