CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Detergent praf sau lichid: ce e indicat să alegi, avantaje și dezavantaje

  Reușita spălatului hainelor depinde și de tipul de detergent pe care îl folosești. Detergentul praf este o alegere populară, iar detergentul lichid devine o opțiune tot mai apreciată. Iată ce să alegi între detergent praf sau lichid în funcție de avantajele și dezavantajele fiecăruia. Mai multe detalii în articol. 

  Una dintre dilemele din orice gospodărie, mai ales când vine vorba de spălat hainelor, este ce alegi: detergent praf sau lichid. Răspunsul parțial depinde de necesitățile tale, de ce fel de haine vrei să speli și, până la urmă, de bugetul de care dispui. 

  Detergent praf sau lichid: problemele ale detergentului praf

  detergent praf sau lichid shutterstock
  Detergentul praf cureță hainele, însă poate să lase urme

  Detergentul praf este cel mai des folosit când vine vorba de spălatul hainelor la mașina de spălat. Acest tip de detergent este mai ieftin în comparație cu cel lichid, dacă luăm în calcul numărul de cicluri de spălare pe care le poate realiza. Acest aspect economic face ca detergentul praf să fie alegerea multora. 

  Totodată, detergentul praf este ales pentru că spală hainele de culoare albă mult mai bine decât o face detergentul lichid. Același efect îl are și în cazul unor cantități mari de rufe de spălat. 

  Pe de altă parte, detergentul praf are o problemă majoră: în unele cazuri nu se dizolvă cum trebuie și te poți trezi cu urme și pete pe haine. Sau chiar cu detergentul nedizolvat depus cu totul. Astfel că vei avea nevoie de încă o rundă de clătire. 

  Mai mult, la temperaturi joase, de 20 sau 30 de grade, detergentul praf nu spală hainele bine. Nu în ultimul rând, detergentul praf se pietrifică pe sertarul de dozare al mașinii de spălat și asta impune o curățare regulată. 

  Avantaje detergent praf: 

  • Îndepărtează mai bine petele de noroi sau de murdărie
  • Este mai ecologic
  • Mai eficient din punct de vedere al costurilor
  • Mai ușor de măsurat

  Dezavantaje detergent praf: 

  • Nu se dizolvă foarte bine în apă rece
  • Nu poate să fie folosit atât de bine în pretratamentul hainelor 
  • Poate să lase reziduuri pe haine sau în mașina de spălat

  Detergent praf sau lichid: la ce e bun detergentul lichid

  detergent praf sau lichid shutterstock
  Detergentul lichid este eficient și la temperaturi joase

  Detergentul lichid este foarte eficient când vine vorba de scoaterea petelor de grăsime, de exemplu. Iar dacă torni o cantitate de detergent lichid direct pe pată, înainte de spălare, eficiența curățării hainelor în mașina de spălat devine una mult mai bună. În plus, acest tip de detergent se dizolvă mult mai rapid, ceea ce înseamnă că este eficient chiar și în ciclurile de spălare la temperaturi mici. 

  Din aceste motive, și nu numai, detergentul lichid a devenit o opțiune tot mai populară. Asta deși prețul plătit pentru un detergent lichid este mai mare. 

  Avantaje detergent lichid: 

  • Se dezvoltă mai repede și mai bine la orice temperatură de spălare
  • Este mai ușor de folosit în spălarea manuală
  • Este eficient în tratarea și pretratarea petelor
  • Foarte bun la îndepărtarea petelor uleioase 

  Dezavantaje detergent lichid: 

  • Nu este rentabil, trebuie să folosești cantități mai mari
  • Este mai puțin ecologic din cauza deșeurilor de plastic rezultate

  Ce alegi între detergent praf sau lichid

  De principiu, cele două tipuri de detergent sunt bune pentru a curăța hainele. Important este să ții cont de dozajul recomandat de producător. Dar, mai important, să știi cu ce fel de apă speli hainele. Dacă speli cu apă dură e recomandat să mărești cantitatea de detergent cu 15-20% pentru ca efectul de curățare să fie pe deplin. 

  La fel, contează și temperatura la care alegi să speli hainele. O temperatură mai mare înseamnă o cantitate mai mică de detergent care trebuie consumat. Și o eficiență de curățare bună. Dacă speli hainele la temperaturi mici, indiferent că speli cu detergent praf sau detergent lichid, va trebui să adaugi cantități suplimentare ca mașina să spele eficient. 

  În cele din urmă, alegerea este una subiectivă și depinde de nevoile tale. Precum și de capacitatea ta financiară. Ca să știi ce detergent poți folosi poți încerca ambele variante, iar cea care îți va spăla hainele așa cum îți dorești este cea indicată. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Detergent praf sau lichid: ce e indicat să alegi, avantaje și dezavantaje