
Curățarea aparatului de aer condiționat trebuie să fie făcută în mod regulat. Pentru buna funcționare a aparatului, dar și pentru a evita probleme de sănătate. Uite cum se curăță aparatul de aer condiționat și ce pași ai de urmat pentru o igienizare corectă. Detalii și sfaturi, în cele ce urmează.
Curățarea aparatului de aer condiționat ar trebui să fie o operațiune sezonieră. Rolul curățării și igienizării aparatului este menținerea unui flux de aer nepoluat, care poate provoca probleme de sănătate. În plus, aparatul este menținut în parametrii optimi de funcționare. Îți explicăm pas cu pas ce ai de făcut.
De ce este important să cureți aparatul de aer condiționat

Unul dintre cele mai importante motive pentru care e necesar să cureți aparatul de aer condiționat ține de calitatea aerului răcit. În lipsa igienizării, de-a lungul timpului, pe componentele aparatului, se pot acumula bacterii și alergeni, impurități care ajung să fie transmite prin fluxul de aer rece.
De exemplu, filtrele necurățate ale aparatului pot să fie pline de bacterii care duc la apariția broșitei sau la agravarea simptomelor deja existente de rinită alergică. Persoanele cu astm sunt vulnerabile în acest caz, la fel și copiii cu probleme respiratorii.
Pe lângă probleme de sănătate, aparatul de aer condiționat poate fi afectat la nivel de eficiență și performanță. Având componentele pline de praf și depuneri, aparatul de aer condiționat va ajunge să consume și cu 15% mai multă energie electrică pentru a îndeplini sarcina de răcire.
La cât timp se curăță aparatul de aer condiționat
Sezonul dictează perioadele de timp la care aparatul de aer condiționat trebuie curățat. Dacă aparatul funcționează doar pe timp de vară, pentru răcire, atunci trebuie curățat o dată la un an, înainte de sezonul cald.
În cazul în care aparatul funcționează și iarna pentru a produce căldură, atunci trebuie să fie curățat la maxim 6 luni. Curățarea se poate face și mai des dacă mediul în care trăiești este unul mai poluat.
Cum se curăță aerul condiționat

Poți să faci singur tot procesul de curățare a aparatului de aer condiționat, dacă urmezi o serie de pași simpli.
Unitatea internă
În primul rând, scoate aparatul din priză pentru a nu te electrocuta ori pentru a-l defecta.
Apoi, începe prin a curăța unitatea interioară. Pe această componentă se depune o mulțime de bacterii, chiar și mucegai sau ciuperci. Ia o cârpă și înmoaie-o într-o soluție de apă cu oțet sau bicarbonat de sodiu. Curăță temeinic unitatea interioară.
Scoate masca aparatului. Șterge praful și depunerile, apoi curăță această parte cu o soluție de apă și detergent de vase. După ce s-a uscat, masca poate să fie dezinfectată cu alcool sanitar. Pune masca la loc după ce este uscată.
Între timp, scoate și filtrele aparatului de aer condiționat. De regulă, filtrele aerului condiționat sunt realizate din plastic, astfel că pot să fie curățate cu apă și oțet. Clătirea lor se poate face apoi sub jetul de la duș. Odată ce s-au uscat, filtrele pot să fie montate la loc.
Pune aparatul de aer condiționat în funcțiune și verifică direcția jetului de aer rece. Fluxul nu ar trebui îndreptat spre o canapea sau un birou. Te vei alege cu dureri de față, de cap, de ceafă ori de gât sau de spate. Îndreaptă fluxul de aer către o altă zonă a camerei.
La final, dacă constați că aerul nu este atât de rece și aparatul nu livrează un flux constant, ia în considerare să schimbi freonul. Pentru acest pas o să ai nevoie de ajutorul unei firme specializate. Schimbarea freonului se face obligatoriu la doi ani de zile.
Unitatea externă
Unitatea externă a aparatului de aer condiționat impune o igienizare profesională. Asta pentru că trebuie verificate și unele componente esențiale funcționării aparatului.
Astfel, va fi nevoie de igienizarea turbinei, a tăvii de condens sau a condensatorului. Palele ventilatorului trebuie verificate atent, la fel și racordurile, presiunea sau drenajul condensului. Puterea de absorbție și tensiunea de alimentare sunt iarăși aspecte de luat în considerare.
-
DESIGN INTERIOR
Cele mai relaxante culori pentru dormitoare. 7 amenajări din care să te inspiri pentru o atmosferă zen
Culorile pot influența starea de spirit și calitatea somnului.
-
UTILE
De ce scârțâie patul cu somieră? Cum rezolvi repede această problemă
Rezolvarea este foarte rapidă odată ce află cauza sunetelor nedorite.
-
UTILE
Se poate face intabulare fără succesiune? Ce trebuie să știi înainte de a începe procedura
Legea arată ce ai de făcut, chiar și ce excepții există.