DIY

Idei DIY pentru sărbători: 13 modele pentru vopsit și decorat ouăle de Paște

  Pe vremuri, când eram copii, ouăle de Paște se vopseau în roșu, culoare care simboliza sângele lui Iisus. În timp, au apărut tot felul de culori nebune și abțibilduri pentru decorarea lor, iar niște meșteșugari români au transformat încondeierea ouălor într-o artă care ne-a depășit demult granițele .

  Îți propunem 13 modele moderne de proiecte DIY pentru ouăle de Paște – inspirate de pe Apartament Therapy –, pe care le poți face împreună cu cei dragi.

  1. Model DIY pentru ouă galactice

  p

  Modelul tip galaxie e un trend care durează de mulți ani și este folosit în opere de artă, unghii și pentru decorarea hainelor. Poate fi cu ușurință adaptat și pentru ouăle de Paște. Poți să faci acest model pe ouă fierte sau, dacă vrei să le păstrezi ca decorațiuni, folosește unele din plastic sau lemn.

  Vei avea nevoie de următoarele:

  • Vopsele acrilice în culorile negru, mov deschis, albastru, blue deschis, roz, alb și auriu
  • Un bol cu puțină apă
  • Pensulă
  • Burete (pe care îl vei tăia în mai multe bucățele mici)
  • O periuță de dinți
  • Un placaj sau o bucată de carton sau faianță pe care să pui culorile.

  Uite care sunt pașii pentru vopsirea ouălor galactice:

  1. Vopsește ouăle în negru. În funcție de calitatea vopselei, este posibil să fie nevoie de două, trei aplicări ca să fie uniformă culoarea (lasă să se usuce complet fiecare strat înainte sa îl aplici pe următorul).
  2. Taie buretele în bucăți mai mici, câte una pentru fiecare culoare. Cu bucățile astea vei aplica culorile prin tamponare pe ou.
  3. Trasează cu pensula câteva fâșii de albastru pe ou. Cât încă este umedă vopseaua, aplică prin tamponare blue deschis peste albastru și puțin peste linia de culoare. Pune oul deoparte și așteaptă să se usuce complet.
  4. Cu ajutorul buretelui tamponează dâre de mov deschis peste modelul creat, dar fără să-l acoperi și lasă-l iar la uscat.
  6. Acum aplică tot cu buretele niște roz. Culoarea asta va fi cea mai vizibilă, deci fă un model simpatic cu ea. Cât este încă umedă, cu o bucată curată a buretelui șterge câteva porțiuni mici de vopsea. Asta va oferi modelul spațialitate și va ajuta să iasă la iveală și culori anterioare. Lasă oul să se usuce complet.
  7. Aplică cu buretele dâre de auriu în jurul modelului existent, dar poți să faci diverse forme, orice crezi tu că s-ar potrivi. Lasă să se usuce complet și culoarea asta.
  8. Înmoaie buretele în negru, dar tamponează-l bine pe o foaie de hârtie înainte să-l aplici pe ou ca să îndepărtezi excesul de culoare. Tamponează ușor părți mici din ou, cât să uniformizeze culorile împreună.
  9. În bolul cu puțină apă pune vopsea albă și amestecă bine cu ajutorul unei periuțe de dinți. Cu periuța înmuiată în vopseaua albă, treci cu degetul pe deasupra perilor, în așa fel încât să stropești oul cu puncte albe. Fă asta deasupra unei coli de hârtie sau a unui prosop ca să nu murdărești lucrurile din jur. Lasă vopseaua să se usuce și gata, acum ai ouă galactice.

  2. Model DIY pentru ouă Pantone

  p

  Modelul ăsta DIY pentru ouăle de Paște de la How About Orange e potrivit pentru pasionații de design și nu numai. Ca să obții acest model, ține ouăle fierte într-o ceșcuță umplută până la jumătate cu vopseaua dorită, în așa el încă să rămână o parte albă. Scrisul îl obții printându-l pe hârtie pentru tatuaje temporare (merge la orice imprimantă cu cerneală). Hârtia pentru tatuaje o lipești cu ajutorul unui burete cu apă. Printează cuvintele în oglindă ca atunci când le aplici pe ouă să fie corecte. Dacă nu ai imprimantă, poți să scrii pe ouă cu un marker negru non-toxic.

  3. Model DIY pentru ouă cu coroniță

  p

  Ca să faci modelul ăsta ai nevoie de: floarea miresei, sârmă, foarfece, ouă cu coaja roșiatică și un marker negru. Rupe câteva bucățele din floare, cu care vei face coroana. Taie bucăți de sârmă, potrivește-le pe ouă în formă de coroniță și răsucește capetele împreună ca să fie înnodate. Ia o altă bucățică de sârmă și leag-o de cercul creat. Apoi prinde fiecare fir de floare răsucind a doua bucată de sârmă pe tot parcursul coroniței până umpli toată suprafața. Când ajungi la final taie excesul de sârmă și îndoaie capătul sub flori. Apoi desenează fețele pe ou și pune coronița.

  4. Model DIY pentru ouă cu pete de cerneală

  p

  Dacă ești una dintre mămele care lucrează de acasă și nu prea ai mai ai timp, dar vrei niște ouă cool, modelul ăsta este perfect pentru tine. Ai nevoie de cerneală, dar poți folosi și vopsele pentru ouă, și de diverse culori, dacă vrei ceva ceva mai psihedelic. Înmoaie o periuță de dinți în culoarea dorită și trece degetul peste peri deasupra oului ca să îi dai efectul de stropire. Apoi lasă-l să se usuce complet. Folosește mănuși când faci operațiunea asta, ca să nu te murdărești și fă-o deasupra unui prosop sau în chiuvetă.

  5. Model DIY pentru ouă cu dâre de pensulă

  p

  Că tot ziceam de modele ușoare, și ăsta este unul pe care îl poți face rapid și fără multă migală. Ai nevoie de o pensulă plată și trei nuanțe de vopsea acrilică roz. Poți să-ți faci tu nuanțele, dacă ai și culoarea albă. Amesteci pe planșă (sau pe o bucată de carton) în locuri diferite roz cu alb. Pune mai mult alb pentru nuanțe mai deschise. Trasează cu pensula dâre din nuanțe peste ouă și lasă-le să se usuce. Asta-i tot.

  6. Model DIY pentru ouă cu cactuși

  p

  Vopsește ouăle în nuanțe de verde deschis și lasă-le să se usuce complet. Trasează dungi un marker din vârf spre baza lor, sau x-uri care să simbolizeze țepii. Separat, pregătește ghivece micuțe cu pietre decorative și pune ouăle în ele. Dacă vrei ca micii cactuși să aibă și flori, taie bucățele mici de hârtie creponată și lipește-le pe vârful ouălelor cu lipici non-toxic.

  7. Model DIY pentru ouă cu patternuri africane

  p

  Modelul ăsta cu patternuri africane necesită un pic mai multă răbdare și este migălos, dar deloc greu de realizat. Ai nevoie de vopsea acrilică neagră și albă, o pensulă cu vârf subțire și un marker negru. Vopsește câteva ouă cu vopsea neagră și apoi trasează cu pensula îmbibată în alb modelele din imagine. Fă același lucru pentru cele albe, dar trasează modele cu markerul. Ca să nu trebuiască să vopsești ouăle în alb, alege unele care au deja coaja în această culoare.

  8. Model DIY pentru ouă fără vopsea

  p

  Dacă n-ai deloc chef să colorezi sau să pictezi ouă de Paște, există o soluție salvatoare și foarte drăguță. După ce ai fiert și răcit ouăle, leagă de fiecare câte o rămurică de flori sau verdeață. Folosește sfoară de cânepă pentru un look country sau fire în diverse culori pentru diversitate. Poți folosi ce flori sau plante dorești și chiar dacă se usucă, arată cool în continuare. Poți păstra câteva ouă ca decorațiuni și după ce se termină sărbătorile.

  9. Model DIY pentru ouă cu scoci colorat

  p

  Un alt model care nu necesită vopsire și se face rapid și ușor este cel cu bandă adezivă colorată. Ai nevoie de bandă adezivă colorată cu diverse modele. Decorează unul dintre ouă cu fâșii de bandă adezivă tăiate subțiri, imaginează-ți că îl bandajezi de sus în jos. Nu există o regulă clară, așa că fă ce model îți place și pune câte fâșii dorești, important este să te încânte modelul final. Decorează un alt ou cu pătrate de bandă adezivă tăiate în prealabil și lipește-le aleatoriu sau simetric, după preferințe. Un alt model poți să-l realizezi tăind cercuri din banda adezivă, astfel vei avea un ou cu buline. Pentru o decorate geometrică, taie bucăți triunghiulare de diverse mărimi din banda adezivă. Lipește-le pe ou, dar lasă puțin spațiu între ele ca să se vadă albul. Poți să nu te limitezi doar la modele astea, ci să-ți folosești creativitatea și pentru altele.

  10. Model DIY pentru ouă Emoji

  p

  Îți place să te exprimi în mesaje prin drăgălașele Emoji? Atunci poți să-ți faci chiar ouăle de Paște să arate ca ele cu ajutorul pașilor din clipul Christinei Cocos. Ai nevoie de vopsea acrilică galbenă, un burete și marker negru, alb, albastru și roșu. Vopsește ouăle prin tamponare cu buretele pe care ai aplicat vopseaua. Ca să fie uniformă culoarea va fi nevoie să aplici mai multe straturi de vopsea (două-trei), dar asta îți vei da seama singură, pe parcurs, în funcție de cum arată oul. După ce s-a uscat complet vopseaua, desenează fețele emoji cu markerele.

  11. Model DIY pentru ouă botanice

  Modele botanice sunt ușor de realizat și arată foarte cool

  Ca să obții modele botanice pe ouă, adună din grădină sau din fața blocului diverse plante și așază-le pe suprafețele ouălor. Apoi bagă-le în ciorapi de nylon pe care îi strângi bine ca să stea etanș aranjamentul. Scufundă ouăle în vopseaua dorită și lasă-le acolo în funcție de instrucțiunile de pe pachetul de vopsea. După ce s-a terminat timpul de așteptare, scoate ouăle din vopsea și din ciorap, dezlipește plantele și lasă-le să se usuce. Pentru luciu le poți da cu ulei.

  12. Model DIY pentru ouă cu acuarele și litere

  Poți să scrii Paște Fericit cu ouă cu litere

  Modelul cu litere pictat în acuarele este grozav și pentru decorarea mesei de Paște. Vei putea să aliniezi în centrul mesei ouăle, în așa fel încât să scrie Paște Fericit. Ca să le realizezi vei avea nevoie de un bol cu apă, litere decupate din folie autocolantă, acuarele și o pensulă. Lipește literele pe ouă și apoi aplică acuarelele în diverse culori. Fiindcă acuarelele se diluează cu apă, vei avea nevoie să ștergi excesul de vopsea care curge, cu un șervețel. După ce se usucă, dezlipește literele.

  13. Model DIY pentru ouă ombre

  p

  Poți să faci un cofraj cu ouă ombre cu vopsea alimentară și oțet. Ai nevoie de șase pahare în vei adăuga o ceașcă de apă fierbinte și două lingurițe de oțet alb. Amestecă cu o lingură separată pentru fiecare pahar. Pune în primul pahar două picături de vopsea, în al doilea șase, apoi zece, 20, 45 și în ultimul 60 de picături. Pune câte un ou fiert în fiecare pahar și lasă-l acolo cinci minute sau până ești satisfăcută de culoarea rezultată. Apoi lasă-le să se usuce în cofraj. Repetă procedeul cu restul de ouă.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Idei DIY pentru sărbători: 13 modele pentru vopsit și decorat ouăle de Pașt...