CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum se curăță și se dezinfectesază corect mașina de spălat, element cu element

publicat pe 27 mai 2024

  Curățarea mașinii de spălat trebuie să fie făcută măcar o dată pe lună pentru buna funcționare. Prin curățare și dezinfectare, mașina de spălat nu va lăsa urme pe haine, iar mucegaiul nu va mai apărea. Îți explicăm cum se curăță mașina de spălat și ce substanțe elimină mirosurile și depunerile. Toate detaliile, în articol. 

  Când se curăță mașina de spălat

  Mașina de spălat haine trebuie spălată la rândul ei pentru a putea funcționa optim. Mirosurile neplăcute din cuvă, urmele de pete de pe hainele proaspăt spălate și acumularea de resturi în garnitura de cauciuc sunt semne care îți arată că acest electrocasnic are nevoie de curățare. 

  Ca regulă generală, dacă mașina de spălat funcționează de două – trei ori pe săptămână, atunci aceasta trebuie curățată și dezinfectată o dată pe lună. 

  Ce elemente ale mașinii de spălat trebuie curățate curățate cu atenție

  În continuare, iată ce elemente ale mașinii de spălat trebuie curățate cu atenție, ce substanțe îți sunt utile și cum se face întreținerea adecvată. 

  Curățarea cuvei

  curatare masina de spalat haine
  Prea mult detergent folosit la spălarea hainelor duce la apariția depunerilor în cuvă

  În cuva mașinii de spălat haine se acumulează mucegai, urme de piatră și de detergent. Umezeala excesivă prin ciclurile repetate și dese de spălare favorizează aceste apariții. La fel și apa dură sau folosirea în exces a cantităților de detergent sau balsam. 

  Aceste urme pot păta hainele și chiar le pot deteriora. De aceea, cuva mașinii de spălat este unul dintre primele elemente care trebuie curățate. 

  În compartimentul pentru detergent, pune un mix de bicarbonat de sodiu, apă și oțet. Adaugă o cană de oțet direct în cuvă. 

  Pornește apoi mașina de spălat la un ciclu simplu de spălare, la cea mai ridicată temperatură. Spălarea cuvei cu acest mix va duce la dispariția mucegaiului și a altor urme de depuneri. 

  Garnitura de cauciuc

  curatare garnitura masina de spalat haine
  În garnitura mașinii de spălat se adună resturi care trebuie îndepărtate periodic

  Garnitura de cauciuc este o piesă esențială pentru funcționarea mașinii de spălat. Ajută la etanșare și menține un mediu perfect de spălare în cuvă. Prin spălări frecvente, în garnitură se adună urme ce păr, resturi din materiale textile, poate chiar și articole de mici dimensiuni, cum sunt șosetele, care favorizează apariția mucegaiului

  Pentru a avea garnitura curată, același mix de bicarbonat și oțet este foarte util. Pulverizează mixul pe garnitură și freacă apoi cu un burete abraziv. Freacă cu grijă pentru a nu deteriora garnitura și insistă acolo unde există depuneri. 

  Sertarul pentru detergent

  sertar detergent masina de spalat haine
  Sertarul pentru detergent poate fi scos și spălat temeinic

  Sertarul pentru detergent poate să adune în timp depuneri greu de scos. Scoate sertarul și trece-l printr-un jet de apă fierbinte. Dacă depunerile persistă, atunci pune o cană de înălbitor în sertar și pornește un ciclu scurt de spălare. 

  Furtunul de alimentare și cel de evacuare

  Odată demontate, aceste furtunuri trebuie scufundate într-o soluția formată din apă și detergent lichid. Trebuie să rămână scufundate pentru minim două ore astfel încât depunerile de pe interior să se desprindă. După acest timp, elementele pot fi clătite, uscate și montate la loc. 

  Exteriorul

  Partea exterioară a mașinii de spălat poate să fie curățat cu o soluție de apă și oțet, în cantități egale. Insistă în jurul ușii, acolo unde se pot acumula bacterii

  Sfaturi pentru întreținerea mașinii de spălat

  Iată, în cele din urmă, ce poți să faci pentru a întreține mașina de spălat și pentru a evita apariția depunerilor sau a mucegaiului: 

  • folosește cantitatea de detergent potrivită cu tipul de haine de spălat, în caz contrar depunerile de detergent vor fi vizibile în cuvă și în sertarul dedicat; 
  • o dată la câteva spălări, e de preferat să folosești tablete împotriva depunerilor de calcar; 
  • după fiecare ciclu de spălare, curăță și usucă bine garnitura de etanșare pentru a evita acumularea de resturi și stagnarea de apă; 
  • între spălări, lasă ușa mașinii de spălat haine deschisă: interiorul se va usca și nu va duce la apariția mucegaiului; 
  • măcar o dată pe lună, pornește mașina de spălat la un ciclu normal de spălare, fără haine. Spălarea în gol va elimina orice tip de depuneri. 
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum se curăță și se dezinfectesază corect mașina de spălat, element cu el...