Smart ideas

Tips&tricks: tot ce trebuie să știi despre curățarea geamurilor

publicat pe 06 mart. 2020

  Doar testând poți afla care este cea mai eficientă metodă pentru curățarea geamurilor. Iar dacă există una cea mai bună, înseamnă că sunt mai multe, nu? De asta suntem noi aici, să ți le prezentăm pe toate, la pachet cu trucurile care îți fac rutina de curățenie un pic mai ușoară.

  Știi cu siguranţă că geamurile trebuie spălate atunci când te uiți pe fereastră și ți se pare că ochii ți se încețoșează. Nu-i da voie stratului gros de praf care se depune să obstrucționeze razele de lumină care ar trebui să intre în apartamentul tău. Iată trei metode de curățare a geamurilor și câteva trucuri utile.

  1. Curățarea geamurilor cu ziare

  Probabil ți-ai văzut bunica măcar o dată ștergând geamurile cu ziare vechi. Mai ales pe vremea când tirajele presei scrise erau serioase și când rolele cu prosoape de hârtie, pe care noi le găsim în orice magazin, nu erau la îndemână. Dar dincolo de lipsurile unei epoci, această metodă este foarte eficientă. Conform celor de la Apartment Therapy, hârtia și cerneala acționează ca un abraziv ușor care îndepărtează murdăria.

  Ai nevoie de spray pentru curățarea geamurilor și ziare vechi (preferabil citite deja).

  Ce trebuie să faci? Cel mai ușor este să aplici soluție pe geam, la fel, în forma literei „S” și să ștergi de sus în jos cu ziarul. Dacă geamul este foarte murdar, poți să torni lichidul într-un recipient în care să înmoi un mănunchi de ziare și, mai întâi, să ștergi cu mișcări circulare, după care verticale. Important este ca, la final, să te asiguri că nu au rămas dâre sau picături pe geam.

  2. Curățarea geamurilor cu racleta/ștergătorul

  Este o metodă folosită, în special, de cei care se ocupă de curățarea profesionistă a geamurilor. Dacă o alegi, se termină cu strălucire și geamuri fără pete.

  Ai nevoie de detergent pentru geamuri, o cârpă curată sau un burete curat, o racletă sau un ștergător și un recipient cu apă caldă.

  Ce trebuie să faci? Mai întâi, torni un căpăcel de soluție în apa caldă și amesteci. Ca atunci când speli pe jos cu mopul. După aceea, înmoi cârpa sau buretele în soluția pe care tocmai ai pregătit-o. După care, ștergi geamul cu ea. Ia în considerare și colțurile, pentru că acolo se acumulează cantități mari de praf.

  Pasul următor este să umezești racleta cu apă curată. Împarte geamul în două secțiuni și șterge-le cu racleta, de sus în jos, vertical. Indicat este să clătești racleta după fiecare secțiune. După ce geamul este curățat în totalitate, mai dă o dată cu racleta, de la stânga la dreapta, orizontal, pentru a te asigura că nu a rămas nicio picătură de apă. Dacă totuși a mai rămas vreun strop de apă, îndepărtează-l cu un prosop de hârtie curat sau o cârpă care nu lasă scame.

  3. Curățarea geamurilor cu spray și cârpă

  Sau mai simplu spus, metoda „pulverizează și șterge”. Este o metodă rapidă și folosită în cazul geamurilor de dimensiuni mici.

  Ai nevoie de soluție pentru curățarea geamurilor sub formă de spray sau spumă și o cârpă sau o lavetă curată.

  Ce trebuie să faci? Primul pas este să pulverizezi soluția pe geam, în forma literei „S”. Te asiguri astfel că acoperi întreaga suprafață a geamului. După care, folosindu-te de cârpă sau de lavetă, șterge cu mișcări ferme geamul, de sus în jos. Dacă ți se pare că au rămas mici urme de lichid sau reziduuri de la cârpă, mai poți șterge încă o dată cu un prosop de hârtie uscat și curat.

  Trucuri pentru o curățare cât mai eficientă

  Indiferent pe care dintre cele trei metode ai alege-o, sunt câteva trucuri care fac curățarea geamurilor mai eficientă, conform The Spruce.

  Fă-ți propria soluție de curățare

  În principiu, produsele din casă, precum spirtul, oțetul sau chiar săpunul, pot fi folosite la curățarea geamurilor. Secretul este să le combini și să-ți faci o soluție de curățare la tine acasă. Economisești bani și te bucuri de rezultate la fel de bune ca și când ai folosi un produs din comerț. Iată două rețete de soluție homemade, garantate de cei de la The Spruce. Îți recomandăm să folosești o sticlă nouă cu pulverizator, pe care să lipești o etichetă cu „soluție geamuri” și pe care să o ții departe de copii sau de animale.

  Soluție cu oțet:
  1 cană cu apă;
  1 cană cu spirt / alcool medicinal;
  1 lingură de oțet.

  Soluție cu amidon de porumb
  2 căni cu apă;
  un sfert de cană cu spirt / alcool medicinal;
  un sfert de cană cu oțet
  1 lingură de amidon de porumb.

  Spălă geamurile într-o zi noroasă

  Cu siguranță, ai fi tentat să faci exact opusul. Într-adevăr, soarele te ajută să vezi mai bine murdăria, însă usucă prea repede soluția de curățare, lăsând pete și dâre. Dacă aștepți o zi noroasă, lichidul va rămâne pe geam până când îl vei îndepărta, cu sârg, cu ajutorul lavetei.

  Șterge geamul de sus în jos

  Locuim pe Pământ și ne bucurăm de gravitație. Drept urmare, soluția se scurge spre suprafețele la care nu ai ajuns încă cu cârpa. Profită de treaba asta și ușurează-ți munca.

  Folosește o lavetă din microfibră

  Cele mai bune lavete din microfibră au în compoziție 70% poliester și 30% poliamidă. Pot fi spălate, uscate și reutilizate. Nu lasă urme sau scame, plus că salvezi bani, dacă nu mai cumperi tot timpul prosoape de hârtie. Și tricourile pe care nu le mai îmbraci pot fi transformate în cârpe. Nu lasă reziduuri și sunt suficient de absorbante, astfel încât să asigure strălucirea geamurilor.

  Folosește bețișoare de urechi pentru colțurile ferestrelor

  E foarte greu să cureți cum trebuie mizeria care se adună în colțuri. Dar bețișoarele de urechi pot fi rezolvarea perfectă. Pulverizează-le cu soluție de curățare și fă-ți treaba cu ele în locurile greu accesibile.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Tips&tricks: tot ce trebuie să știi despre curățarea geamurilor