CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum să scapi rapid de petele de vopsea de ouă de pe textile și covoare

  Vopsirea ouălor de Paște este o tradiție celebrată în multe culturi din toată lumea. Ouăle de Paște pot fi decorate și pictate cu diverse nuanțe sau cu abțibilde, dar vopseaua clasică, de bază, conține adesea coloranți alimentari non-toxici.

  Până ajungi să termini de vopsit ouăle și să te bucuri de ele, ai de-a face cu câteva provocări. Cel mai enervant, și câteodată inevitabil, este atunci când vopseaua ajunge pe fața de masă, pe haine sau pe covor. Ca să te poți bucura de procesul de vopsire a ouălor, uite și cum să scoți petele de pe suprafețe, în cazul în care se întâmplă. Ți-am pregătit un ghid de la The Spruce care te învață pas cu pas cum să scapi de petele de vopsea de ouă de pe textile, covoare și tapiserii. Tehnicile sunt aplicabile și atunci când folosești tehnici eco, culori naturale de la ceapă roșie, sfeclă sau alte plante.

  De ce ai nevoie ca să scapi de petele de vopsea de ouă

  petele de vopsea de ouă vopsire
  Cea mai bună metodă rămâne totuși prevenția, așa că protejează zona unde vopsești ouăle

  Înainte să începi este important să verifici eticheta lucrului care s-a pătat. Dacă pe ea scrie „doar curățare chimică”, imediat cum ai pătat țesătura șterge pata cu o cârpă albă curată sau cu un prosop din hârtie, ca să absoarbă cât mai mult din umezeală. Du cât mai rapid articolul la o curățătorie și anunță personalul ce fel de vopsea ai folosit.

  Ca să scapi de petele de vopsea de ouă vei avea nevoie de următoarele materiale și ingrediente: mașină de spălat, un lighean încăpător, o perie cu peri moi, un bol mic, cârpe albe curate și aspirator. Ca materiale vei avea nevoie de: detergent pentru pete dificile sau unul pentru scoaterea petelor pe bază de enzime, înălbitor pe bază de oxigen, detergent lichid pentru vase, amoniac alimentar, prosoape de hârtie și bețișoare pentru urechi (opțional).

  Cum să scapi de petele de vopsea de ouă de pe haine/fețe de masă

  petele de vopsea de ouă textile
  Dacă țesătura pătată poate fi spăkată doar chimic, du-o la curățătorie, dar tamponează imediat zona pătată ca să absorbi umezeala

  1. Clătește pata

  Imediat cum ți-a scăpat vopsea pe articolul textil clătește pata sub jet de apă rece. Ține materialul sub jetul de apă la presiune maximă. Dacă din orice motiv nu poți ajunge la robinet, șterge pata cu o cârpă albă înmuiată în apă ca să slăbești intensitatea petei. Continuă să tamponezi până nu se mai transferă deloc culoarea pe cârpa umedă.

  2. Tratează pata

  Imediat după clătirea riguroasă, pune pe pată detergent pentru pete dificile (poți folosi Tide și Persil fiindcă conțin destule enzime de scoatere a petelor). Freacă ușor detergentul pe pată cu degetele sau cu o perie cu peri moi. Poți folosi și o periuță de dinți cu peri moi.

  3. Spală articolul textil

  Detergentul trebuie să acționeze cel puțin 15 minute ca să fie eficient

  Lasă detergentul să acționeze pentru cel puțin 15 minute înainte să pui articolul textil la spălat în mod obișnuit, urmând instrucțiunile de pe etichetă.

  4. Verifică pata

  După ce se termină ciclul de spălare, verifică zona unde era pata. Dacă nu s-a dus în totalitate, nu pune articolul textil în uscător fiindcă vopseaua va pătrunde mai puternic în țesătură, iar pata va deveni permanentă.

  5. Soluție cu oxigen activ

  Dacă pata încă e acolo, fă într-un lighean un amestec din înălbitor cu oxigen activ (Vanish OxiClean este o opțiune la îndemână și ușor de găsit) și apă caldă, în funcție de instrucțiunile de pe ambalaj.

  6. Înmoaie țesătura

  Dacă pata nu se duce de la prima încercare, repetă procedeul

  Scufundă tot articolul textil în ligheanul cu soluție și lasă-l la înmuiat pentru cel puțin patru ore, sau peste noapte. Dacă pata nu se duce nici acum, repetă pasul ăsta și fă din nou amestecul cu detergent cu oxigen activ și apă în lighean. Când nu se mai vede deloc pata, spală articolul în mod obișnuit.

  Avertisment: Detergentul cu oxigen activ poate fi folosit pe toate țesăturile albe și colorate, cu excepția mătasei, lânei și orice material care conține și piele.

  Cum să scapi de petele de vopsea de ouă de pe covoare și tapiserii

  petele de vopsea de ouă covor
  Curăță pata cât mai rapid ca să nu intre prea profund în țesătură

  Aceeași tehnică folosită pentru covoare merge și pentru tapiserie. Cheia este să nu saturezi niciodată țesătura de tapiserie cu soluția de curățat. Prea multă umezeală poate favoriza apariția mucegaiului pe țesătură și în umplutura mobilierului. Dacă tapiseria este vintage sau din mătase, apelează la o firmă care se ocupă de curățarea tapiseriilor.

  1. Tamponează pata

  Folosește un prosop din hârtie ca să absoarbă cât mai mult din lichidul colorat. Tamponează de la marginile petei către centru, ca să eviți extinderea ei pe material. Continuă tamponarea până când nu se mai transferă deloc vopsea pe prosopul din hârtie.

  2. Amestecul pentru curățat

  Amestecă într-un bol jumătate de linguriță de detergent lichid pentru vase cu două cești de apă caldă.

  3. Tratează pata

  Înmoaie o cârpă albă curată în soluția proaspăt pregătită și șterge pata dinspre margini spre centru. Continuă să faci asta până când nu se mai transferă deloc culoare pe cârpă.

  4. Clătește zona pătată

  Înmoaie o cârpă albă în apă și șterge zonei petei ca să clătești soluția de curățat de pe covor. Asigură-te că nu mai rămâne deloc soluție cu detergent pe covor, fiindcă altfel va atrage murdăria.

  5. Verifică zona pătată

  Dacă pata încă nu s-a dus complet, amestecă o lingură de amoniac alimentar cu o ceașcă de apă rece. Șterge zona pătată cu amestecul făcut. La final tamponează locul cu o cârpă curată cu apă ca să o clătești.

  Avertisment: amoniacul poate slăbi culoarea de pe unele covoare și țesături. Verifică întotdeauna prin aplicarea soluției pe o bucată ascunsă de țesătură cu ajutorul unui bețisor pentru urechi, ca să vezi dacă afectează culoarea. Dacă pe bețișor nu se ia deloc culoare, atunci poți folosi soluția cu amoniac pentru pată.

  6. Usucă și aspiră

  petele de vopsea de ouă aspirare covor
  Aspiră covorul abia după ce s-a uscat complet la aer

  Lasă covorul să se usuce la aer, și după ce este complet uscat aspiră-l. Petele de colorant alimentar sunt destul de ușor de scos, dar cel mai bine este să previi. Așa că, atunci când vopsești ouăle, pune un celofan sau un cearceaf vechi pe suprafața unde vopsești.

  Cum să scapi de petele de vopsea de ouă de pe mâini

  Petele de pe mânuțele mici și delicate pot fi curățate cu bicarbonat și oțet

  Pentru a evita petele de vopsea de ouă de pe mâini, folosește mănuși de plastic sau de cauciuc. Dacă totuși te pătezi, cea mai ușoară metodă ca să scapi de petele de vopsea de ouă de pe piele este cu un amestec din bicarbonat de sodiu și oțet alb.

  Clătește mâinile cu apă și pune pe pete bicarbonat de sodiu. Adaugă apoi oțet ca să creezi spumă și freacă mâinile cu amestecul creat. Bicarbonatul de sodiu acționează ca un abraziv blând care va scoate petele. La final clătește bine mâinile cu apă caldă și repetă procedeul dacă este necesar. Metoda asta este non-toxică și sigură pentru toate vârstele.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum să scapi rapid de petele de vopsea de ouă de pe textile și covoare