Câțiva pași simpli pentru amenajarea unui dormitor la mansardă și alte întrebuințări surpriză ale podului casei
publicat pe 05 nov. 2019Visezi la un dormitor boem, care să-ți ofere și mai multă intimitate decât în mod obișnuit? Amenajează-ți un dormitor la mansardă. Noi îți spunem cu ce trebuie să începi.
Poți să-ți amenajezi un dormitor de poveste la mansardă cu un minimum de efort și cu un buget limitat, dacă alegi piese de mobilier ieftine sau DIY și decorațiunile potrivite. Formele atipice ale pereților îi oferă o versatilitate din punct de vedere decorativ și te scot dintr-un mediu clasic.
Pune un hamac în mansardă
Profită de grinzile de lemn din mansardă și de forma deosebită a pereților și montează un hamac. Poți alege dintre un hamac clasic sau unul de tip scaun pe care să-l prinzi de tavan. Avantajul hamacului este că poate ține locul unui fotoliu și, în plus, faptul că dacă te plictisești de el îl poți scoate și depozita cu ușurință. În zilele de vară îl poți muta în curte pentru o siestă relaxantă la umbră.
Folosește perne colorate pentru accente de culoare
Dormitorul de la mansardă se poate transforma radical cu ajutorul unor perne decorative în diverse culori și texturi. Dacă vrei să împrumuți și alte elemente din stilul oriental adaugă câteva felinare pentru lumânări și bețișoare parfumate.
Patul cu baldachin, un element de poveste
Dacă deschizi orice carte de basme ilustrată, vei vedea că cele mai multe paturi din imagini au baldachin. Pe timpuri, acesta avea un rolul protecție împotriva insectelor și era util în păstrarea unei temperaturi adecvate pe timpul nopții. Astăzi este folosit în special pentru calitatea lui decorativă. Dacă dorești ca dormitorul tău să aibă o atmosferă romantică, alege dintre mai multe modele de paturi cu baldachin sau fă-ți tu singură un aranjament DIY.
Magia plantelor într-un dormitor la mansardă
Dormitorul la mansardă devine cu adevărat viu dacă îl decorezi cu plante în ghiveci. Combină plante de podea de diverse dimensiuni cu plante curgătoare, pe care le poți agăța de stâlpii de susținere ai tavanului.
Decorează spațiul cu luminițe licurici
Lumina este poate cel mai important element dintr-o cameră, fie că este vorba despre cea naturală sau de la corpurile de iluminat. Ghirlandele cu becuri colorate sau instalațiile licurici, cu becuri mărunte, pot crea o atmosferă intimă în orice cameră.
Înainte să iei o decizie vizavi de modelul folosit măsoară spațiul unde dorești să le pui și asigură-te că lungimea lor se va potrivi cu ideile tale. Poți combina modele mai voluminoase cu unele mai mici pentru un aspect complex, dar încearcă să păstrezi același tip de instalație – una cu lumină caldă, una cu lumină rece sau o instalație multicoloră.
Un dormitor la mansardă în stil rustic este, în continuare, cea mai populară alegere
Când vine vorba de crearea unui spațiu funcțional la mansardă, o caracteristică importantă în amenajarea acestuia sunt grinzile de lemn – poți crea în jurul lor multe povești vizuale. Le poți încadra în imaginea unui dormitor modern, ca element de contrast pentru piesele de mobilier alese, într-un decor eclectic, vopsindu-le, însă cea mai populară alegere de amenajare a unui dormitor la mansardă este, în continuare, un stil rustic.
Frumusețea simplității într-un dormitor rustic
Pentru o estetică sofisticată nu este neapărat necesar să aglomerezi camera sau să aplici o mulțime de artificii de design. O saltea sprijinită pe un cadru de pat făcut din paleți de lemn, două măsuțe pe post de noptiere, un fotoliu tip hamac suspendat de o grindă și câteva elemente de decor în culori neutre, potrivite stilului tău, sunt de ajuns. Poți adăuga câteva plante, pentru o pată de culoare într-un dormitor la mansardă în stil rustic vopsit în alb, iar camera ta va fi completă.
Transformă grinzile în elemente de decor imposibil de ignorat
Grinzile sunt, în multe cazuri, unul dintre elementele rustice cu care o mansardă vine la pachet. Și le poți transforma cu ușurință într-un punct vizual de interes în amenajarea unui dormitor la mansardă în stil rustic. În primul rând, te sfătuim să optezi pentru tonuri deschise și pământii, pentru un aspect „crud” și o cameră luminoasă, subliniind în acest fel naturalețea grinzilor din tavan. Dacă vrei ca acestea să iasă și mai mult în evidență, o idee out of the box este să le folosești pe post de suport pentru perdele.
Stilul hippie și stilul rustic merg mână-n mână
Dacă stilul tău este mai de grabă unul eclectic, joacă-te cu imprimeuri și texturi. Păstrează frumusețea lemnului și culoarea sa naturală, optează pentru piese de mobilier într-o nuanță similară, cu un aspect vintage, alege apoi elementele vesele, în stil hippie, și împină-le după bunul plac. Tapițează tăblia patului cu-n material care te inspiră, alege un covor care să complimenteze nuanța lemnului, dar cu un model deosebit și decorează restul camerei cu elemente în nuanțe diferite, dar complementare – nu-ți dorești un dormitor la mansardă în stil rustic aglomerat vizual, nu-i așa?
Te-ai gândit să dai spațiului o altă identitate? Ce spui despre o baie la mansardă sau un birou la mansardă?
Amenajarea unui dormitor la mansardă pare o idee evidentă. Cine nu-și dorește un colț de relaxare special, care s-aducă în sânul casei un strop din magia unei cabane montane? Totuși, dacă vrei să ieși din tipare, poți folosi spațiul altfel. Îl poți transforma, de pildă, într-un birou la mansardă. Sau, dacă vrei să păstrezi calitatea recreativă a spațiului, într-o baie la mansardă.
O idee bună, ușor neconvențională, este o amenajare de baie la mansardă. Iar dacă ai nevoie de inspirație, venim în întâmpinarea ta cu câteva idei.
O baie la mansardă albă, luminoasă și ultra modernă
Dacă ești adeptul stilului minimalist, o baie la mansardă ultra modernă, demnă de revistele arhitecturale, ți se potrivește de minune. Pereții albi scot în evidență unghiurile mansardei și formele neregulate capătă o notă arhitecturală dramatică, cu personalitate.
Baie la mansardă uriașă, pentru două persoane
Ce-ar putea să nu-ți placă la acest design îndrăzneț? Bijuteria spațiului este, fără îndoială cada încastrată în lemn, însă aerul rustic, care se îmbină foarte bine cu elementele contemporane ale băii, se datorează grinzilor din lemn, un accent dramatic pe tavanul înclinat.
Folosirea tapetului pentru baie pentru un mix neobișnuit de modele și texturi
Tapetul este o alegere îndrăzneață pentru pereții unei băi, dar atunci când alegi tapetul potrivit pentru baie, în funcție de propriile afinități estetice, alegerea pare una firească, nu una ieșită din comun. Te sfătuim să optezi pentru nuanțe naturale, care să complimenteze celelalte piese din încăpere – de exemplu, o feronerie aurie și un tapet cu un model abstract, în tonuri de verde.
Folosește forma deosebită a camerei într-un mod practic
În loc să privești tavanul înclinat ca pe un blestem ce te împiedică să obții baia visurilor tale, evidențiază această trăsătură care-i oferă spațiului o personalitate aparte și folosește-o în avantajul tău.
Pentru o amenajare de mansardă mică, un birou este o idee extraordinară, cu atât mai mult dacă lucrezi mult de acasă. Fiind o cameră oarecum separată de restul casei, zona este una liniștită și intimă, perfectă pentru momentele în care trebuie să te afunzi în muncă.
Când vine vorba de o amenajare de mansardă mică sub forma unui birou, opțiunile sunt multiple, însă noi îți recomandăm ca înainte de toate să îți analizezi nevoile și să te apleci asupra lucrurilor care sunt menite să îți facă viața mai ușoară, chiar și la nivel de decor.
Așadar, dacă decizia ta este să folosești spațiul din pod pentru amenajarea unui birou la mansardă, iată câteva idei pentru moodboardul tău inspirațional:
Folosește colțurile și ungherele în amenajarea unui birou la mansardă
O mansardă este plină de colțuri și unghere cărora, la început, este posibil să nu le găsești o utilizare. Privește spațiul mai cu atenție. Multe dintre aceste colțuri de mansardă create de suporturile structurale ale casei și unghiul acoperișului pot fi perfecte pentru construirea unor rafturi utile în depozitarea cărților sau a dosarelor. Mai mult decât atât, un birou simplu, realizat dintr-un blat lipit de perete, ar putea adăuga spațiu de lucru extra.
Evită să aglomerezi spațiul dacă ai o mansardă mică
Cu cât este mai mare biroul, cu atât există șanse mai mari ca încăperea să se aglomereze mai repede, așa că îți recomandăm să eviți o piesă de mobilier masivă într-o amenajare de mansardă mică. Optează, în schimb, pentru un birou cu un design minimalist, de dimensiuni reduse. Dacă folosești un laptop, nu ai oricum nevoie de un birou mare, iar această variantă simplă, modestă, va păstra o estetică ordonată și aerisită a camerei.
Cine a spus că biroul trebuie să fie musai lipit de perete?
Avem tendința ca în orice spațiu de birou să sprijinim biroul de perete, dar de ce nu am încălca această regulă nescrisă?
Alege o masă standard care poate fi utilizată drept birou de încă o persoană, în cazul în care te ocupi de proiecte alături de colaboratori și plasează-o aproape de sau chiar în centrul camerei, în funcție de forma și dimensiunea spațiului. Astfel vei putea să folosești spațiul de lângă perete pentru depozitare. Dacă îți dorești să oferi biroului tău de acasă un aer cald, nu unul steril, alege un covor în ton cu decorul pentru care ai optat.
Crează un spațiu relaxant
O mansardă mică poate să devină cu ușurință o încăpere cozy, oricare ar fi rolul ei. Un birou pe o parte, câteva dulapuri încastrate în perete pe cealaltă parte a camerei și câteva rafturi pot crea multiple spații de depozitare. Pentru o estetică rustică folosește piese de mobilier din lemn și dacă îți dorești un spațiu cald, primitor, ai grijă ca acesta să fie bine luminat.
Ce ți-ar putea da bătăi de cap în amenajarea unui pod în casă
Amenajare pod casă – când ai tastat aceste trei cuvinte în bara de căutare ai plecat la drum, cel mai probabil, cu un mindset pozitiv. Nu vrem să te descurajăm, însă înainte să de apuci de amenajarea podului casei ar trebui să iei în calcul și alte aspecte în afară de beneficiul adus de acest zonă nefolosită. Sigur, are potențialul să devină un spațiu de depozitare pentru toate lucrurile care îți aglomerează inutil casa, însă situația este mai complicată decât pare la prima vedere. Iată ce ar trebui să știi despre o amenajare de pod în casă:
Verifică acoperișul și asigură-te că nu există scurgeri
Scurgerile sunt o problemă indiferent de rolul pe care decizi să îl dai podului casei. Chiar și-o singură fisură care permite pătrunderea apei în pod îți poate cauza probleme serioase, așa că ai face bine să verifici dacă:
- Există pete de umezeală pe tavanul de sub pod;
- Ventilatoarele sau gurile de aerisire din baie dau către pod – ventilatoarele trag aerul cald, umed din baie, iar asta ar putea reprezenta o problemă pentru podul casei. Redirecționează conductele ventilatoarelor sau ale gurilor de aerisire spre exteriorul casei, fie direct prin acoperiș, fie printr-un perete exterior;
- Există mucegai, pete sau alte semne de distrugere cauzate de apă pe interiorul acoperișului (partea vizibilă din pod);
- Există scurgeri în jurul șemineului, a conductelor de aerisire sau în jurul altor obiecte care penetrează acoperișul;
- Există semne de condensare – asta ar putea indica faptul că ai nevoie de ventilație suplimentară în pod.
Temperatura pentru o amenajare de pod la casă în scopuri de depozitare
Chiar dacă ai casa izolată, există totuși posibilitatea ca podul casei să fi fost lăsat pe dinafară în acest proces. În acest caz, evită să depozitezi lucruri sensibile la temperatură în acest spațiu.
În plus, dacă izolarea nu este făcută corespunzător, poți avea probleme cu ventilația, care este un aspect critic în sănătatea casei tale, așa că trebuie musai să te asiguri că noile tale planuri nu vor afecta sistemul de ventilație al casei. Nu bloca, de pildă, gurile de aerisire pentru a proteja podul de temperatura rece. Îți recomandăm, în schimb, să muți lucrurile depozitate de lângă gura de aerisire și să cauți soluții alături de un profesionist.
Încadrarea și rezistența podelelor
Structura podelelor din pod este, în același timp, încadrarea tavanului camerei de dedesubt. Atâta timp cât acestea sunt construite din materiale rezistente, iar calitatea lor nu este afectată ar trebui să fie suficient de strașnice și să-ți permită să te miști în siguranță în podul casei. Dar este posibil să nu suporte greutatea mai multor persoane în același timp, de exemplu, ori a pieselor de mobilier pe care ai vrea să le depozitezi în pod sau a altor obiecte grele. Cea mai sigură modalitate de a accesa locul este prin construirea unei platforme pentru deplasare, potrivit houzz.ie.
Produsele din acest articol au fost selectate de echipa lovedeco.ro în mod independent, iar prețurile afișate sunt valabile la data publicării.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]
-
hotnews
Casă cu etaj sau fără? Ce trebuie să știi înainte de a face alegerea
Sunt o mulțime de factori care dictează alegerea uneia sau alteia.
-
UTILE
Cu ce se curăță geamurile cel mai bine ca să fie curate lună. Trucuri și ingrediente banale care le scapă de pete
Important e să le cureți cum trebuie.