DIY

5 metode simple de vopsit ouă pentru Paște, transmise din bătrâni

publicat pe 27 apr. 2021

    Dincolo de încondeiere și alte tehnici complicate pe care nu oricine ajunge să le stăpânească, există câteva metode de vopsit ouă transmise din generație în generație, simple, la îndemâna oricui.

    Sărbătorile de primăvară vin cu tradiții și obiceiuri care îți pun imaginația la încercare. Cum ar fi vopsitul ouălor pentru masa de Paște, activitate care se desfășoară fie în Săptămâna Mare, fie chiar în Vinerea Mare. Procesul poate fi unul creativ și chiar relaxant, mai ales dacă alegi metode de vopsit ouă ingenioase, vechi, învățate din bunici în părinți și date mai departe noilor generații. Iată câteva dintre cele mai populare.

    1. Ouă vopsite în ciorap, cu modele create din frunze

    b

    Pentru a replica popularele ouă vopsite cu model de frunze, ai nevoie doar de un ciorap lycra, ață de cusut sau elastice și câteva frunze cu contur interesant, pe lângă vopsea și ouă. De obicei, sunt folosite frunze de pătrunjel și alte condimente la îndemână prin bucătărie.

    Ca să-ți iasă modelul, trebuie să umezești oul fiert tare cu puțină apă rece, poziționezi frunza pe el, iar apoi îl bagi în ciorap. Legi strâns la capete cu ața sau cu elasticele, pentru ca frunza să fie perfect lipită și să nu pătrundă vopseaua pe sub ea. Apoi scufunzi oul legat în ciorap în recipientul cu vopsea și respecți instrucțiunile de pe ambalajul ei. Când le scoți, zona în care a fost lipită frunza ar trebui să rămână nevopsită.

    2. Ouă vopsite în coji de ceapă

    a

    Cu două-trei săptămâni înainte de Paște, multe bunici se apucau de strâns cojile cepelor pe care le foloseau la gătit, ca să le poată folosi mai târziu, printre alte metode de vopsit ouă. Ele sunt utile pentru a obține un aspect marmorat, ca în imagine. Dacă vrei să încerci și tu, vei avea nevoie de foi de la câteva cepe, un ciorap, un foarfece, ață de cusut sau elastice, oțet, vopsea și ulei.

    După ce ai adunat câteva coji, taie-le în bucățele mici cu foarfecele. Udă cu apă rece oul fiert tare și trece-l prin mulțimea de bucățele de coji obținută, după care pune-l într-un ciorap lycra. Dacă nu s-au prins suficiente coji pe el, încearcă să mai adaugi cât timp oul e în ciorap. Apoi leagă-l strâns la capete și scufundă-l în vopseaua diluată cu apă și oțet, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

    Când e gata de scos de la vopsit, îl lași la răcit, apoi îl desfaci din ciorapi și începi să-i dezlipești foile de ceapă. Dacă ai respectat instrucțiunile, vei descoperi că ele au lăsat pe ouăle vopsite un model marmorat. Ca să îndepărtezi mai ușor cojile și să dai luciu ouălor, pune puțin ulei într-un șervețel și folosește-l ca să le lustruiești.

    3. Ouă vopsite cu ulei vegetal

    c

    Însă există nu una, ci două metode de vopsit ouă prin care să obții acel efect marmorat de mai sus. Dacă nu te-ai mobilizat din timp să strângi foi de ceapă, poți face un model similar cu puțin ulei vegetal adăugat în recipientul în care ai dizolvat vopseaua. Două-trei picături, nu mai mult, pentru că altfel vei rămâne cu goluri de culoare destul de mari. Uleiul va face vopseaua mai puțin aderentă și astfel se va prinde inegal pe ouă, dându-le un aspect interesant, ca în imaginea de mai sus. Pentru un rezultat mai bun, întoarce oul de pe o parte pe alta cât timp stă în vasul cu vopsea și ulei.

    4. Ouă vopsite cu orez

    e

    Pentru vopsirea ouălor de Paște cu orez nu vei avea nevoie de ciorapi, însă vei avea nevoie de boabe de orez, vopsea și o caserolă mică cu capac. În caserolă pui mai întâi boabele de orez, cam o ceașcă mică, peste care adaugi câteva picături de vopsea de ouă. Apoi pui capacul și agiți bine caserola, ca vopseaua să ajungă pe toate boabele.

    După ce ai făcut asta, poți adăuga și oul fiert, după care mai agiți o dată, pentru ca oul să se coloreze pe toată suprafața lui. Când îl scoți, câteva boabe de orez vor rămâne lipite de coaja lui – le poți lăsa acolo pentru câteva minute, dacă vrei ca modelul să fie mai evident. La final, le îndepărtezi și ștergi oul cu un șervețel îmbibat în puțin ulei, ca să-i dai luciu. Ai grijă să adaugi câteva picături de vopsea în plus în orez înainte de fiecare ou.

    5. Ouă vopsite cu dantelă

    d

    Una dintre cele mai simple metode de vopsit ouă este cea cu dantelă. Trebuie doar să ai prin casă câteva bucăți de dantelă, fie de la un ciorap mai gros, fie de la o față de masă sau bluză mai veche, pe care nu o mai poți folosi altfel. Înfășori ouăle strâns cu dantela respectivă, iar apoi le scufunzi în vasul cu vopsea și urmezi instrucțiunile de pe ambalaj. Când sunt gata și îndepărtezi dantela, ouăle vor rămâne cu modelul ei în locul în care a fost poziționată. Nu uita să le ștergi cu ulei pentru extra luciu.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments