Cum să faci un tort cu ciocolată super delicios al cărui ingredient surpriză este vinul roșu
Dulcele este nelipsit de la orice masă festivă, iar dacă sărbătorile românești sunt asociate mai degrabă cu mirosul și gustul de cozonac, de Crăciunul sau Revelionul ăsta avem o altfel de recomandare pentru tine, ca să poți folosi cu încredere hashtagurile #NewYear #NewMe. Ce zici să strecori în meniu și un tort decadent, extrem de aromat, cu ciocolată?
Toată lumea va fi în extaz atunci când îl va gusta, dar mai ales când va afla și de ingredientul surpriză: vinul roșu. Împreună cu Domeniile Sâmburești și cu al lor Merlot cu note de scorțișoară și rășini de pomi fructiferi învăluite în aroma de ciocolată, îți prezentăm o rețetă care sigur va urca în topul preferințelor tale și ale celor dragi.
Numele meu e Ștefania Iancu, am 26 de ani, la bază sunt sociolog, dar am o deschidere către tot ceea ce înseamnă frumos. Scriu pentru Lovedeco încă de când s-a lansat site-ul, am diferite colaborări pe zona de Marketing și Social Media, iar în urmă cu doi ani am decis să fac ceva și cu pasiunea mea pentru torturi și delicii fine. Așa că duc mai departe această iubire pentru ingrediente și pun tot ceea ce creez sub o umbrelă personală, pe pagina Luna Magică.
Întotdeauna m-au făcut curioasă combinațiile inedite de arome, iar ciocolata & vinul mi-au rămas întipărite încă de acum ceva timp, când am citit despre acest mix într-o carte. N-am reținut întocmai ingredientele și pașii, însă am testat mai multe variante și am ajuns la un echilibru potrivit de gusturi și arome. Iar cu un vin bun, acest desert chiar este minunat.
Torturile, din punctul meu de vedere, sunt un desert simplu, în special pentru că poți pregăti majoritatea componentelor cu una-două zile în avans pentru masa de Crăciun sau de Revelion. Nu este musai să pregătești totul în ziua în care îl și servești. Iar acest lucru te poate ajuta să câștigi timp. Și știm cât de aglomerată este oricum perioada sărbătorilor.
Pentru tortul cu ciocolată și vin, nu ai nevoie de ingrediente speciale și nici de multe ustensile. Iar pașii pe care îi ai de urmat sunt chiar intuitivi.
În ceea ce privește ustensilele, ai nevoie de un stand mixer sau un mixer clasic, manual (iar dacă vrei să mergi pe tradițional, clasicul tel este și el potrivit), un bol în care să mixezi ingredientele uscate, dar și unul mai voluminos în care să faci compoziția & crema, un cântar, o spatulă și două tăvi cu diametru de 18 centimetri. De asemenea, vei mai avea nevoie de hârtie de copt, dar și de un platou pentru servire.
Nu uita să-ți iei și un pahar în care să-ți torni puțin Merlot pentru a te acompania în timpul pregătirii desertului.
Ingrediente pentru blat:
280 grame făină
64 grame cacao
10 grame bicarbonat de sodiu
0.5 grame praf de copt
5 grame sare
113 grame unt la temperatura camerei
80 mililitri ulei
200 grame zahăr brun
3 ouă
300 mililitri vin
5 militri extract vanilie (opțional)
Ingrediente pentru cremă:
120 grame cacao
170 grame unt la temperatura camerei
200 grame zahăr pudră
120 mililitri lapte
30 mililitri vin (opțional)
5 mililitri extract vanilie (opțional)
Mod de preparare blat:
Încălzește cuptorul la 175 °C și pregătește două tăvi cu fund detașabil și diametru de 18 centimetri. Unge-le cu puțin ulei, lipește o hârtie de copt și tapetează-le cu făină.
Într-un bol amestecă făina, cacaua, sarea, bicarbonatul de sodiu și praful de copt. În alt bol adaugă untul la temperatura camerei, zahărul brun și uleiul. Mixează-le timp de cinci-zece minute, în funcție de dispozitivul pe care îl ai, până când compoziția crește în volum și este albă și pufoasă. Adaugă câte un ou, pe rând, până când sunt bine încorporate, apoi toarnă și extractul de vanilie. Acesta este opțional, însă va intensifica aromele fructate ale vinului.
Cu mixerul la viteză minimă, adaugă câte puțin din amestecul de ingrediente uscate și alternează cu cei 300 mililitri de vin până când toate se combină perfect.
Toarnă compoziția obținută, în mod egal, în cele două tăvi pregătite la început, apoi bagă-le la cuptor pentru 45 – 50 de minute. Pentru a te asigura că blaturile sunt făcute, cel mai bine este să faci testul scobitorii. Dacă aceasta iese murdară, mai lasă-le încă cinci – zece minute.
După ce trece timpul de coacere, scoate blaturile și lasă-le în tăvi pentru câteva momente să se răcorească. Apoi, cu grijă, scoate-le din formă și așază-le pe un grătar.
Important de reținut – nu tăia blaturile cât timp sunt calde, așa cum am făcut eu. Riști să se rupă și, nu că nu ar putea fi montat un tort cu ele așa, însă îți va îngreuna procesul.
Mod de preparare cremă:
Crema o poți realiza când blaturile sunt la cuptor, dar și chiar înainte de a monta tortul. Și aici te poți folosi de un mixer sau de un tel (însă, fie vorba între noi, cu mixerul va fi mult mai ușor).
Adaugă într-un bol untul la temperatura camerei, cacaua, zahărul pudră, extractul de vanilie, dacă alegi să-l pui, și jumătate din cantitatea de lapte. Apoi mixează totul cât mai bine. Vei vedea că, la început, compoziția va fi una nisipoasă. Însă, cu cât amesteci mai mult, se va transforma într-o cremă densă. Spre final, adaugă și cei 30 mililitri de vin dacă vrei un gust și mai pregnant. Iar dacă mai simți nevoia, adaugă treptat câte o lingură de lapte până ajungi la consistența dorită. Eu, de exemplu, am mai adăugat încă 22 mililitri de lapte.
Montarea tortului cu ciocolată și vin:
Înainte de a te apuca să montezi tortul, pregătește un platou sau o farfurie de pe care să-l servești. Cu ajutorul unui cuțit zimțat nivelează fiecare blat și apoi taie-l în două bucăți egale. Astfel, la final, vei avea patru blaturi.
Pune un vârf de cremă pe mijlocul platoului de servire, apoi pune unul dintre blaturi și fixează-l bine. Acest truc te va ajuta să nu fugă blaturile în timp ce montezi tortul.
Împarte crema în patru părți egale și începe să montezi fiecare layer – un blat, un strat de cremă și tot așa până la final. Dacă îți dorești, poți să păstrezi mai multă cremă pentru exterior și să-l îmbraci pe tot în ciocolată. Va avea un aspect mai elegant. Eu am ales să-l las naked și să-i dau un aer ușor mai rustic.
În ceea ce privește decorul, nu ai nicio limită. Te poți juca cu fructe roșii, portocale uscate, bețișoare de scorțișoară sau anason stelat ori, dacă vrei un tort îndrăzneț, îl poți decora cu flori naturale – eucalipt, ilex, crenguțe de brăduț ca să fie în starea potrivită de Crăciun. Eu am folosit niște aranjamente de la Atelier Ralu.
Cum se păstrează tortul:
După ce îl pregătești, tortul poate fi ținut la frigider până când vine momentul degustării lui. Ideal ar fi să-l acoperi cu o folie, ori să stea într-un recipient închis etanș, pentru ca blaturile și crema să nu se usuce foarte mult (mai ales în varianta naked) și să nu prindă miros de la alte preparate.
Înainte de servire, cu cinci-zece minute, este bine să îl scoți la temperatura camerei pentru ca blaturile și crema să se înmoaie puțin. Nu doar că îți va fi mai ușor să îl tai, dar te vei bucura și de o explozie de arome.
La Domeniile Sâmburești găsești trei game principale de vinuri – Chateau Valvis, Domeniile Sâmburești și Sâmburel de Olt – toate având sortimente care merg atât împerecheate cu deserturi fine, dar și folosite ca ingrediente speciale în rețete.
Dacă Merlot merge de minune cu ciocolata și cremele decadente, pentru vinul Chardonnay poți opta pentru o ruladă de bezea cu citrice și miere, iar checul cu merișoare și portocale merge tare bine împerecheat cu al lor Roze. Iar dacă îți dorești un gust mai puternic, perele poșate în Cabernet Sauvignon combinate cu o cremă de brânză și bezea crocantă sunt alegerea ideală pentru masa de Crăciun sau de Revelion. Inspiră-te din rețete și creează-ți propriile combinații de arome cu care să-i uimești pe cei dragi.