Cât costă încălzirea în pardoseală, care sunt avantajele și dezavantajele ei
publicat pe 12 oct. 2020Când pui banii pe hârtie, încălzirea în pardoseală, cu toate elementele ei și instalarea lor, e mai scumpă decât sistemul cu clasicele calorifere. Dar în timp, ea vine cu mai multe avantaje și cu un grad mai bun de recuperare a investiției inițiale.
Ia în calcul instalarea unui sistem de încălzire în pardoseală pentru că „Se apropie cel mai mult de ideal, căci e un sistem care poate asigura încălzirea uniformă a unui spațiu datorită faptului că nu simți de unde vine căldura dacă distribuția este făcută corect”, explică inginerul în construcții de instalații Ovidiu Țifui, specialist și în pompe de căldură.
Încălzire în pardoseală: hidraulică vs electrică
Încălzirea în pardoseală poate să fie de două feluri: cea de tip electrică și cea bazată pe un sistem hidraulic. Încălzirea în pardoseală electrică are la bază un sistem sub forma unor covoare electrice care sunt rulate pe suprafața pe care vrei să o încălzești, fiind un sistem ușor și rapid de montat, precum și o variantă bună ca preț.
Încălzirea hidraulică înseamnă, practic, încălzirea podelei cu un sistem bazat pe agent termic. Apa se încălzește de la o sursă de căldură, cum ar fi o centrală termică, după care este transmisă prin rețeaua de țevi cu ajutorul unui distribuitor de încălzire în șapa de beton din podea.
Ovidiu recomandă recomandă sistemul de încălzire în pardoseală de tip hidraulic atât în cazul locuințelor noi, cât și în cazul renovării unei case, în principal pentru că are un consum mai mic care duce la o factură mai rezonabilă.
Ea devine și mai eficientă dacă o folosești cu o pompă de căldură în loc de centrală termică. „La ora actuală, pompele de căldură reprezintă cel mai eficient sistem de încălzire. O pompă de căldură eficientă înseamnă să aibă un COP (coeficientul de performanță) tot timpul peste 4. Adică dintr-un 1 kW de energie electrică consumată se obțin 4 kW de energie termică”, punctează Ovidiu.
În afară de asta, pompa e și sursă de căldură pentru iarnă, și de răcoare pentru vară. Nu ai mai avea nevoie și de un aparat de aer condiționat.
„Un sistem de încălzire în pardoseală poate asigura o economie de energie de până la 30% în funcție de sursa de căldură care se utilizează. Asta pentru că agentul termic este de joasă temperatură, nu depășește de obicei temparatura corpului uman când se utilizează acest tip de încălzire”, mai explică Ovidiu.
Cât costă încălzirea în pardoseală
Deși investiția inițială este una considerabilă, pe termen lung aceasta se amortizează și îți aduce o serie de beneficii incontestabile: un confort termic sporit, costuri scăzute, îți lasă mai mult spațiu pentru amenajarea interioară deoarece radiatoarele dispar, iar persoanele cu alergii nu vor avea de suferit deoarece căldura nu va fi transmisă prin conducte, ceea ce înseamnă că nu se acumulează în timp bacterii și praf.
Costul instalării unei încălziri în pardoseală depinde de suprafața care trebuie încălzită. Prețul poate să pornească de la 10-15 euro/metru pătrat și să ajungă și la 40 de euro/metru pătrat cu tot cu manoperă. Dincolo de costul mare, alte dezavantaje ar putea să fie încălzirea lentă a spațiului, nu poți folosi multă mobilă sau covoare pentru a nu supraîncălzi podeaua și ai nevoie și de alte investiții într-o centrală termică de calitate sau într-o pompă de căldură și trebuie să izolezi corect locuința ca sistemul să fie eficient.
Încălzirea în pardoseală: pași de urmat și materiale recomandate
Înainte de a alege unul dintre sistemele de încălzire în pardoseală, trebuie să știi care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi.
Fă loc pentru sistemul de încălzire. Eliberează suprafața podelei pentru a se instala încălzirea. Planifică traseul conductelor cu apă sau ale covoarelor electrice, ca să știi cu exactitate câte materiale să folosești. Urmează montarea distribuitorului de încălzire, care se pune mai sus decât țeava din pardoseală.
Izolează și testează. Se ajunge și la etapa instalării efective a sistemului de încălzire, practic a acelor țevi sau covorașe, nu înainte de a pune și folie anticondens și un strat izolator. Se trece apoi la testarea încălzirii în pardoseală și la turnarea unei șape de 3-5 centimetri. Ultimul pas ar fi montarea stratului de finisaj.
Există sisteme de încălzire în pardoseală pe care le poți monta fără strat de izolare dedesubt, dar au o eficiență mai scăzută.
Instalare și ce materiale să folosești. Dacă te întrebi câți metri de țeavă intră într-o instalație de încălzire în pardoseală, trebuie să știi că numărul exact depinde de dimensionare și de densitatea de țeavă pe metru pătrat încălzit. Ovidiu Țifui recomandă „țeavă de polietilenă cu barieră la difuzia de oxigen, cu o durată minimă de utilizare de 50 de ani”. Instalarea ar trebui să fie făcută de o echipă de profesioniști, altfel lucrurile devin anevoioase. „Instalarea e destul de facilă și de rapidă dacă echipele sunt profesioniste. O echipă de două-trei persoane se poate ocupa cu ușurință de o casă de 200 metri pătrați utili în două zile”, garantează Ovidiu.
Finisaje la alegere. După ce încălzirea în pardoseală e instalată și s-a turnat și șapa, nu îți rămâne decât să alegi ce pardoseală vrei. Poți să pui și parchet, dar să fie termorezistent, însă plăcile de piatră pot fi o soluție mai bună pentru că sunt bune conductoare. „Un randament ridicat îl obținem dacă utilizăm piatră, gresie, rășini, microciment. Se poate utiliza și parchet special pentru încălzirea în pardoseală, mochete, straturi din PVC, linoleuri, tot felul de pardoseli care se pot preta inclusiv pentru spații medicale”, explică inginerul.
Extra tip: Îți dai seama cât de eficientă e încălzirea în pardoseală dacă și doar atunci când o folosești corect, când podeaua e izolată corect, la fel și restul casei pentru a reduce pierderile de căldură. Cum podeaua și pereții sunt zonele prin care se pierde cea mai mare parte din căldură ar trebui să iei în calcul izolarea podului și a mansardei.
„Încălzirea în pardoseală funcționează eficient dacă se simte rece la atingerea cu mâna și călduță la atingerea cu picioarele. Dacă o pardoseală este caldă sau foarte caldă la atingerea cu mâna, atunci nu e utilizată corect”, explică inginerul.
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.