Case

Casa Bunicilor din Telega: un cuplu a construit o casuță neoromânească din lemn de brad, pentru nepoți

  O casă din lemn de brad cu camere înalte, prispă și grădină, în stil neoromânesc. Nu este casa tradițională, ci o construcție din 2019 a unui cuplu de bunici care și-au dorit un loc în care să adune întreaga familie. Cum arată Casa Bunicilor, din Telega, Prahova? Ne povestesc chiar ei.

  Marcel Preda este născut și crescut în Telega, are 58 ani, este bunic, pensionar militar și partener într-o companie de dezvoltare software. Soția sa, Camelia, cu care este căsătorit de 35 de ani, este director de fundație și, bineînțeles, bunică la rândul ei. Soții Preda locuiesc în București, dar s-au întors pe plaiurile natale ale lui Marcel pentru a ridica acea casă pe pământ pe care și-au dorit-o dintotdeauna, chiar în locul unde exista vechea locuință bătrânească a părinților lui.

  Telega este o comună așezată între dealuri, pe cursul unui mic pârâu, Sărata, iar peisajele sunt superbe, așa ca a meritat din plin investiția imobiliară aici. Mai mult, casa este dispusă pe unul din dealurile din zonă, iar perspectiva din pridvor este incredibilă în orice sezon.

  Casa în stil neoromânesc, de pe deal
  Casa în stil neoromânesc, de pe deal

  Au vrut o casă cu aspect tradițional din zona Munteniei

  „Inițial, am cochetat cu ideea de a cumpără o casă cu aspect tradițional din comuna Telega. Însă am renunțat după ce am descoperit că nu mai sunt decât câteva case tradiționale în zona respectivă și acestea nu îndeplineau toate condițiile. Ca atare, am decis să construim o casă nouă care să aibă o arhitectură exterioară cât mai apropiată de cea tradițională a zonei, să ofere confortul unei case moderne, să le transmită nepoților căldura specifică casei bunicilor. În același timp, am decis ca locul unde să o amplasăm să fie cel unde eu am copilărit și de care mă leagă foarte multe amintiri. În plus, am dorit să oferim și mamei mele, singurul părinte din familie care mai este cu noi, o casă mai confortabilă la bătrânețe”, spune Marcel.

  Obloane și uși cu rame ornamentale
  Obloane și uși cu rame ornamentale

  Au demolat casa bunicii, a cărei structură nu permitea îmbunătățirea și au construit o locuință nouă. O casă care a primit și o titulatură, Casa Bunicilor. Construcția acesteia a început în luna iulie 2019 și, la sfârșitul lunii ianuarie 2020 era finalizată, mobilată și locuită deja de mama lui Marcel.

  Pridvorul este din lemn stratificat de brad
  Pridvorul este din lemn stratificat de brad

  Stilul casei este neoromânesc: „Am dorit să contribui la păstrarea specificului zonei în ce privește arhitectura caselor și să demonstrez celor care-și construiesc case în zonele rurale că se pot face lucruri minunate folosind elemente de arhitectură tradițională. Ca atare, am identificat care sunt elementele definitorii zonei și am căutat un arhitect care să ne proiecteze o casă tradițională. Așa am ajuns la Adrian Păun, un om care a reușit să ne facă să ne îndrăgostim din prima de proiectul lui,” povestește Marcel.

  Lemnul sculptat dă un aspect autentic fațadei
  Lemnul sculptat dă un aspect autentic fațadei

  Pariu cu lemnul, materialul de bază al Casei Bunicilor

  Casa din Telega are o suprafață construită de 92 metri pătrați și este structurată într-un subsol, cu două camere pentru depozitare, un parter cu living, bucătărie open-space, dormitor, baie și cameră tehnică și o mansardă cu trei dormitoare, baie și mini dressing. Curtea are o suprafața verde de 450 metri pătrați.

  Materialul de bază pentru structura și finisajele casei este lemnul. Pridvorul este din lemn stratificat de brad, pentru ferestre s-a folosit lemnul stratificat cu geam tripan, pentru obloane și scara interioară, lemnul de larice, iar pentru uși și ramele ornamentale, lemnul masiv de brad. Mobila este, iarăși, din lemn de brad.

  Elementele de decor sunt din lemn, unele recondiționate
  Elementele de decor sunt din lemn, unele recondiționate

  Structura casei este din osatură de lemn de brad, izolația casei din vată bazaltică Rockwool de 15 cm pe exterior, acoperișul din tablă Gerard Shake (gerard-online.ro/produs/gerard-shake/), parterul acoperit cu gresie pentru încălzirea în pardoseală, iar la mansardă s-a folosit parchet dublustratificat de stejar.

  Casa are toate utilitățile cu care este obișnuit un orășean, ba chiar ceva în plus: încălzire în pardoseală cu centrală electrică, curent trifazic și fosă septică.

  Vedere din living către bucătăria open space
  Vedere din living către bucătăria open space

  Chestionar cu idei bune

  Stilul casei: În zona de deal este specific un tip de casă înaltă, datorită ocupației de bază, pomicultură și viticultură. Oamenii aveau nevoie de încăperi potrivite pentru păstrarea recoltei. Casele vechi aveau pivnițe sau adăposturi pentru animale mici, pridvor sau prispă cu stâlpi din lemn și cornișe cu danteluri, acoperiș din șindrilă, iar fundația era din piatră mare de munte sau de râu. Am încercat să păstrăm aceste elemente în arhitectura casei, folosind materiale și metode noi de construcție: în loc de șindrilă – o tablă care imită șindrila, fundație din beton cu piatră aplicată la exterior în loc de piatră de munte etc. Am găsit un tâmplar și un artist popular care au realizat manual toate elementele din pridvor – stâlpii de lemn sculptați, cornișele și panourile traforate manual.

  Pictura tradițională pe mobila de bucătărie
  Pictura tradițională pe mobila de bucătărie

  Cea mai mare provocare: Mobila pictată. Este rezultatul dorinței soției mele, Camelia. La o casă cu aspect tradițional la exterior am considerat că este binevenit un mobilier pictat tradițional. Am căutat surse de inspirație și realizatori. Cele mai frumoase modele le-am găsit în zona de dincolo de munți, însă modele erau specifice din Transilvania. Nu am vrut să le folosim într-o casă din Telega, Muntenia, așa că am optat pentru o pictură care să-ți dea în permanență impresia de familiar, căldură și liniște. Am găsit în zona Sibiului (Cisnădie) o persoană dedicată realizării acestui tip de mobilier (http://www.mobilapictata.ro/ro/) și așa am reușit să avem această mobilă pictată de bucătărie. Mobila este în totalitate din lemn de brad.

  Proiectul DIY pe care l-ai făcut pentru casa ta: Suportul de televizor este o masă de tâmplărie veche recondiționată. Restul elementelor mici de mobilier sunt replici și sunt achiziționate din diverse magazine de specialitate. Masa rotundă de bucătărie, veche și recondiționată, este extensibilă până la 16 persoane. Restul mobilierului este nou, cel pentru dormitoare fiind cumpărat de pe juniorban.ro.

  De la casa veche am păstrat câteva bârne din lemn, pe care le-am folosit pentru decorarea celei noi, ca o legătură între generații. Acestea au ajuns în living, bucătărie și la intrarea în subsol pe post de buiandrug aparent. În living și bucătărie sunt prinse pe peretele despărțitor și decorate cu ceramică tradițională.

  O cameră este decorată în stil... bătrânesc
  O cameră este decorată în stil… bătrânesc

  Colțul preferat: Pentru mine pridvorul, pentru soție, bucătăria, iar pentru fiice și nepot – livingul.

  ALTE SUBIECTE INTERESANTE
  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Mariana
  Mariana
  2 years ago

  Putem afla cum se cheamă meșterul/firma care s-a ocupat de manufacturarea ferestrelelor din lemn?

  icon

  Casa Bunicilor din Telega: un cuplu a construit o casuță neoromânească din l...