Ping pong: arhitecții Alina Vîlcu și Omid Ghannadi dau soluții pentru 5 tipuri de spații mici și atipice
Urmărim cum arhitecții Alina Vîlcu și Omid Ghannadi își pasează unul altuia dileme de design și notăm toate soluțiile ingenioase pe care le găsesc. Primul episod: spații mici – ce facem cu ele, cum le optimizăm și cum le dăm noi dimensiuni din punct de vedere funcțional.
În cel mai recent, care a avut loc miercuri seară, 7 aprilie, au discutat despre amenajarea unor spații mici și ușor atipice ca formă. Alina și Omid au găsit soluții aplicate pentru o baie de serviciu, un dressing (aparent) neîncăpător, un living pătrat, un dormitor rotund și o bucătărie lungă și îngustă. Însă ideile pe care le-au dezbătut ți-ar putea fi de ajutor indiferent de forma sau dimensiunea casei tale, așa că le-am adunat mai jos, să-ți servească drept sursă de inspirație. Următorul live e programat pentru 21 aprilie, tot la ora 20.30, și va avea ca temă de discuție puterea decorațiunilor de a transforma un spațiu.
Cum amenajezi un grup sanitar cu lățimea de 90 centimetri
Arhitecta Alina Vîlcu a „servit” prima temă de discuție și anume, cum faci o baie de serviciu cu lățimea de 90 centimetri ușor de folosit, dar plăcută și din punct de vedere estetic?
Alege o ușă culisantă, răspunde Omid Ghannadi. „Orice ușă batantă consumă în jur de 0,80 sau 0,70 metri pătrați”, argumentează arhitectul. Pe de altă parte, ar putea apărea temerea că o astfel de ușă nu asigură etanșeitatea pe care o ușă de baie ar trebui să o aibă. „Soluția este o ușă culisantă în buzunar, adică în grosimea peretelui”, spune Omid.
Continuă finisajul podelei din camera conectată băii. „Schimbarea pardoselii în orice încăpere este tot un fel de compartimentare a spațiului”, explică Omid. Astfel, dacă alegi un finisaj diferit pentru baie, o vei delimita și percepe ca un spațiu separat și, inevitabil, destul de mic. „În momentul în care ochiul vede continuitatea pardoselii, are impresia că spațiul continuă și în afară și înăuntru”, adaugă arhitectul.
Încearcă să eviți rosturile, dacă vrei neapărat să pui ceramică pe jos. „Dacă am niște plăci obișnuite de 45 pe 45 centimetri sau 60 pe 60 centimetri, ochiul meu va vedea că în acea încăpere a intrat doar o placă jumătate sau o placă și un sfert sau două plăci și automat mintea noastră în subconștient face un calcul că e un spațiu cam mic”, argumentează Omid Ghannadi.
Ori alege o ceramică de tip mozaic, dacă plăcile mari din ceramică sau lastră nu sunt pentru tine. Astfel, vei păcăli ochiul. „Deci soluția ar fi să existe fie o pardoseală cu plăci mari, fie mozaic și piese foarte mici unde iarăși să ni se pară că există multe-multe piese”, spune el.
Creează zone de interes pe pereți atunci când amenajezi spații mici. În cazul unui grup sanitar în care nu există duș, nici nevoia de faianță nu e atât de mare, așa că mai bine o eviți în favoarea altor elemente ce pot crea zone de interes. „Putem folosi oglinda, de preferat nu la capătul spațiului, pentru că vom crea o senzație și mai mare de tunel. Și pe unul dintre pereți, niciodată pe ambii pereți, pentru că se creează efectul de oglindă în oglindă”, atenționează arhitectul. Iar dacă pe stânga pui oglindă, pe dreapta ai putea pune un tapet cu model care să creeze o zonă de interes ce va distrage de la dimensiunile reduse ale camerei.
Cum organizezi și configurezi eficient un dressing mic
Dacă Omid a găsit soluții pentru baia de serviciu, Alinei i-a revenit tema unui dressing mic. „În dressing contează foarte mult funcționalitatea, ușurința cu care tu îți găsești ce ai nevoie, cât de repede reușești să îți compui o ținută fără să stai să scotocești, deci practic vorbim mai mult pe partea de funcționalitate și nu neapărat de percepție”, spune arhitecta.
Reinventariază toate obiectele pe care le depozitezi în el. „Și când zic reinventariere, nu zic neapărat să aruncăm din haine sau din pantofi, ci să ne asigurăm că suntem conștienți de toate obiectele pe care vrem să le depozităm”, explică Alina Vîlcu. Iar astfel, le vei putea organiza în funcție de cât de des le folosești și poți optimiza felul în care folosești și te miști în dressingul respectiv. De exemplu, poți pune valizele undeva sus, unde nu ajungi atât de ușor la ele, dar nici nu le dai jos atât de des.
Folosește la maximum spațiul pe verticală. Adică căptușește încăperea cu rafturi pe toată înălțimea ei. „Ultimul centimetru din dressing trebuie folosit pentru depozitare”, sfătuiește arhitecta. Însă același lucru nu se aplică și pe orizontală.
Concentrează-te pe latura lungă a încăperii, dacă ai un dressing lung și îngust. „Faptul că tu întorci dulapul și pe latura îngustă nu te ajută să câștigi mai mult spațiu de depozitare, pentru că pierzi de fapt un modul de colț de 60 pe 60 centimetri, care devine foarte greu accesibil”, explică Alina Vîlcu.
Ține cont de stilul tău vestimentar. Pentru unele persoane pot fi mai utile rafturile decât zona de agățat umerașe. „Așa că poate nu avem nevoie de dulapuri cu adâncimea de 60 centimetri, poate avem nevoie de corpuri cu adâncime mai mică și spațiul și la nivel perceptiv va părea mai mare”, spune arhitecta.
Dă amploare spațiului cu oglinzi. Dacă e vreo încăpere din casă în care oglinzile sunt indispensabile, acesta e, așa că profită de asta ca să creezi o iluzie vizuală. „Dacă ar fi vorba de orice altă cameră, aș sugera și coborârea plafonului, pentru că tot jocul designului este unul de proporții și o cameră cu cât va avea plafonul mai înalt, va da senzația că e cu atât mai mică, dar fiind vorba de un dressing nu e cazul”, mai explică ea.
Cât de dificil e să amenajezi un living pătrat de aproximativ opt metri pătrați
„Spațiile pătrate sunt cel mai greu de mobilat, în special în cazul sufrageriei”, spune Alina Vîlcu. Iar dacă și suprafața încăperii e mică, deja pare o misiune greu de îndeplinit, dar nu imposibil. Sfatul arhitectei este, dacă livingul respectiv e folosit și ca zonă de trecere și are uși pe toți cei patru pereți, să renunți la zona de canapea cu TV în favoarea unei mese amplasate central.
„Un spațiu poate să fie transformat din pătrat în dreptunghiular prin mobilare”, completează Omid Ghannadi. Sugestia arhitectului este să împarți încăperea în două zone dreptunghiulare. Una dintre ele va fi zona de canapea cu TV, pe care cu o bibliotecă sau un perete despărțitor o separi de o a doua zonă dreptunghiulară în care pot încăpea două fotolii.
Cum gestionezi spațiul într-un dormitor mic și rotund
Probabil cea mai dificilă temă legată de spații mici i-a revenit arhitecului Omid Ghannadi: amenajarea unui dormitor rotund. „Aici sunt două probleme: faptul că este rotund și faptul că e mic”, spune el. Ca să le descurce pe ambele, arhitectul ar alege un pat-platformă.
„Aș încerca să merg pe o variantă de pat costumizat un pic, în sensul în care un pat care să preia acel perete semirotund, forma peretelui, să se detașeze, să plece din perete înspre ușă, iar salteaua să fie îngropată în acel zicem noi în termen profesioniști «offset», adică noi preluăm dublura peretelui într-o carcasă de lemn, venim ca un fel de masă foarte joasă care preia forma peretelui, în ea decupăm un dreptunghi în care așezăm salteaua respectivă și practic restul lemnăriei din jurul saltelei vor fi de fapt noptierele și spațiul de depozitare din cameră”, explică Omid.
Cum optimizezi o bucătărie mică
Ultima temă a live-ului legat de spații mici a fost amenajarea unei bucătării, o temă pentru care soluțiile au venit de la arhitecta Alina Vîlcu. „Primul lucru care îmi vine în minte este maximizarea spațiilor de depozitare pe verticală”, spune ea, chiar și corpurile suspendate să meargă până în tavan. „Apoi putem să accesăm soluții transformabile, de exemplu un blat de lucru care glisează și iese de sub blatul fix sau un sertar extensibil”, adaugă.
Nu pune blat și pe latura mică, dacă bucătăria e lungă și îngustă, ci mai degrabă gestionează foarte bine depozitarea pe partea lungă. „Avem nevoie de un minim de trei metri cu frigiderul inclus”, explică arhitecta.
Alege fronturi glossy și culori neutre. Alina vede două variante posibile de finisaje și nuanțe pentru un astfel de spațiu. Prima: suprafețele lucioase, în nuanțe deschise, fără contraste puternice, „astfel încât să obținem un spațiu monocrom, cumva, în zona ton pe ton, creând un sentiment vizual de amplificare a spațiului”.
Sau joacă-te cu texturile, dacă varianta „ton pe ton” nu e pe gustul tău. „Fie mergem în direcția opusă în care începem să ne jucăm cu multe texturi, multe obiecte decorative și nu mă refer la tablouașe, rame, plante, ci chiar la obiectele de uz casnic, polonice, tigăi, farfurii, toate pot fi expuse”, spune Alina.
Ori mizează pe minimalism și fă totul indetectabil, spune Omid, e cea mai sigură opțiune pentru spații mici. Soluția lui e să alegi o mobilă în care să încastrezi totul astfel încât să dai senzația că nu e nimic acolo în care să se „blocheze” privirea. „Aș încerca să obțin cât mai mult front de mobilier, având frigiderul incorporabil, mașina de spălat vase incorporabilă, absolut tot ce se poate. Pentru că fiecare aparat de electrocasnică întrerupe frontul de bucătărie și fiecare întrerupere scurtează continuitatea și încurcă percepția”, explică arhitectul.
Și pune oglindă între blaturi. „Aș folosi o oglindă antichizată, pentru că într-un mod indirect ne dă sentimentul de adâncime în spații mici, indirect pentru că nu e la nivelul feței, dar se vede că blatul de bucătărie continuă într-un spațiu mai adânc”, adaugă Omid.
Foto principală: Sorina Andreica pentru ProTV