
Cum poți curăța rapid cabina de duș fără produse chimice
publicat pe 10 apr. 2025Cabina de duș se murdărește nu doar de la apa dură, ci și de la produsele de îngrijire pe care le folosești. Curățarea ei trebuie făcută după fiecare duș, altfel depuneri devin greu de scos. Uite cum poți curăța rapid cabina de duș fără produse chimice și ce soluții naturale pot să fie mult mai eficiente în acest sens. Sfaturi și idei, în articol.
De ce e murdară cabina duș

Murdărirea cabinei de duș este rezultatul unor acumulări de diverse feluri.
Cabina de duș este murdară în principal din cauza depunerilor de calcar din apa cu care te speli. Apa pentru menaj este tratată cu mult clor, astfel că devine bogată în minerale precum calciu și magneziu. După ce faci duș, stropii de apă dură lasă reziduurie albe pe toată suprafața cabinei de duș odată ce se usucă.
Și reziduurile de săpun sau de gel de duș contribuie la murdărirea cabinei de duș. Acizii grași din produsele de igienă personală reacționează cu mineralele din apa dură. Astfel, formează un strat unsuros pe sticla, pe ceramica și pe componentele din plastic ale cabinei.
Însuși mediul constant umed al băii contribuie la murdărirea cabinei de duș. Mediul umed favorizează dezvoltarea mucegaiului și a bacteriilor, care pot păta și deteriora suprafețele cabinei.
Treptat, prin amânarea curățării cabinei, acumulările acestor depuneri devin dificil de scos. Depunerile și murdăria afectează astfel aspectul și igiena cabinei de duș.
Curățarea cabinei de duș fără produse care conțin chimicale
Pentru curățarea cabinei de duș, produsele din comerț sunt mereu la îndemână. Grație substanțelor chimice dure din componență, acestea au efect imediat de curățare. Însă lasă un miros greu în urma lor și fac baia nefolosibilă o perioadă.
O alternativă pentru curățarea cabinei de duș este dată de produse fără chimicale, deci naturale. Între acestea se numără:
Oțet alb
Oțetul alb poate fi folosit pentru curățarea cabinei de duș grație eficienței în dizolvarea calcarului și a reziduurilor de săpun.
Practic, acidul acetic din oțet dizolvă mineralele din depunerile de calcar și descompune reziduurile de săpun, facilitând îndepărtarea lor cu ușurință.
Pentru a folosi o astfel de soluție de curățare, amestecă 200 mililitri de oțet alb cu 100 mililitri de apă într-un recipient cu pulverizator. Pulverizează soluția cu generozitate pe pereții cabinei și lasă să acționeze până la 30 de minute.
Șterge cu o lavetă din microfibră și clătește cu apă curată.
Bicarbonat de sodiu și oțet
Combinația dintre bicarbonat de sodiu și oțet duce la formarea unei reacții chimice efervescente care ajută la curățarea petelor dificile. Împreună, cele două ingrediente produc dioxid de carbon care ajută la desprindere oricărui fel de murdărie de pe suprafața cabinei de duș.
Tot ce ai de făcut este să pulverizezi oțet pe zonele murdare ale cabinei, să aștepți puțin, apoi să presari și bicarbonat de sodiu. Reacția va fi imediată, iar efectul de curățare la fel de rapid. Lasă ca ingredientele să acționeze combinat pentru 15 minute, apoi freacă ușor cu un burete.
Clătește la final cu apă din belșug. Repetă procesul dacă observi că depunerile nu s-au curățat în totalitate.
Suc de lămâie
Acidul citric din sucul de lămâie este un agent natural de curățare, motiv pentru care această soluție funcționează de minune pentru murdăria de pe cabina de duș. În plus, acidul citric are și proprietăți antibacteriene, deci contribuie și la igienizarea suprafeței.
Stoarce sucul a 3 sau 5 lămâi, în funcție de nevoie, după care amestecă-l cu apă în proporție egală. Pulverizează soluția pe pereții cabinei și lasă să acționeze 10 minute. Șterge cu o lavetă pentru a îndepărta depunerile înmuiate, apoi clătește cu apă curată.
Cu ce ștergi geamurile cabinei de duș pentru a nu lăsa urme

Pentru a evita apariția urmelor pe geamurile cabinei, uite ce idei și soluții poți să încerci:
Utilizează o racletă: După fiecare duș, folosește o racletă cu lamă de cauciuc pentru a îndepărta apa de pe suprafețele din sticlă. În felul acesta, urmele de calcar nu vor mai fi atât de vizibile;
Șterge cu lavete din microfibră: Acestea absorb eficient umezeala și nu lasă urme; folosirea lor asigură o suprafață curată și strălucitoare;
Evită prosoapele de hârtie: Dacă cureți cabina de duș cu astfel de prosoape, acestea pot lăsa reziduuri și nu sunt la fel de eficiente în absorbția apei precum lavetele din microfibră.
-
DESIGN INTERIOR
Cele mai relaxante culori pentru dormitoare. 7 amenajări din care să te inspiri pentru o atmosferă zen
Culorile pot influența starea de spirit și calitatea somnului.
-
UTILE
De ce scârțâie patul cu somieră? Cum rezolvi repede această problemă
Rezolvarea este foarte rapidă odată ce află cauza sunetelor nedorite.
-
UTILE
Se poate face intabulare fără succesiune? Ce trebuie să știi înainte de a începe procedura
Legea arată ce ai de făcut, chiar și ce excepții există.