DESIGN INTERIOR

Ce culori să alegi pentru amenajarea dormitorului tău și ce nuanță ar trebui să eviți cu desăvârșire

    Amenajarea dormitorului este o misiune importantă, pentru că e o cameră în care ar trebui să petreci timp de calitate – adică timpul de odihnă. Iată ce culori pentru dormitor recomandă arhitecții, dar și câteva studii de specialitate.

    Pentru un somn odihnitor, cel mai important este să alegi culori relaxante în dormitor. Dar ce poate însemna relaxant pentru tine, poate fi copleșitor pentru alții. Și poți privi lucrurile din mai multe perspective: cea psihologică, cea a designului de interior și cea a teoriei culorilor. Iar noi îți vorbim despre toate trei în cele ce urmează.

    Alege culori relaxante pentru dormitor

    Ideea de psihologie a culorilor a fost popularizată în 1942 de neurologul Kurt Goldstein, care a venit cu teoria că anumite culori pot provoca diferite răspunsuri psihologice la oameni. Mai fusese adusă în discuție în 1810 de artistul și poetul german Johann Wolfgang von Goethe, care a publicat una dintre primele cărți pe tema psihologiei culorilor. Au urmat o mulțime de studii care să probeze ipoteza, iar felul în care cercetătorii măsoară în general răspunsul uman la o culoare este monitorizarea presiunii arteriale, a pulsului și a activității electrice la nivelul creierului. Așa determină ei dacă o culoare este excitantă sau nu. E ușor de intuit, chiar și fără să fi văzut toate rezultatele studiilor, că albastrul este o culoare cu efect calmant, iar roșul este stimulant.

    Iar după asta se ghidează și arhitecții și designerii de interior. „În general, în amenajările noastre, personalizăm extrem de mult și nu prea avem o rețetă de culori pentru dormitoare, dar dacă e să le facem fără un input final al clientului legat de preferințele lui, atunci folosim culori deschise, calde, calme, care să nu stimuleze vizual sau să fie foarte excitant pentru utilizatori”, explică arhitecta Sorana Leru, de la studio-ul de design MiSo Architects.

    Așa că nu există o regulă în lumea designului de interior legată de ce culori să folosești în dormitor – adică nu prea ai cum să greșești. Cel mai important este să optezi pentru nuanțe pe care le percepi ca fiind relaxante și odihnitoare – și cel mai important, nuanțe care să fie pe placul tău. Poate că bleu-ul este universal perceput ca fiind calmant, dar dacă ție nu îți place de niciun fel, nu va avea acest efect asupra ta ci, dimpotrivă, te va face să nu mai vrei să petreci timp în încăperea respectivă.

    Câteva exemple de culori potrivite pentru dormitor ar fi galben pastelat, roz pal, bej, crem, albastru (dar nu neapărat unul electric). Te poți juca cu vopsele decorative sau chiar tapet, iar ideal ar fi să nu vopsești chiar toți pereții în culoarea respectivă, ci să te concentrezi asupra unuia de accent și pe restul să-i lași albi. Mai ales dacă folosești o culoare mai tare – dacă alegi, de exemplu, un greige sau un crem cald, atunci nu-i o problemă să vopsești toți pereții astfel.

    Poți folosi roata culorilor pentru a alege o combinație armonioasă

    alegerea culorilor potrivite - turcoaz - oranj
    Dormitor în care domină culoarea turcoaz cu accent de oranj. Foto: Shutterstock/Pinterest

    Acum că știi că nu există reguli clare, îți poți face de cap. Însă partea dificilă intervine atunci când vrei să combini culoarea de bază aleasă de tine cu decorațiuni și alte piese în culori diferite. Dacă nu știi exact cu ce se potrivește un verde crud sau un albastru cer, caută pe internet roata culorilor și urmează o regulă simplă. „Orice două culori opuse pe roată sunt culori complementare. Efectul obținut este unul intens, care poate transforma aerul relaxat al unei încăperi într-unul apăsător”, explică arhitecta Iunia Buricescu. Atunci, recomandarea ei este să ai grijă foarte mare la cantități. Cel mai simplu este să optezi pentru o culoare dominantă și să folosești complementara ei doar pentru mici accente și accesorii – decorațiuni, o pătură, o pernă, o plantă și așa mai departe.

    alegerea culorilor potrivite - culori analog
    Un living călduro în care domină culorile analog. Foto: Shutterstock/Pinterest

    Dacă nu îți plac contrastele intense, atunci poți opta pentru metoda triadei de culori. „Culorile alese formează un triunghi echilateral pe cerc și acesta conține o culoare dominată și două culori blânde care echilibrează combinația”, spune Iunia. Secretul stă în faptul că nuanțele sunt apropiate și nu vei vedea acea opoziție cromatică clară ca în cazul culorilor complementare.

    Culori pentru dormitoare mici

    Întotdeauna recomandarea designerilor pentru camerele nu foarte spațioase este să folosești culori deschise. Ele reflectă lumina în loc să o „înghită”, așa cum fac anumite nuanțe întunecate – de aici și adjectivul – iar întotdeauna o încăpere luminoasă va părea mai mare.

    Însă nu e neapărat nevoie să faci toți pereții albi sau bej. „Dacă avem un apartament de dimensiuni mai mici și vom face plafonul alb, iar pereții perimetrali vor fi închiși la culoare, camera va părea mai înaltă și mai amplă”, explică arhitectul Andrei Butușină din echipa CRAFTR.

    culori dormitoare mici
    Alege culori deschise pentru dormitoare mici și combină-le cu multe oglinzi, cum au făcut arhitectele MiSo Architects în această amenajare

    Un alt truc clasic pentru a face un dormitor să pară mai mare este să te folosești de reflexii. „Noi ne jucăm super mult cu oglinzi și în dormitoare, inclusiv asta dacă nu există blocaje de tip Feng Shui care nu recomandă oglinzi”, explică arhitecta Sorana Leru. Iar în dormitoare e simplu să aduci oglinzi, mai ales dacă îți încape acolo un dressing – pur și simplu „îmbraci” ușile dulapului cu oglindă și astfel vei obține o lărgire vizuală a camerei. Ia exemplul dormitorului din imagine, amenajat de MiSo Architects cu nuanțe de gri, bej și dressing placat cu oglindă bronze.

    Ce culori să eviți în dormitor

    culori dormitor rosu
    Roșu nu e cea mai bună culoare pentru dormitor, dar poți ignora recomandările specialiștilor dacă asupra ta are un efect pozitiv și liniștitor

    Dacă ar fi o culoare pe care arhitecta Sorana Leru nu o recomandă sub nicio formă pentru amenajarea unui dormitor, aceea este roșu și derivatele ei saturate – în special în cantități mari, la nivelul pereților. Asta pentru că ar putea fi prea aprinsă și „agresivă” din punct de vedere vizual pentru o cameră în care ar trebui să te odihnești și să te relaxezi. Și nu doar vizual, ci și psihic. Conform unui studiu asupra efectului culorilor unei camere asupra percepției stresului, realizat de cercetătorii Cornerstone Minnesota State University, Mankato, culoarea roșie poate fi stimulantă și poate agrava stresul – unii subiecți au acuzat inclusiv o creștere a tensiunii arteriale în perioada în care au stat în camera roșie.

    Însă acest lucru nu este neapărat universal valabil. Nici studiul nu a ajuns la o concluzie categorică, pentru că depinde foarte mult de preferințele și percepția fiecăruia. Iar dacă îți place roșul și îl asociezi cu o stare de bine, cu lucruri pozitive sau chiar liniștitoare, poți ignora toate sfaturile psihologilor și să folosești ce culori vrei pentru dormitor.

    Nu este neapărat o greșeală. „Avem, de exemplu, în lucru și un proiect în care avem culori foarte tari în dormitor, pentru că întreaga casă este foarte tare, cu nuanțe puternice și așa au dorit clienții”, exemplifică Sorana Leru. Scopul este să obții o amenajare în care să te simți tu bine la finalul zilei.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Ce culori să alegi pentru amenajarea dormitorului tău și ce nuanță ar trebu...