
VIDEO Amenajarea unui spațiu mic: design contemporan în 56 de metri pătrați
publicat pe 16 oct. 2019Nume: Andreea Grecu, beauty editor și makeup artist
Oraș: București, cartier Titan
Tip de locuință: apartament cu trei camere
Suprafață: 56 metri pătrați utili, fără balcon
Stă aici: de un an, proprietar
Împarte casa cu: soțul ei și motanul lor, Mișu
Andreea e omul din spatele paginilor de beauty a uneia dintre cele mai populare reviste glossy de la noi, Glamour. După ce se plimbă zi de zi pe la evenimente flamboaiante și umple de culoare paginile revistei Glamour, pentru Andreea e important să se întoarcă acasă într-un mediu minimalist, în care să se bucure de prezența soțului ei și a lui Mișu, motanul lor.

Ddată ce și-au cumpărat un apartament, l-au amenajat după cea mai eficientă regulă: au ales o singură sursă de inspirație, fără să se lase seduși de toate tentațiile din comerț. Au pus accentul pe elementele care le aduc confort, iar rezultatul o bucură nespus.
„Când mă gândesc la acasă, îmi vine din start în minte patul nostru, pentru că de peste tot pe unde plecăm, indiferent cât de frumoase sunt vacanțele noastre, abia aștept să ne întoarcem în el,” povestește ea.

Chestionar cu idei bune
Inspirație: Când am început căutarea de idei ne-am fixat în minte un principiu de care am decis să ne ținem până la capăt: alegem o poză de inspirație, de la designeri de interior, pe care s-o urmăm sută la sută fără improvizații, fără să ne lăsăm distrași de tot felul de piese pe care le vedem prin magazine. Asta ca să nu cumpărăm de toate și apoi, când le punem laolaltă, să arate ca un kitsch. Ne-am inspirat în mare parte de la arhitecta Cristiana Zgrîbcea, îmi place foarte mult stilul ei, dar, bineînțeles, și de pe Pinterest, ca toată lumea.
Stilul casei: Ne-am dorit din start să fie cât mai minimalist, cu cât mai mult alb și cu câteva pete de culoare. Cum am dezvoltat o pasiune pentru culoarea galben, este prezentă în mici accente peste tot prin casă. Deci simplu, minimalist, cu tușe de culoare și mici accente jucăușe.
Andreea s-a îndrăgostit de scaunul galben de la Somproduct.
Culoarea galben apare în fiecare cameră, în diferite accente.
Dormitorul este camera preferată a Andreei.
Elementul preferat: Scaunul meu galben de la birou. În primul rând pentru că iubesc această culoare și apoi pentru că lucrez în mare parte de acasă. Petrec destul de multe ore pe el când îmi scriu articolele.
Cea mai mare provocare: Apartamentul este destul de mic și e foarte greu să găsești piese de mobilier care să nu ocupe mult spațiu, dar în care să poți să și depozitezi toate lucrurile. Cred că cel mai greu a fost în dormitor, unde am făcut foarte multe teste și experimente până să așezăm patul. Țin minte cum făceam neîncetat măsurători și simulări, iar în cele din urmă am ales un pat mai mic decât dimensiunea standard. Oricum, și noi suntem mici de înălțime, așa că a fost o soluție bună.
Ultimul element cumpărat: Nu ne putem abține să nu cumpărăm tot timpul tot felul de mici decorațiuni, așa că ultimele achiziții sunt vaza de pe birou și bonsaiul artificial.
Ce înseamnă acasă: Cu ideea de acasă asociez liniștea și relaxarea, pentru că doar când suntem aici ne putem deconecta cu totul, lucru pe care nu îl reușim nici măcar când mergem acasă la părinții noștri.
Cel mai mare răsfăț: Ideea noastră a fost să păstrăm totul cât mai economic, să investim doar în piesele care merită într-adevăr sume mai mari de bani. Dacă ar fi să mă gândesc la un lucru unde nu ne-am uitat la bani, ar fi televizorul, pentru că a fost dorința soțului meu și l-am lăsat să-și facă de cap.
Ce spun prietenii: Sunt uimiți de cum am reușit să amenajăm un apartament atât de mic. Cred că sunt foarte încântați, având în vedere că vin foarte des pe la noi. De când ne-am mutat, am avut valuri și valuri de musafiri.
Dezavantaje: Mi-aș dori să fie puțin mai mare. Dacă ar avea și balcon, ar fi ideal.
Un personaj de ficțiune pe care l-ai invita în casa ta: Mă gândesc la o pisică și cred că Garfield ar face echipă foarte bună cu Mișu, pentru că sunt amândoi leneși, mâncăcioși, și-ar petrece de minune timpul împreună.
Proiectul DIY din casă: Pe lângă job-ul de la Glamour, în timpul liber sunt makeup artist și folosesc al doilea dormitor pentru a-mi organiza activitatea. Mi-am făcut o comodă pe comandă, unde să pot organiza foarte bine toate produsele pe care le am, care sunt destul de multe. Oglinda de makeup este singurul proiect DIY din casă: oglinzile, becurile și suporturile le-am luat din Ikea și le-am asamblat noi. Tot noi ne-am ocupat și de instalația electrică.
Cum îți transformi casa în acasă: Să nu faci compromisuri. Sună a clișeu, dar e important să ai asta în minte atunci când faci o investiție importantă. Nu renunța la lucrurile care îți plac și fixează-ți foarte bine prioritățile. Ce-ți dorești de la un apartament? Să fie bine poziționat, să fie în centru, să fie aproape de mijloacele de transport sau pur și simplu să fie într-o zonă liniștită, dar să fie amenajat așa cum îți dorești tu?
Important e să nu te grăbești. Poate n-ai de la început tot bugetul necesar. Este mai bine să ți-l amenajezi în timp și să cumperi toate lucrurile pe care le-ai visat și pe care le-ai admirat în pozele de pe Pinterest.
Resurse: Mobilierul e făcut la comandă, fiindcă spațiul e mic și a fost mai greu să găsim piese care să se potrivească perfect cu camerele noastre. Însă din Jysk, de exemplu, am luat multe decorațiuni. Tot în căutarea decorațiunilor am petrecut mult timp în Pepco, Jumbo și Somproduct, de unde am luat o saltea foarte confortabilă. Și scaunul, piesa mea preferată, a fost tot de la Somproduct. Salteaua a fost în jur de 1000 de lei, iar scaunul, 250.
Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Completează acest formular simplu și spune povestea casei tale!
-
Apartamente cu 3 camere
În mansarda unui bloc din centrul Capitalei, două boxe imense dau tonul întregii amenajări
-
Apartamente
Cum au integrat scaunele vintage de cinematograf, găsite pe stradă în Barcelona, în amenajarea apartamentului lor din Cluj
-
Before&After
Expoziție în hol și o bibliotecă de plante, două elemente de bază din apartamentul interbelic al unui geograf îndrăgostit de Depeche Mode
-
Baie
Ce presupune un duș walk-in la bloc: provocări, avantaje și amenajări din care să te inspiri
Instalarea unui duș walk-in la bloc nu este imposibilă, dar vine cu un set clar de condiții tehnice care trebuie respectate.
-
UTILE
Cum să ai o casă eficientă energetic: cu ce beneficii vine și cum faci transformarea
Transformarea casei depinde și de obiceiurile tale.
-
DESIGN INTERIOR
Uși glisante sau culisante? Care e diferența și ce să alegi pentru casa ta
Îți spunem și ce avantaje și dezavantaje are fiecare tip de ușă.