DESIGN INTERIOR

Am descoperit pe Instagram cele mai frumoase textile printate cu linogravură și am vorbit cu omul care le face

publicat pe 08 mai 2023

    Printre miile de conturi pe care le urmăresc pe Instagram, e și contul Iuliei Groves. Deși e acolo de câțiva ani, abia recent mi-au atras atenția postările ei cu textile și printuri superbe. Așa că i-am scris și am rugat-o să-mi povestească despre ele.

    Iulia a studiat Design de Produs în cadrul Facultății de Arhitectură de Interior și a printat primele sale imprimeuri digitale pe textil în anul III, la încurajările unui profesor. A mai lucrat în paralel și într-o agenție de webdesign apoi în branding, dar în 2018 a decis să focuseze pe designul de imprimeuri. S-a dus pentru asta în Londra și a studiat Digital Pattern Design, în cadrul Universității Central Saint Martins.

    Dar minunățiile care mi-au atras atenția pe Instagram, printuri intense și colorate care capătă textură pe textile naturale, sunt făcute manual. „În 2020, curând după primul lock-down căutam un loc unde să pot printa pe textil imprimeurile digitale din ceea ce urma să fie a treia colecție, pentru care lucrasem mult în primele luni din an. Cum toate fabricile aveau atunci un program modificat și întârzieri semnificative din cauza pandemiei, am decis să imprim singură folosind un kit de linogravura cumpărat cu mult timp înainte dar nedeschis până atunci”, își aduce Iulia aminte.

    Înainte să se apuce de lucru cu kitul propriu-zis, a căutat online și a luat la rând toate cursurile de linogravură. A exersat și încercat să stăpânească acest nou craft, cu speranța că va putea să traducă imprimeurile digitale într-o forma imprimată manual, însă și-a dat seama că cele doua medii nu au echivalențe estetice. Asta a împins-o să exploreze o nouă direcție în interiorul nișei în care activa deja. A continuat să gândească imprimeuri grafice noi pe care, cu ajutorul linogravurii, le printa manual pe diverse țesături.

    De atunci, această nouă direcție a devenit munca ei principală și s-a transformat într-un brand numit Month of Sundays, „care poate fi tradus drept “un timp îndelungat” dar pe care eu l-am interpretat prin noțiuni de rigoare și indulgență”, explică Iulia.

    Atelierul în care lucrează e spălătoria clădirii în care locuiește, care e chiar deasupra bucătăriei ei. „Este un studio mic, la doi pași de Cișmigiu, care vara miroase a caprifoi și iarna a prăjitură cu caise, de la vecini. În spațiu îmi este foarte utilă o chiuvetă de fontă din 1940, încă funcțională”, mai spune ea.

    Procesul de lucru, în sine, e unul care implică multă pregătire și repetiție. În spatele fiecărei colecții sunt multe ore de documentare și ordonare a informației. Adună într-un mod aproape obsesiv texte, imagini și gânduri. Se plimbă prin grădini botanice, muzee și strânge de acolo tot ce simte că o leagă vizual de tema colecției.

    După ce își alege elementele, începe prin a transfera ilustrația pe linoleum, apoi gravează cu dălți și cuttere. Urmează mixarea cernelii, iar combinarea culorilor pentru textil se face în mod diferit față de alte cerneluri și vopseluri, așa că are un caiet special în care își notează proporții și nuanțe. Folosește doar culori pe bază de apă, care se curăță ușor și pe care le setează în țesătură la cald. Țesăturile fiind unele naturale, in sau bumbac, pe care le croiește în colaborare cu un mic atelier din București.

    „Îmi place să folosesc unelte vechi. Am un trafalet preferat, Speedball din anii 70, găsit într-un anticariat. Prefer tehnica linogravurii pentru imprimeuri repetitive pentru că îmi dă această libertate să schimb de fiecare dată ordinea sau sensul imprimeului. Această manualitate a procesului de linogravura aduce cu sine o stare de liniște dar și de căutare și de noutate. Când lucrez simt că sunt cel mai aproape de mine și de gândurile mele”, povestește Iulia despre acest proces care pare să fie o transă.

    Textilele Month of Sundays se pot găsi fizic în București și Timișoara (în magazinele Ototo și Myah) iar pentru comenzi o poți contacta via Instagram sau email. Colecțiile ei de imprimeuri digitale pot fi licențiate prin site-ul Spoonflower.

     

    Foto: Nadyaglo și arhiva personală

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments