UTILE

Încălzire cu aer condiționat: cât de eficientă este metoda pe timp de iarnă

  Aparatul de aer condiționat folosit cu funcția de încălzire devine o opțiune tot mai des folosită. Deși nu poate ține locul unui sistem convențional de încălzire, aparatul poate fi un substitut temporar ideal. Iată ce presupune o încălzire cu aer condiționat, dacă te gândești să apelezi la această soluție. 

  E posibil să te surprindă, însă aparatul de aer condiționat poate să fie folosit, în funcție de nevoie, pentru a încălzi o încăpere. Nu doar pentru a o răci. Acest lucru este posibil dacă aparatul are tehnologia de tip inverter, cu ambele funcții de răcire și încălzire

  Practic, aparatul de aer condiționat are integrată un fel de pompă de căldură. Utilizează tehnologia ciclului invers pentru a încălzi locuința. Adică, pompează căldura din aerul exterior și o aduce în interior. Dacă dispune de această tehnologie, aparatul de aer condiționat inversează ciclul de refrigerare al unității de aer condiționat pentru a produce căldură în loc de răcire. 

  O explicație mai practică ar fi aceasta. Atunci când este pornită funcția de încălzire, spirala de evaporare din interior devine una de condensare și generează căldură. Iar condensatorul de la exterior devine evaporator. În felul acesta aerul rece de la interior este eliminat. 

  Ce să știi despre încălzirea cu aer condiționat: 

  Aparatul trebuie programat să mențină o temperatură între 18 și 20 de grade Celsius în interiorul casei. Fiecare grad peste aceste valori poate crește consumul de energie electrică chiar și cu 10%; 

  Unitatea trebuie curățată înainte de folosirea acestei funcții. Filtrele din interiorul aparatului de aer condiționat pot aduna praf și particule. Există un pericol de incendiu atunci când vine vorba de generarea de căldură; 

  Lamelele aparatului trebuie să fie direcționate în jos. În felul acesta, circulația aerului în casă, pe timp de iarnă, devine optimă. Asta pentru că aerul cald se ridică, iar confortul va fi unul sporit. 

  Pentru a fi menținut în stare bună și a fi eficient energetic, verifică aparatul de aer condiționat măcar o dată pe an cu ajutorul unui service autorizat. 

  Încălzire cu aer condiționat: în ce condiții este o soluție eficientă

  Din punct de vedere energetic, aparatul de aer condiționat folosit pentru încălzire este mult mai eficient. Spre deosebire de sistemele bazate pe rezistență electrică, cum ar fi caloriferele electrice sau aerotermele.

  Pe de altă parte, încălzirea cu aer condiționat nu ar trebui să fie principala soluție a unei case. Ci doar o soluție complementară, folosită la nevoie, care poate reduce considerabil costurile pe timpul iernii. 

  Un aparat de aer condiționat folosit pentru încălzire este eficient doar până când temperatura exterioară rămâne la maxim cinci grade Celsius. Aparatele cu tehnologie inverter pot produce căldură și când temperatura de afară atinge minus 15 grade Celsius sau mai mult. 

  Încălzire cu aer condiționat: izolația case e importantă

  La fel de mult contează și zona în care locuiești. O unitate de aer condiționat care nu este adecvată condițiilor climatice din zona ta nu va funcționa corect în zilele reci. 

  Izolația casei este, de asemenea, un factor de luat în considerare. Căldura trebuie menținută la interior odată ce aparatul de aer condiționat este pornit. Însă o parte din energie se pierde prin ferestre, de pildă, sau prin diverse crăpături. 

  Nu în ultimul rând, dimensiunea camerei determină capacitatea unității de aer condiționat de care ai nevoie. Dacă alegi un aparat de aer cu o capacitate mică, atunci acesta nu va încălzi deloc aerul. 

  Încălzire cu aer condiționat: avantaje de luat în seamă

  Chiar dacă este o soluție temporară, încălzirea locuinței cu un aparat de aer condiționat are o serie de avantaje clare: 

  • aparatul de aer condiționat nu ocupă mult spațiu; 
  • este un mod mai ieftin de încălzire spre deosebire de metodele clasice, cum ar fi cele bazate pe electricitate, gaze naturale, cărbuni sau lemne; 
  • acest aparat nu lasă praf sau reziduuri, cum ar fi cenușă; 
  • procesul de încălzire a locuinței începe imediat ce funcția este pornită, astfel că nu există timp de așteptare. 
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Încălzire cu aer condiționat: cât de eficientă este metoda pe timp de iarn�...