Proiecte

Amenajare inspirată din arta lui Gustav Klimt și tavan extensibil într-o casă din Târgu Jiu

publicat pe 26 oct. 2020

  Povestea acestei case din Târgu Jiu a fost creată în jurul a trei elemente principale: o schemă cromatică inspirată din arta pictorului Gustav Klimt, care se întâmplă să se coordoneze foarte bine și cu ocru – culoarea preferată a proprietarei, reproduceri după operele celebre ale aceluiași artist și, cireașa de pe tort, un tavan extensibil negru pe casa scării.

  În casa de 320 metri pătrați a acestei familii cu doi copii găsești, la parter, bucătăria, un living, un birou și o baie. La etaj mai sunt trei dormitoare, un dressing și două băi.

  living-ocru mare
  Mobila de televizor este cumpărată de pe www.favi.ro, iar covorul, de la IKEA.

  Cei doi proprietari sunt antreprenori în domeniul construcțiilor, așa că etapa de ridicare a casei de la zero le-a venit destul de natural. Au terminat de construit vila în 2019, când și-au dat seama că au nevoie de un specialist care să le integreze armonios nevoile de folosire a spațiului, dar și preferințele estetice.

  Pe lângă cele trei elemente principale ale amenajării – cromatica, reproduceri din opera lui Gustav Klimt și un tavan extensibil – își mai doreau un living foarte mare, unde să aibă loc să primească mulți musafiri.

  amenajare living modern
  Tavanul este brăzdat de grinzi decorative.

  Așa că de amenajare s-a ocupat Camelia Radu, designer de interior. În momentul preluării lucrării de către Camelia, casa era deja ridicată, sistemul electric și sanitar implementate, iar unele materiale pentru amenajarea interioară cumpărate și montate.

  În primă fază, Camelia a stabilit conceptul de amenajare, care a venit la pachet cu modificarea parțială a sistemului electric. A mutat câteva prize și locul unor alimentari pentru corpurile de iluminat, pentru ca totul să se încadreze conform noului plan.

  Un joc de materiale și texturi

  Stilul de amenajare este modern, cu linii drepte, materiale și texturi variate: sticlă, membrană elastică, piatră și fototapet. Casa scării, cu peretele exterior pe semirotund, este principalul punct de interes al casei.

  Aici, Camelia a plecat de la dorința proprietarului de a avea tavan extensibil negru și de la cea a proprietarei de a finisa cu fototapet ce reproduce lucrarea „Sărutul” a lui Gustav Klimt. Cele două au funcționat neașteptat de bine împreună, iar acum celebra pictură se reflectă armonios în tavan.

  Tavan extensibil

  Revenind la tavanul extensibil, numit și tavan fals, este realizat dintr-o membrană elastică neinflamabilă, ce imită sticla. Aceasta se întinde sub efectul căldurii până ce „îmbracă” plafonul în întregime, iar marginile sunt fixate printr-un sistem special de fixare.

  hol tavan extensibil balustrada traforata
  Tabla din care este realizată balustrada are o grosime de 8 mm, ceea ce îi conferă rezistență.

  Celor două „vedete” ale casei scării li se mai adaugă balustrada din tablă traforată și treptele din onix ale scării, luminate cu bandă LED.

  „Pentru a «deschide» zona, am ales o balustradă albă, din tablă traforată de opt milimetri și o plintă flexibilă albă, care «rupe» planurile orizontal (negru) și vertical (gri deschis)”, Camelia Radu.

  Corpurile de iluminat au un cuvânt important de spus aici, pentru că se oglindesc în tavanul extensibil, dând senzația de continuitate a planurilor, de înălțime.

  Geometrie și culoare

  Zona de zi este cel de-al doilea spațiu spectaculos al casei. Amenajarea gravitează în jurul câtorva elemente de impact: combinația de ocru, turcoaz și gri și ceramica hexagonală combinată cu parchet.

  Livingul este compus dintr-o canapea XXL, suficient de mare pentru numeroșii oaspeți ai proprietarilor, dispusă în fața unui perete cu televizorul. Griul canapelei este încălzit de pernuțele decorative galbene, asortate covorului.

  „Am gândit o casă cu mult tapet printat după imagini alese de noi, șapte nuanțe de vopsea decorativă în living, multă sticlă colorată și oglinzi”, explică designerul.

  Adiacent livingului se află diningul, destinat pentru opt persoane. O masă din sticlă și metal, de la Retro Boutique, și scaune tapițate divers colorate, de la The Home, dau personalitate acestei zone inundate în lumină naturală, din imediata apropiere a ieșirii spre terasă.

  Galben și în bucătărie

  Bucătăria iese în evidență prin energia degajată de sticla galbenă ce protejează peretele cu frontul de lucru. În aceeași notă de veselie a ales și fototapetul (EAK Advertising) de pe peretele opus, având grijă să se integreze cromatic cu piesele deja existente în bucătărie.

  Mobilierul este lucrat la comandă după schițele Cameliei, pentru a se încadra perfect în spațiul disponibil. O mică peninsulă, cu două scaune de bar de la The Home, e locul perfect pentru a lua un mic dejun frugal.

  birou-harta
  Mobilierul de birou este lucrat pe comandă la un producător local.

  În birou, privirea este acaparată de harta lumii supradimensionată, ce decorează un întreg perete și care vorbește despre pasiunea proprietarilor pentru călătorii. O bibliotecă gri din MDF, lucrată pe comandă, alternează corpuri deschise și închise, într-un joc vizual regăsit și la nivelul biroului.

  dormitor matrimonial turcoaz
  În dormitorul matrimonial, tapetul și mocheta sunt cumpărate de la Casa Royal, iar tabloul, de la EAK Advertising.

  La etaj, dormitorul matrimonial este un spațiu unde predomină liniștea, datorită culorilor alese pentru finisaje și mobilier. Patul este cu platformă joasă tapițată, iar tăblia lui se prelungește pe toată lungimea peretelui, fiind din același material cu tapițeria. Tapetul și mocheta sunt cumpărate de la Casa Royal, iar tabloul, de la EAK Advertising.

  În baia matrimonială, centrul de atracție este jocul geometric al plăcilor ceramice de pe perete, cumpărate de proprietari dinainte de a începe colaborarea cu designerul, acum amplasate într-o dezordine aparentă. Același model de plăci încadrează și oglinda de deasupra celor două lavoare, după modelul unui tablou. Lavoarele sunt montate pe o structură din rigips acoperit cu tapet din fibră de sticlă de la EAK Advertising.

  Camerele copiilor sunt mici universuri individuale

  Cele două camere ale copiilor au stiluri diferite și sunt mobilate și accesorizate în mare parte cu produse Mobexpert. Dacă în camera băiatului amenajarea este una modernă, cu oranj și gri în rol principal, camera fetei este clasică și „respiră” gingășie prin culorile pastelate și fluturii sub diverse forme (imprimeu și elemente decorative).

  Baia copiilor se remarcă prin finisajele speciale alese, cum sunt „covorul” de piatră din zona dușului, acoperit cu vopsea epoxidică și vopseaua decorativă de exterior, cu care a fost acoperit chiar și mobilierul de lavoare.

  Întreaga amenajare a fost gata în șase luni, iar de partea de construcții s-a ocupat firma celor doi proprietari.

  Tips&tricks de la Camelia Radu

  • Îndrăznește și folosește materiale mai puțin obișnuite, pentru a da unicitate amenajării. De exemplu, poți îmbrăca mobilierul din baie cu tapet din fibră de sticlă, pentru un decor original.
  • Vrei plafon extensibil? Ai de ales între texturi diferite: de la mat, lucios la translucid și imprimat, cu sistem de iluminat integrat.
  • Dacă vrei să scoți din anonimat un interior tern, adu în decor accente decorative colorate. Câteva pernuțe decorative, vaze sau o perdea veselă sunt opțiuni la îndemână.

  Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Camelia Radu. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  4 Comments
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Alexandra C.
  Alexandra C.
  3 years ago

  De unde ati luat acel minunat covor cu smiley face?
  Casa mea tipa după o fata zambitoare si pe pardoseala! 😍

  Cezara Palade
  Admin
  3 years ago
  Reply to  Alexandra C.

  Bună, Alexandra, din păcate nu știe designerul, căci proprietarii îl aveau dinainte, însă am găsit o variantă asemănătoare aici: https://bit.ly/3jyKuIk 🙂

  Gabriela
  Gabriela
  3 years ago

  Se gaseste un tapet care sa imite acel perete gri cu dungi aurii din living?

  Last edited 3 years ago by Gabriela
  Catalin
  Catalin
  3 years ago

  Lucrez in domeniu pe tavane extensibile,va pot spune ca la lustre pe casa scarii la negru lucios reflexia e distorsionata,se putea si mai bine,adica perfect ‘sticla’. PS: Suntem din Tg-Jiu.

  Last edited 3 years ago by Catalin
  icon

  Amenajare inspirată din arta lui Gustav Klimt și tavan extensibil într-o cas�...