UTILE

De ce fac murăturile floare: cum se pun, soluții și sfaturi de depozitare

publicat pe 21 nov. 2023

    Murăturile sunt un deliciu pe timp de iarnă. Dar dacă nu sunt puse corect la murat, acestea pot fi atinse de flori de mucegai. Un lucru care nu este de dorit. Uite de ce fac murăturile floare și cum poți acționa ca legumele să fie în continuare comestibile. 

    Sezonul rece vine cu o practică îndrăgită pentru români: pregătirea și punerea murăturilor. E vorba despre castraveți murați, varză murată, gogonele, ardei sau conopidă, printre altele. La o primă vedere, deși pare o operațiune simplă, felul în care pui murăturile pentru iarnă este foarte important. În caz contrar, te poți trezi că murăturile fac floare.

    În cele ce urmează îți explicăm cum se pun corect murăturile astfel încât să nu facă floare. Și ce metode te pot ajuta să combați această problemă. 

    De ce fac murăturile floare: sterilizarea, un pas necesar

    de ce fac muraturile floare shutterstock

    Pregătirile de dinainte de punerea legumelor la murat sunt esențiale ca acestea să nu prindă floare. E foarte important să știi că totul trebuie să fie curat și sterilizat. 

    Trebuie să te speli bine pe mâini înainte să atingi legumele, cu apă și cu săpun. În caz contrar, poți contamine legumele cu bacterii care pot duce la apariția florii pe murături. 

    Borcanele și recipientele în care se pun murăturile trebuie să fie sterilizate la rândul lor. Pentru asta, e nevoie să folosești apă cu bicarbonat de sodiu

    De ce fac murăturile floare: ce apă și ce sare să folosești

    Înainte de a le băga la saramură, legumele, sau după caz fructele care fermentează, trebuie spălate cu apă rece. Pentru saramura per se, pe de altă parte, nu e indicat să folosești apă de la robinet care nu a fost fiartă. 

    Acest tip de apă este una mai dură și poate duce ușor la apariția florii la murături. Fierberea apei pentru saramură împiedică riscul apariției florii. 

    În aceeași măsură, sarea pe care o folosești pentru murături e la fel de importantă. Sarea grăunjoasă, care se topește în saramură, e cea mai bună variantă. Această sare trebuie să fie și neiodată. Iodul provoacă înmuierea legumelor și favorizează un aspect neplăcut al saramurii din borcan. 

    Nu folosi sarea fină de masă pentru saramură. Sarea de masă are în compoziție un aditiv care strică saramura și duce inevitabil la apariția florii pe murături. 

    De ce fac murăturile floare: cum ajută condimentele

    de ce fac muraturile floare shutterstock

    Ca să fii sigur că murăturile nu prin floare poți apela la condimente puse în borcane. Aceastea nu doar că dau aroma specifică, dar au și rol antibacterial. Poți să folosești piper, boabe de muștar, dafin sau hrean. 

    De exemplu, dacă pui în borcan un săculeț din pânză rară cu boabe de muștar, atunci murăturile nu vor face mucegai sau floare. Important e ca săculețul să acopere bine suprafața murăturilor, până la marginea borcanului. 

    Pentru ca zeama să nu devină vâscoasă, iar legumele să fie tari pentru o perioadă lungă de timp, în borcanul cu murături mai poți să pui crenguțe de vișin, rădăcini de hrean tăiate pe lung sau ardei iute uscat. Pentru varza murată poți să pui busuioc. În felul ăsta, varza nu se băloșește. 

    De ce fac murăturile floare: ce faci ca să salvezi legumele

    E posibil ca saramura în care ai pus legumele să aibă o tulburare ușoară. Ceea ce e normal, pentru că în urma fermentației apare acidul lactic. 

    Dacă murăturile au stat prea mult în saramura tulbure, ele pot fi consumate în continuare odată ce sunt fermentate corect. Pentru siguranță, le poți clăti cu apă înainte de consum. 

    Dacă murăturile au făcut floare trebuie să acționezi rapid ca acestea să fie comestibile în continuare. Iei borcanele cu murături, scoți tot conținutul și speli cu apă clocotită. Borcanul trebuie spălat pe dinăuntru și pe dinafară, mai ales în zona gurii. 

    Scurgi o parte din saramură, să elimini floarea. Partea rămasă o strecori printr-un tifon dublu și o torni la loc în borcan, tot printr-un tifon. Pui la loc legumele și înfiletezi capacul astfel încât să devină etanș. 

    Cum se păstrează murăturile ca să nu facă floare

    de ce fac muraturile floare shutterstock

    Cel mai bun loc în care poți să păstrezi murăturile peste iarnă este beciul sau pivnița. Murăturile trebuie să stea într-un loc întunecat, răcoros și aerisit. Iar beciul sau pivnița sunt ideale pentru că nu favorizează apariția florii. 

    Temperatura la care murăturile trebuie să fie ținute nu trebuie să fie mai mare de 8 – 10 grade Celsius. 

    Borcanele cu murături trebuie să fie închise etanș, iar saramura trebuie să le acopere complet. 

    Ca să nu faci floare, murăturile trebuie să treacă prin ceea ce se numește vânturare sau pritocire. Operațiunea se face pentru aerisirea saramurii. 

    Pentru murăturile puse la borcan, se scoate saramura, după care lichidul se toarnă dintr-un vas în altul, de la înălțime, astfel încât să ia contact cu aerul și să facă bule. Se repetă de zece ori, ca mai apoi soluția aerată să fie pusă la loc în borcan. Se etanșează cu folie de celofan. 

    În cazul murăturilor puse la butoi, acest lucru se face prin a sufla aer în saramură cu ajutorul unui furtun. Saramura se oxigenează, iar procesul de fermentare se menține în parametri. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments