DESIGN INTERIOR

Culori perfecte pentru un dormitor la modă în 2024: idei și sfaturi de aplicat

  Culorile alese corect pentru dormitor pot seta atmosfera relaxantă și intimă a camerei. Și pot face ca acest spațiu să fie amenajat în tendințele actuale. Iată ce culori se potrivesc în amenajarea unui dormitor în 2024 în funcție de dimensiune și poziționare. Tot ce trebuie să știi, în articol. 

  Cum alegi nuanțele în funcție de dimensiunea camerei

  Dimensiunea dormitorului dă, practic, tonul nuanței pe care o poți pune pe pereți. Asta pentru că nuanțele dormitorului trebuie să seteze atmosfera relaxantă a camerei, dar și să o amplifice vizual ca spațiu. În plus, culoarea dormitorului oferă efectul de spațiu aerisit și intim. 

  Nuanțele deschise, precum albul, bejul, griul deschis sau culorile pastelate sunt întotdeauna potrivite pentru un dormitor, mai ales în cazul unuia de dimensiuni mai mici. Pe de altă parte, culorile complementare dau personalitate încăperii și pot să fie folosite pentru dormitoarele ceva mai spațioase. 

  Albastrul deschis, verdele și griul se potrivesc dormitoarelor în care pătrunde lumina naturală. Culorile mult prea puternice îți pot perturba somnul. 

  La ce să mai ții cont când alegi nuanțele dormitorului 

  Există câteva aspecte importante de care trebuie să ții cont atunci când te decizi la o culoare sau alta pentru pereții dormitorului:

  • orientarea camerei este importantă: dacă dormitorul este situat spre nord, atunci e posibil să nu ai parte de lumina soarelui. În acest caz, culorile dormitorului trebuie să lumineze vizual spațiul; 
  • nuanțele calde alese pentru dormitor duc la ideea de odihnă și relaxare. În schimb, nuanțele mai intense pot fi folosite doar ca accent pentru că stârnesc senzația de foame, fiind asociate mai mult cu spațiul bucătăriei; 
  • schema de culori pentru dormitor trebuie să fie aleasă și în funcție de obiectele de mobilier deja prezente, cum ar fi patul sau dressingul. 

  Dormitor mic 

  dormitor mic amenajat in nuante de alb pentru impresia de spatiu
  Albul se potrivește de minune unui dormitor mic pentru că îl face să pară mai mare

  În cazul unui dormitor mic, culorile trebuie să mărească vizual spațiul fără să omită ideea de relaxare și confort a camerei. De aceea, culorile calde sunt cele mai potrivite pentru un dormitor mic. 

  Albul fildeș, cremul sau griul deschis pot fi opțiuni de luat în seamă. La fel și albastrul azuriu sau verdele salvie. 

  Evită să folosești decorațiuni care ocupă spațiu și folosește-te de suprafețe reflectorizante, cum sunt oglinzile, pentru a lărgi spațiul. Dacă folosești tapet, alege unul cu dungi verticale. Acest model duce la senzația de alungire a pereților. 

  Dormitor mare 

  dormitor mare in nuante de oranj
  Oranjul poate fi o opțiune interesantă pentru un dormitor mai mare

  Într-un dormitor mare, poți folosi orice nuanță îți dorești atâta timp cât există un echilibru vizual și la nivel de design. Albul, cremul, galben pai, lilaul sau nuanța de lavandă sunt culori care relaxează și se potrivesc unui dormitor mai mare. 

  Bejul, cremul, oranjul luminos sau albul prăfuit reprezintă o serie de culori în tendințe în acest moment. Culorile invită la relaxare și calm, fără să lase impresia că dimensiunile camerei sunt reduse. În această combinație de culori, pardoseala trebuie să fie din lemn de culoare deschisă pentru a se obține coerența cromatică dorită. 

  Dormitor la demisol

  Dormitorul aflat la demisol vine un dezavantaj clar, anume lipsa luminii naturale. Din acest motiv, culorile alese pentru pereții dormitorului de la demisol trebuie să fie deschise, luminoase. În acest fel, senzația va fi de lumină în spațiu. 

  Clasicul alb, cremul sau culorile pastelate, din nou, sunt cele mai bune opțiuni. În aceeași măsură, pentru deschiderea dormitorului, trebuie să fii atent și la corpurile de iluminare. Atmosfera poate să fie setată cu ajutorul lampadarelor, a aplicelor și a lămpilor de noptieră. 

  Amenajarea trebuie să fie minimalistă pentru a nu încărca spațiul, mobilierul trebuie să fie simplu și organizat eficient. Iar texturile trebuie fie calde pentru un ambient primitor. Folosește cuverturi pufoase, perne moi și covorașe confortabile. 

  Dormitor la mansardă 

  dormitor la mansarda amenajat modern
  Texturile, culorile și lumina parțială dau unui dormitor la mansardă un aer aparte

  În ciuda poziționării diferite, dormitorul de la mansardă trebuie să se folosească la fel de mult de lumină când vine vorba de alegerea paletei cromatice. 

  Nuanțele pastelate reflectă lumina și fac dintr-un dormitor la mansardă o cameră mult mai mare și mai primitoare. Albul și galbenul sunt culori foarte bune de folosit pentru un dormitor la mansardă. Nu reduc din aspectul intim al camerei și conduc și către senzația necesară de relaxare și confort. 

  La mansardă, evită tapetul pentru amenajarea dormitorului și sporește farmecul acestei camere prin produse textile cu rol de pată de culoare. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Culori perfecte pentru un dormitor la modă în 2024: idei și sfaturi de aplica...