DESIGN INTERIOR

Inspirație pentru casă: culoarea Pantone 2020 în 7 amenajări din tolba Lovedeco

  În timp ce la Institutul Pantone se lucrează de zor pentru a anunța culoarea anului 2021, încă nu ne-am săturat de culoarea Pantone 2020. Nuanța de albastru clasic a fost pe placul multora, iar unii au integrat-o chiar și în amenajarea locuinței.

  Abia așteptăm cu toții să aflăm care va fi culoarea anului 2021, mai ales că ultimele luni au fost fără precedent, așa că ne așteptăm ca alegerea Institutului Pantone să fie una la fel de surprinzătoare. Până când o vor anunța, însă, te invităm într-un tur virtual al câtorva amenajări interioare care au inclus albastru clasic, culoarea Pantone a anului 2020.

  1. Culoarea Pantone 2020 într-un apartament de vacanță din Mamaia

  bucataria albastra
  Suprafețele vitrate nu au fost acoperite cu perdele, pentru ca peisajul să fie văzut în toată frumusețea lui.

  Dacă nici într-un apartament de vacanță la mare nu-i găsești locul nuanței de albastru clasic declarată culoarea anului 2020 de Pantone, atunci unde? Designerul de interior Inga Bunduche a considerat-o potrivită atât pentru peretele din living, cât și pentru fronturile mobilierului de bucătărie.

  dormitor apartament vacanta mare
  Canapeaua din living e transformată, ocazional, în pat. Foto: prin Inga Bunduche

  Restul amenajării a rămas neutră din punct de vedere cromatic, cu pereți albi și un parchet deschis la culoare. Din loc în loc, Inga a adăugat mici accente albastre prin accesorii precum perne sau pături decorative.

  2. Culori moderne într-un apartament în care finsajele erau aceleași din anii `90

  Dormitor modern cu perete albastru - amenajare Craftr (1)
  Amenajare modernă în dormitor, cu un perete de accent albastru. Foto: Mihai Theodor Sava

  Ca să „readucă la viață” amenajarea unui apartament din Vitan, București, echipa Craftr a trebuit să scape de toate finisajele vechi. Pereții erau acoperiți cu tapet scorojit, iar mobilierul era și el demodat. Așa că, în dormitorul matrimonial, arhitecții au ales ca peretele cu patul și cel paralel să fie de accent, vopsiți în culoarea Pantone 2020.

  Dormitor modern cu perete albastru - amenajare Craftr (3)
  Mobilierul e minimalist: alb și lemn natur. Foto: Mihai Theodor Sava

  Au asortat albastrul clasic cu un parchet de lemn natur montat după modelul os de pește, noptiere în aceeași nuanță și un dulap alb cât tot peretele lateral.

  3. Un living albastru într-un apartament îngust din Cluj-Napoca

  1 cover + 7 plintă paviment - dan andreșan - tangent table apartment
  Tot peretele este vopsit albastru, din hol până în living. Foto: prin Dan Andreșan

  Albastrul clasic creează un efect vizual de lărgire a livingului acestui apartament din Cluj-Napoca. Arhitecții Dan Andreșan și Roxana Iacoban l-au ales pentru a schimba optic dimensiunile încăperii și l-au extins încă din hol, astfel încât să cuprindă și intrarea în casă, și zona de dining, și zona de zi.

  3 zona de zi - dan andreșan - tangent table apartment
  Nuanța saturată face camera să pară mai puțin îngustă

  Pentru continuitate cromatică, au adus în amenajare și un fotoliu în culoarea Pantone 2020, care contrastează perfect cu canapeaua într-o nuanță mai deschisă.

  4. Albastru clasic și mobilier vintage recondiționat în dormitorul unui apartament din Cotroceni

  Apartament Anna Chițan 32
  Veiozele din dormitor sunt de la The Home, iar scara este făcută pentru a avea acces la rafturile ale dulapului

  Dormitorul Annei Chițan, designer de interior la Annterior, integrează perfect nuanța de albastru clasic numită de Pantone culoarea anului 2020. „Îmbracă” tot peretele cu patul și creează un contrast plăcut cu materialul din care piesa de mobilier e făcută, căci nuanța aduce puțin a chihlimbar.

  Apartament Anna Chițan 1
  Patul din dormitor este vintage și realizat prin unirea a două paturi de o persoană

  Iar dressingul e făcut la comandă și are cadrul tot albastru, cu fronturi din sticlă care lasă la vedere rafturile interioare albe. Anna recunoaște că e nevoie de multă ordine ca el să arate bine și să-și păstreze funcția decorativă.

  5. Albastru, roșu-magenta și auriu în livingul unui duplex colorat din București

  amenajare duplex Bucuresti
  Canapeaua roșu-magenta contrastează intens cu peretele albastru. Foto: prin 441 Design Studio

  Alăturarea unei nuanțe de albastru clasic pe perete cu o canapea roșu-magenta și inserții aurii din loc în loc creează un contrast puternic în livingul acestui duplex din București amenajat de echipa 441 Design Studio.

  amenajare duplex 1
  Peretele opus a rămas alb, însă culoarea Pantone 2020 se regăsește și în zona dulapului

  Conceptul de design urmează un stil eclectic, ceea ce le-a permis designerilor să aducă nuanțe saturate în amenajare. Iar ca să echilibreze zona cu peretele albastru și canapeaua, au ales linii minimaliste, drepte, pentru peretele opus din zona de TV.

  6. Albastru clasic în livingul boem al unui pictor din Iași

  culoarea anului 2020 in living tudor bura
  Albastrul clasic funcționează la fix cu celelalte elemente din livingul lui Tudor Bura

  Pictorul și arhitectul Tudor Bura își folosește livingul și ca zonă de primit musafiri, și ca zonă de atelier, dar și ca galerie pentru propriile creații. Deși schimbă constant culoarea pereților, în zona șemineului a fost, la un moment dat, și culoarea Pantone 2020.

  tudor bura living craciun
  Peretele albastru a servit și ca fundal colorat pentru bradul de Crăciun

  Și s-a potrivit la fix cu peretele adiacent, acoperit cu cărămidă aparentă vopsită în alb, dar și cu canapeaua de un verde mentă pastelat.

  7. Culoarea Pantone a anului 2020 într-un apartament de două camere din București

  Dormitor vopsit cu albastru clasic, culoarea Pantone a anului 2020 - Classic Blue. Amenajare apartament două camere București, arh. int. Cristina Micu interior (3)
  Dormitor vopsit cu albastru clasic, culoarea Pantone a anului 2020; foto: Arthur Țintu

  Dormitorul acestui apartament de două camere amenajat de arhitecta de interior Cristina Micu este o infuzie de albastru. Nu e inserat doar prin peretele de accent, ci și prin accesoriile textile din zona patului.

  În stânga intrării, arhitecta a pus un dulap făcut pe comandă.
  În stânga intrării, arhitecta a pus un dulap făcut pe comandă. Foto: Arthur Țintu

  Când a vopsit peretele de accent, arhitecta încă nu știa că albastrul clasic va fi culoarea desemnată de Pantone ca fiind a anului 2020. Însă l-a ales pentru că induce o stare de liniște și pace de care ai nevoie într-o zonă dedicată odihnei.

  Foto principală: Arthur Țintu

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Inspirație pentru casă: culoarea Pantone 2020 în 7 amenajări din tolba Loved...