Plante

Cum faci Anthurium sau Floarea flamingo să înflorească tot anul

publicat pe 08 aug. 2022

  Anthurium cuprinde aproximativ 1000 de plante perene originare din America Centrală, America de Sud și Caraibe. Plantele din acest gen au o rată de creștere lentă sau moderată, în funcție de atenția acordată îngrijirii lor și în principal luminii pe care acestea o primesc – plantele Anthurium au nevoie de multă lumină, însă trebuie evitată lumina directă, care le-ar putea arde frunzele și florile. 

  Cunoscută și sub numele Floarea flamingo grație formei sale unice, Anthurium înflorește pe tot parcursul anului dacă îi sunt îndeplinite nevoile de îngrijire. Soiurile înflorite se disting prin florile ceroase colorate, în formă de inimă, și prin spadixul colorat în nuanțe vibrante (vârful florii) de culoare roșie sau galbenă. Unele soiuri au frunze mari, cu nervuri adânci. Plantele Anthurium au nevoie de niveluri ridicate de umiditate și de temperaturi calde pentru a se dezvolta. 

  Nume comun Anthurium, Floarea flamingo
  Nume botanic Anthurium spp.
  Familie Araceae
  Tip plantă Perenă erbacee
  Dimensiune la maturitate 30-45 de centimetri înălțime
  Lumină Lumină puternică indirectă
  Tip sol Nisipos, umed, bine drenat
  pH sol Acid (5,5-6,5)
  Anotimp înflorire Pe tot parcursul anului, odată la trei luni
  Culori flori America Centrală, America de Sud, Caraibe
  Proveniență Roșu, roz, alb
  Toxicitate Anthurium este toxică pentru animale.

  Îngrijirea plantei Anthurium

  Anthurium se dezvoltă în lumină puternică indirectă, iar expunerea la lumina directă a soarelui nu-i priește în general, excepție făcând lunile de iarnă sau plantele aclimatizate în timp.

  În zonele native, Anthurium crește expusă la temperaturi de peste 15 grade Celcius, dar se dezvoltă armonios și la temperaturi mai calde. Temperaturile însă nu trebuie să scadă sub 15 grade Celsius, altfel planta va avea de suferit. Plantele crescute în interior au nevoie de un substrat bogat, dar bine drenat și umed, nu ud. Amestecul ideal este compus din substratul special pentru orhidee, câțiva pumni de nisip și de turbă.

  Multe soiuri de Anthurium sunt epifite în mediul lor natural – mai precis, acestea cresc pe alte plante, nu direct în sol. Dacă planta ta nu reușește să se susțină singură, pune-i la dispoziție un suport special de care să se poată sprijini. 

  anthurium roz
  Floarea flamingo este disponibilă și în nuanțe vibrante de roz.

  Lumină

  Fie că sunt crescute în interior sau în exterior, plantele Anthurium cresc cel mai bine în lumină puternică indirectă. Evită soarele direct, care poate arde frunzele.

  Sol

  Anthurium preferă substratul nisipos, cu un drenaj bun, așa că amestecul de ghiveci perfect este cel format din amestec de orhidee combinat cu nisip și mușchi de turbă.

  Apă

  Solul trebuie menținut ușor umed și nu trebuie lăsat să se usuce complet. Pune ghiveciul într-o tavă cu apă și pietre sau pietriș. Apa plantei se poate scurge acolo și ajută la menținerea nivelului de umiditate mai ridicat în jurul plantei. Lasă partea superioară a solului să se usuce înainte de a uda planta din nou – Anthurium se udă, de obicei, o dată pe săptămână, însă în zilele caniculare poți uda planta o dată la două sau trei zile. 

  Temperatură și umiditate

  Toate speciile de Anthurium sunt plante tropicale, iar imitarea condițiilor din mediul nativ este recomandată pentru creșterea viguroasă, armonioasă a plantei. Anthurium preferă un nivel de umiditate ridicat și temperaturi cuprinse între 20 și 30 de grade Celsius. 

  În lunile cu climă uscată sau în lunile reci, planta trebuie stropită zilnic cu apă pentru menținerea unui nivel de umiditate ridicat. Folosirea unui umidificator este o idee excelentă.

  Îngrăşământ

  În timpul perioadei de creștere se recomandă folosirea unui îngrășământ lichid. Folosește un îngrășământ bogat în fosfor, diluat la 1/4 în apă și fertilizează plantele în fiecare săptămână. Îți amintim că îngrășământul bogat în fosfor ajută la încurajarea înfloririi. 

  floarea flamingo rosie
  Anthurium andreanum este o specie comună care se distinge prin florile roșii, roz, albe sau pestrițe.

  Tipuri de Anthurium

  • A. andreanum: specie comună; cu frunze în formă de inimă, cu frunze cerate și flori roșii, albe, roz și pestrițe; se distinge prin spadixul alb sau galben (vârful florii)
  • A. scherzerianum: specie comună; cel mai pretențios soi de Anthurium, prezintă un spadix portocaliu ondulat și frunze în formă de săgeată
  • A. crystallinum: specie mai puțin comună; frunze de culoare verde intens, catifelate, cu nervuri albe pronunțate
  • A. faustinomirandae: specie mai puțin comună; plantă de dimensiuni mari cu frunze rigide, se cultivă exclusiv ca plantă de seră

  Tundere

  Când o plantă are frunze pe moarte sau se ofilește, toată energia acesteia se concentrează asupra refacerii frunzelor care suferă. Îți poți ajuta planta prin îndepărtarea frunzelor care încep să se usuce. Dacă acestea nu sunt ușor de smuls, folosește o foarfecă sterilizată și bine ascuțită pentru tăierea lor direct de la bază. Poți să dai florilor decolorate mai mult timp să-și revină.

  Pentru „modelarea” plantei, taie frunzele sau lăstarii care îi afectează creșterea ordonată, dar lasă cel puțin trei sau patru tulpini. 

  Înmulțirea plantei Anthurium

  Anthurium se înmulțește prin rădăcinile „de aer”. Acestea sunt cărnoase, aproape noduroase sau tuberoase care ies dintr-o tulpină aflată deasupra liniei solului din ghiveci. Acest lucru se poate întâmpla în orice anotimp. Înmulțirea este o idee bună în cazul plantelor care au încetat să înflorească sau care nu mai înfloresc la fel de des. Poți înmulți Anthurium din butași de rădăcină aerieni sau butași de tulpină. Iată cum:

  1. Vei avea nevoie de un ghiveci curat, substrat proaspăt, bine drenat și de un cuțit sau o foarfecă ascuțite, sterilizate. Opțional, pentru șanse mai mari de reușită, poți să folosești un hormon de înrădăcinare.
  2. Taie rădăcinile aeriene sau o tulpină de cel puțin 15 centimetri lungime și înmoaie capătul tăiat al tulpinii în hormonul de înrădăcinare.
  3. Plantează capătul tăiat sau rădăcina aeriană într-un mix pentru ghiveci proaspăt și udă bine solul, menținându-l umed. Așază vasul într-un loc însorit, dar cu lumină indirectă. Rădăcinile butașilor se dezvoltă în aproximativ patru-șase săptămâni.

  Replantare Anthurium

  Când rădăcinile plantei tale cresc prea mult și ies prin găurile de drenaj ale ghiveciului sau rădăcinile aeriene sunt tot mai prezente, este timpul să replantezi exemplarul tău de Anthurium. De obicei, replantarea se face la fiecare doi ani. Mută planta într-un ghiveci mai mare și alege materialul acestuia în funcție de felul în care obișnuiești să uzi planta.

  Dacă se întâmplă des să pui prea multă apă în ghiveci, alege un recipient din teracotă cu găuri de drenaj, care permite apei să se scurgă. Dacă obișnuiești să uzi planta insuficient sau rar, este recomandat să folosești un ghiveci din plastic sau din ceramică pentru a menține umezeala. Oricare ar fi materialul din care este făcut recipientul, acesta trebuie să aibă găuri de drenaj.

  Pentru a replanta Anthurium, umple noul ghiveci cu aproximativ 1/3 substrat, apoi pune planta în sol și pune pământ suplimentar în jurul bazei, până la nivelul la care planta a fost îngropată în ghiveciul vechi. Pe măsură ce cresc noi rădăcini aeriene, acoperă-le ușor cu pământ de ghiveci. 

  Iernare

  Anthurium nu va supraviețui afară în zonele non-tropicale în timpul iernii. Dacă ții planta pe balcon în timpul verii, mut-o în interior imediat ce temperaturile scad sub 15 grade Celsius. Așaz-o în dreptul unei ferestre înflorite și păstreză temperaturile constante în jur de 25 de grade Celsius, iar nivelurile de umiditate ridicate. 

  Dăunători comuni

  Plantele Anthurium sunt expuse acelorași dăunători care afectează în mod obișnuit majoritatea plantelor de apartament: coligări, acarieni, musculița albă și solzi. Afidele provoacă apariția unor pete pe frunze, ale căror formă se modifică în timp. Un semn al infestării cu afide este apariția furnicilor în jurul plantei, care se hrănesc cu reziduurile lipicioase pe care afidele le lasă în urma lor.

  Frunzele care au pete mici, de culoare galbenă, ar putea fi infestate cu acarieni, însă apariția coligărilor este cu adevărat problematică – frunzele și florile se decolorează, planta nu mai produce noi creșteri și poate muri. Insectele pot fi ținute la distanță prin curățarea frunzelor și prin stropirea frecventă a acestora, sau prin folosirea substanțelor horticole antidăunători. 

  Cum faci Anthurium să înflorească

  Anthurium este o plantă pretențioasă, însă florile ei merită ceva efort. Fiecare floare are o durată de viață de până la șase săptămâni. Dacă planta primește îngrijirea potrivită, înflorește o dată la fiecare câteva luni. Acest lucru nu se întâmplă dacă solul este uscat, lumina insuficientă sau dacă rădăcinile au de suferit.

  Asigură-te că Anthuriumul tău se dezvoltă în condiții potrivite și că este fertilizat cu o soluție bogată în fosfor o dată pe săptămână. Nu expune planta la curenți de aer rece și nu o plasa în apropierea instalațiilor de răcire sau încălzire din casă.

  Probleme comune la Anthurium

  Această plantă are nevoi speciale, dar odată ce găsești locul și rutina potrivite pentru ea nu este greu de întreținut.

  Îngălbenirea frunzelor

  Frunzele plantei se pot îngălbeni dacă aceasta este expusă persistent la lumină solară directă. Și vârfurile albite și maro ale frunzelor sunt un indicator că planta ta primește prea multă lumină. De asemenea, îngălbenirea frunzelor poate fi un semn de ofilire bacteriană, care poate afecta tulpinile și frunzele.

  Frunze de culoare verde închis 

  Dacă nu primește suficientă lumină, frunzișul Anthurium devine verde închis. Mută planta într-un loc însorit. 

  Anthuriums sunt ușor de îngrijit?

  Anthurium este o plantă pretențioasă, însă odată ce găsești locul și rutina potrivite pentru ea este destul de ușor de îngrijit.

  Cât de repede crește Anthurium?

  Anthurium are o creștere lentă spre moderată, însă dezvoltă frecvent rădăcini aeriene și butași.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum faci Anthurium sau Floarea flamingo să înflorească tot anul