DESIGN INTERIOR

Cum să decorezi un perete cu farfurii, în funcție de stilul în care e amenajată casa ta

    Niște pereți îmbrăcați în tablouri și fotografii pot schimba complet o amenajare, căci o mini galerie  galerie de artă e o declarație personală pe care o faci la tine acasă, cu amintiri dragi. Dar arta decorativă nu trebuie să se rezume numai la tablouri și printuri înrămate, ci poți adăuga și alte obiecte, cum ar fi niște farfurii decorative.

    Decorarea pereților cu farfurii nu este un trend tocmai nou. Oamenii din toată lumea și-au pus farfurii pe pereți de când a apărut vesela frumos decorată, unii în scop pur decorativ, alții și ca metodă inteligentă de depozitare. Probabil că ai văzut pereți decorați cu farfurii de lut pictate și în casele bătrânești de la țară. Dacă vrei să schimbi decorul în casă în noul an și să dai o șansă galeriilor cu farfurii decorative, uite cum poți să decorezi un perete cu farfurii și cum să le alegi.

    1. Cum să-ți decorezi un perete cu farfurii: măsoară zona

    p

    Decide-te pe care perete – sau pe care zonă de pe el – vrei să-ți montezi galeria cu farfurii. Măsoară lățimea și lungimea zonei unde vei pune farfuriile. E bine să pregătești fiecare detaliu ca să-ți iasă un aranjament uniform și simetric și ca să eviți eventualele greșeli.

    2. Cum să-ți decorezi un perete cu farfurii: pregătește ce urmează să montezi

    p

    Folosindu-te de măsurătorile rezultate ca ghid, pune farfuriile pe podea sau pe o masă încăpătoare și mută-le ca un puzzle până ajungi la un aranjament care să-ți placă. Dacă folosești farfurii de dimensiuni și forme diferite, păstrează-le pe cele mai mari în partea jos, ca aranjamentul să pară sufocant. Poți, evident să încadrezi în partea de jos și farfurii mai mici.

    3. Cum să-ți decorezi un perete cu farfurii: delimitează cadrele

    p

    Cu ajutorul bandei adezive de hârtie (de tipul celei pe care o folosești când zugrăvești) fă cadrele aranjamentului de la punctul doi pe perete. Pentru un aspect uniform și organizat, păstrează o distanță similară între farfurii.

    4. Cum să-ți decorezi un perete cu farfurii: pune agățătoare

    p

    Marea diferență dintre tablouri, fotografii înrămate și farfuriile decorative este că primele sunt de obicei deja pregătite să fie agățate pe perete. Evident că farfuriile nu, cu mici excepții. Partea bună este că nu trebuie să improvizezi tu dispozitive sau să strici spatele farfuriilor cu lipici ca să faci asta. Există agățătoare speciale pentru farfurii decorative care-ți vor ține strâns farfuriile să nu alunece și au și margini îmbrăcate în plastic moale ca să nu le zgârie suprafața.

    5. Cum să-ți decorezi un perete cu farfurii: atârnă-le

    p

    Acum este timpul să atârni farfuriile pe perete, după schema realizată anterior. Pentru fiecare farfurie, măsoară distanța de la partea de sus până la sârma care se va prinde de cârligul sau cuiul din spatele ei. Apoi pune în perete cuiul în același loc pe conturul trasat pentru acea farfurie. Dacă locuiești într-o clădire veche și pereții vibrează când bați în ei cu ciocanul, montează toate cuiele înainte să agăți farfuriile.

    La final, fă mici ajustări dacă nu ești mulțumită din prima de aranjament. Este ok să greșești și să improvizezi. Chiar dacă ai pus un cui greșit, poți să rearanjezi galeria și să maschezi greșeala cu o altă farfurie.

    Cum să alegi farfuriile pentru galerie

    Deși nu există o regulă generală care să dicteze cum să alegi farfuriile cu care îți vei decora peretele, te poți ghida după stilul de amenajare din cameră sau în funcție de gusturile tale. Poți de asemenea să incluzi în galeria cu farfurii și alte obiecte decorative și tablouri pentru un aranjament mai eclectic.

    Farfurii pentru stilul boho

    p

    Dacă ai o amenajare în stil boho sau cu note scandinave, poți alege farfurii din lemn, cu modele naturale. Încearcă să menții un look unitar din punct de vedere cromatic. Dacă mergi pe farfuriile din lemn în nuanțe natur, păstrează același stil pentru toată galeria, deci nu include și piese din lemn colorate într-o multitudine de nuanțe intense. Alternativ, mai poți folosi farfurii și coșuri mici din răchită, bambus sau iută.

    Farfurii alese pe o tematică cromatică

    p

    Dacă îți place aspectul cât mai ordonat și organizat în amenajare, nu ai cum să dai greș dacă alegi farfuriile în funcție de o tematică cromatică. De exemplu, dacă ai o măsuță verde și în amenajarea camerei se regăsesc nuanțe ale acestei culori, alege un set de farfurii din aceeași tematică cromatică.

    În stil eclectic

    p

    Pentru amenajările în stil eclectic poți combina farfurii în diferite stiluri și culori. Apoi le poți încadra într-o galerie formată din mai multe obiecte, cum ar fi oglinzi, tablouri și alte decorațiuni care se pot atârna pe perete.

    Pentru stilul rustic și farmhouse

    p

    Dacă ai prin casă farfurii din lut pictate, moștenire de la bunici, poți să-ți amenajezi o galerie rustică. Pentru un astfel de aranjament, alege farfurii pictate în diverse culori, dar realizate din același material. La târguri și în piețe poți găsi o mulțime de farfurii în stilul ăsta ca să-ți completezi colecția.

    Farfurii alese pentru stilul modern și contemporan

    p

    Pentru stilul modern și contemporan poți alege farfurii monocrome cu schițe sau desene. O galerie formată din farfurii de aceeași dimensiune și forma va arăta foarte chic și nu va încărca vizual peretele.

    Farfurii în stil vintage

    p

    Dacă ești iubitoare de lucruri vintage, atunci poți să alegi farfurii la set din porțelan cu modele vintage. Cel mai probabil că ai prin casă de la părinți astfel de farfurii pe care le ții în dulap. Se potrivesc în stilurile de amenajare romantic, vintage și shabby chic.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Cum să decorezi un perete cu farfurii, în funcție de stilul în care e amenaj...