
Cum să îți înveți pisica de apartament să folosească litiera. 3 metode rapide
publicat pe 06 feb. 2025Pisica trebuie stimulată corect ca să folosească litiera, chiar dacă are un instinct natural în acest sens. În acest proces, o să ai nevoie de o anumită rutină, de răbdare și de consecvență. Uite cum să îți înveți pisica de apartament să folosească litiera mai repede și mai eficient prin aplicarea unor metode dovedite că funcționează. Află tot ce trebuie să știi, din articol.
Instinctul natural al pisicilor este de a-și face nevoile în natură, într-un loc sigur, curat, ferit și care să le permită să nu lase urme. În cazul pisicilor de apartament, litiera suplinește acest spațiu natural și oferă o alternativă sigură pentru confortul pisicilor.
În calitate de stăpân de pisică de apartament, e important să îi creezi condițiile potrivite și să o îndrumi corect spre litieră.
În ciuda asocierii pe care pisica o poate face, ține minte că acest comportament nu este întotdeauna garantat, mai ales dacă este vorba de un pui sau dacă animalul a fost obișnuit prea multă vreme cu alt mediu.
3 metode rapide prin care să îți înveți pisica la litieră
Procesul prin care îți înveți pisica să folosească litiera impune răbdare și consecvență. Crearea anumitor tipare de rutine prin aplicarea unor metode dovedite că funcționează reprezintă primul pas spre educarea pisicii.
Iată ce metode poți să încerci:
1. Familiarizarea naturală cu litiera

Pune litiera într-un loc ferit și ușor accesibil al casei. După fiecare masă a pisicii sau când sesizezi că își caută un loc pentru a-și face nevoile, ia animalul și pune-l în litieră.
Mângâie-i blând lăbuțele pe nisip pentru a o face să înțeleagă că poate săpa. Evită să forțezi pisica să procedeze corect din primele încercări și nu ridica tonul pentru a nu o descuraja.
2. Metoda recompensei

Asocierea dintre un anumit tip de comportament și primirea unei recompense va stimula pisica să folosească litiera așa cum trebuie. Astfel, de fiecare dată când pisica folosește litiera, oferă-i o recompensă.
Fiecare pisică preferă un anumit fel de recompensă, așa că încearcă pe rând fie o gustare, fie o mângâiere, fie un cuvânt de laudă. În cele din urmă, pisica ta va asocia folosirea litierei cu un pattern pozitiv.
Nu pedepsi pisica dacă face pe lângă litieră, ci curăță zona și reia procesul de învățare. Folosește un ton cald și încurajator.
3. Crearea unei rutine

Asigură-te că pisica are acces permanent la litieră și că o folosește regulat. Pisicile preferă un program constant, așa că plasarea lor în litieră la aceleași momente ale zilei poate fi utilă.
Nisipul trebuie să fie mereu curat și de același fel mereu. Ține minte că pisicilor nu le plac schimbările bruște, astfel că ar fi bine să menții același nisip odată ce ai descoperit ce tip de așternut de litieră preferă.
Litieră și nisip potrivite pentru pisica de apartament
Când vine vorba de alegerea unui tip de litieră, cea deschisă este recomandată pentru pui sau pentru pisicile mai timide. Litiera deschisă oferă acces ușor pentru pisică, animalul nu va fi îngrădit de spațiu și va fi mereu în raza ta vizuală.
În schimb, poți trece ulterior la litieră cu capac odată ce pisica a crescut. Litiera cu capac reduce mirosurile neplăcute care se degajă odată cu folosirea așternutului, dar oferă și un soi de intimitate pisicii.
În ceea ce privește nisipul pe care îl poți folosi, alegerea depinde, în principal, de preferințele pisicii și de felul în care tolerează sau nu un anumit tip de așternut. În orice caz, înainte să rămâi la o anumită variantă, testează mai multe tipuri de nisip și ține cont pe care îl folosește mai mult.
Pe piață există trei tipuri de nisip pentru pisici, fiecare cu specificul său:
- Nisipul silicat: absoarbe foarte bine mirosurile și umezeala, iar durata de utilizare este îndelungă;
- Nisipul bentonitic: apreciat pentru capacitatea de a forma bulgări ușor de curățat.
- Nisipul biodegradabil, din lemn, peleți sau hârtie: o variantă ecologică, dar care nu absoarbe la fel de bine mirosurile mai puternice.
Unde trebuie pusă litiera?

- Într-un loc liniștit, ferit de zgomote și de agitația unei case cu mai mulți locatari;
- Departe de zona de hrănire și apă a pisicii;
- Într-un spațiu accesibil, fără obstacole care să împiedice accesul pisicii.
Mulți stăpâni de pisică de apartament preferă spațiul băii, acolo unde formează un colț dedicat litierei pisicii. Litiera poate să fie curățată mai ușor, iar resturile de nisip pot să fie strânse cu ușurință. Litiera mai poate fi pusă pe balcon dacă este închis.
Greșeli frecvente pe care le faci ca stăpân

Greșelile fac parte din orice proces de învățare, iar învățarea pisicii de apartament la litieră nu face excepție. În calitate de stăpân vrei ce e mai bun pentru animalul tău de companie, iar unele comportamente pot să fie nepotrivite în tot acest proces, cum ar fi:
Mutarea frecventă a litierei: Pisica se bazează pe locuri fixe pentru a-și face nevoile. Dacă schimbi prea des amplasarea litierei, poate deveni confuză.
Folosirea unui nisip nepotrivit: Unele pisici sunt foarte sensibile la textura sau mirosul unui anumit fel de așternut igienic.
Igiena precară a litierei: Dacă litiera este murdară, pisica poate refuza să o folosească. Curăță nisipul zilnic și spală litiera săptămânal.
Plasarea litierei într-un loc zgomotos: Dacă litiera este lângă mașina de spălat sau într-un loc circulat, pisica poate evita să o folosească.
-
UTILE
De ce crapă pereții la o casă nouă? Cauze și soluții pentru a repara fisurile
Graba strică treaba, iar asta se aplică și în cazul construirii unei case.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
De ce nu miros hainele a balsam după spălare. Greșeli pe care să le eviți
De la dozarea incorectă a balsamului și până la folosirea unui detergent prea puternic, iată posibile explicații.
-
Grădină
Tăierea trandafirilor primăvara: când, cum și de ce e necesar s-o faci
Pentru plante sănătoase cu o abundență de flori.