Cum previi izbucnirea unui incendiu în locuință, dar și ce faci când se întâmplă deja
publicat pe 12 oct. 2022Incendiul rămâne riscul de care românii se tem cel mai mult atunci când vine vorba de grija propriei locuințe. Trebuie să știi ce să faci și, mai ales, ce să nu faci în cazul în care ai un incendiu în locuință. Iată o serie de metode și măsuri de prevenție care te pot ajuta într-o astfel de situație.
În 2021, la nivel național, au avut loc 30.597 de incendii, dintre care aproape 7.000 s-au manifestat în locuințe, potrivit unor date de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Asta înseamnă că, în medie, în România ard 19 locuințe în fiecare zi.
Cu toate că numărul total al incendiilor din 2021 e mai mic cu 9,7% față de cele înregistrate în 2020, numărul incendiilor produse în locuințe a crescut ușor față de 2020, când au fost afectate 6.775 de case și apartamente.
Oricare ar fi cauza unui incendiu în locuință, nu uita că e important să ai o asigurare de locuință care îți poate fi de folos într-un asemenea scenariu. Mai multe detalii poți să afli aici.
Ce trebuie să faci dacă ai un foc în casă
Am stat de vorbă cu un ofițer din cadrul IGSU, care nu a dorit să fie menționat, dar care a oferit câteva sfaturi și soluții care te pot ajuta dacă te confrunți cu un foc în locuință. De asemenea, designerul de interior Iulia Văculişteanu, de la Designful, a venit cu tips&tricks în privința bunei organizări interioare care poate să evite izbucnirea unui foc.
În cazul în care ai un incendiu într-una dintre camere, trebuie să scoți afară toate persoanele, să oprești alimentarea de la energie electrică și gaz, după care să apelezi la numărul de urgență 112 și să soliciți echipajele de specialitate.
„Dacă situația permite și dacă în cameră nu este o ardere generalizată, ci doar, să zicem, un scurtcircuit sau o țigară care a ajuns pe un material inflamabil, atunci poți să utilizezi un stingător de incendiu”, recomandă ofițerul IGSU.
Cum nu toată lumea dispune de un stingător, în cazul în care incendiul a izbucnit la un aparat electric folosește un prosop ud sau o haină pentru limitarea aportului de oxigen necesar arderii. Scoate aparatul din priză și nu folosi apă. Apa poate produce mai multe daune în această situație. Aceeași metodă cu prosopul ud poate să fie folosită și dacă uleiul arde necontrolat într-o tigaie. Așadar, limitează aportul de oxigen necesar arderii.
Pe de altă parte, dacă simți miros de fum care vine dintr-o cameră, ofițerul IGSU recomandă următoarea metodă de prevenție.
„Verifică mânerul ușii sau ușa cu dosul palmei, fără să o deschizi. Dacă în încăpere este un focar vei simți căldura. Însă nu deschide ușa. Oxigenul din exterior va alimenta focarul care se va extinde cu repeziciune”, spune el. Iar dacă te regăsești într-o cameră inundată cu fum, atunci deplasează-te în genunchi sau târâș spre o ieșire. La nivelul pardoselii este mai puțin fum.
Care sunt cele mai inflamabile materiale dintr-o locuință
Ofițerul IGSU spune că toate echipamentele utilizate într-o casă pot fi, la un moment dat, un punct de pornire pentru un incendiu.
„În cazul centralelor de apartament, dacă acestea nu sunt instalate de firme specializate, sau dacă prezintă o defecțiune, sunt un real pericol pentru viața locatarilor. Este necesar ca în fiecare casă să fie montat și un senzor de fum/ gaz, care să taie alimentarea cu energie electrică și gaz din locuință în cazul unui incendiu”, explică specialistul. În cazul scăpărilor de gaz, de câțiva ani, este obligatorie instalarea de aparate de detecție a metanului.
Mai mult, ține cont de faptul că cele mai inflamabile materiale pe care le ai în locuință sunt: uleiurile, acetonele, hârtia, articolele de îmbrăcăminte, materialele plastice, tapițeria, mobila de brad, mobila din placaj sau carton presat, întrerupătoarele și panourile de comandă, potrivit spuselor ofițerului.
Lumânările pot fi, la rândul lor, o sursă de incendiu. Lumânările de orice fel nu trebuie lăsate nesupravegheate sau să ardă pe timpul nopții. Ele trebuie să fie aprinse doar în recipientele lor speciale, altfel, din cauza temperaturii, forma acestora poate fi deformată și pot provoca incendii.
Țigările sunt și ele periculoase. De aceea, ofițerul IGSU recomandă să fumezi doar într-un spațiu special amenajat din casă.
Până și florile de apartament pot duce la apariția unui incendiu. Asta dacă ghivecele sau vazele sunt așezate pe frigider, iar apa vărsată poate produce un scurtcircuit electric. În cazul radiatoarelor, e bine să nu le așezi lângă perdele sau mobilier și să nu le utilizezi pentru uscarea rufelor.
„Recomand să ai în casă un stingător de tip P9 sau P12 (P – pulbere; 9,12 – kilograme), sau de tip SM6, SM9, SM12 (SM – spumă mecanică; 6, 9, 12 – kilograme). De asemenea, este indicat să ai montat un detector de fum/ gaz în încăpere, obligatoriu în preajma centralei”, spune ofițerul IGSU.
Cum poți să eviți un incendiu în locuință
Iată și alte sfaturi practice oferite de ofițerul IGSU pentru a preîntâmpina un eventual incendiu în locuință:
- După fiecare utilizare a unui aparat electrocasnic este recomandat ca acesta sa fie scos din priză. În cazul electrocasnicelor utilizate la temperaturi foarte ridicate, cum ar fi fierul de călcat sau placa de întins părul, acestea vor fi lăsate să se răcească înainte de a fi depozitate.
- De evitat prelungitoare de curent, iar radiatoarele de căldură sau reșourile să nu rămână în priză.
- Nu utiliza aparatele electrice cu mâinile ude. Riști să te electrocutezi și să suferi arsuri.
- Nu trage de cablul pentru debransșarea unui aparat electric. Se poate deteriora și în timp să devină o sursă de incendiu.
Ce măsuri poți lua încă din timpul amenajării
Designerul de interior Iulia Văculişteanu vine, la rândul ei, cu o serie de tips&tricks de bune practici în ceea ce privește designul interior pentru a evita producerea unui incendiu în locuință.
„Recomandarea este ca prizele să fie ușor accesibile, să nu fie acoperite sau mascate și înglobate în mobilier. De asemenea, lucrează întotdeauna cu un electrician autorizat”, încurajează ea.
Acolo unde designul impune ca unele piese de mobilier să fie încastrate, echipa care proiectează mobilierul ar trebui să colaboreze cu un electrician, sugerează Iulia. Centrala trebuie să fie plasată într-un loc ventilat și ușor accesibil, iar țeava de gaz care duce la aceasta să nu fie mascată. „Less is more, chiar și atunci când vrei să maschezi țevi, prize, întrerupătoare”, crede Iulia.
E indicat să pui la cale un plan de evacuare și să știi cum să folosești un stingător în funcție de tipul incendiului.
Nu în ultimul rând, recomandă siguranța înainte de funcționalitate și de design. „Siguranța este pe primul loc chiar dacă acest lucru te poate face să pierzi un pic din spațiul disponibil și din funcționalitate. Și chiar dacă designul poate nu este cel mai plăcut si este mai degrabă un compromis”, spune ea.
-
UTILE
Se poate vinde casa fără succesiune? Ce apare menționat în lege
Îți arătăm ce ai de făcut cu exactitate și ce spune Codul Civil.
-
Plante
Cum se îngrijesc mușcatele iarna. Ce e bine să faci ca să te bucuri de niște flori superbe
Le adăpostești, le tai și nu le mai uzi așa des.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.