UTILE

Un inginer structurist enumeră toate lucrurile pe care să le verifici înainte să cumperi un spațiu la demisol

publicat pe 26 apr. 2023

  Traiul la demisol reprezintă un compromis care vine la pachet cu o mulțime de dezavantaje. Dacă te gândești, totuși, să cumperi o locuință la demisol, ți-am pregătit o serie de sfaturi și idei practice de la un inginer structurist care te pot ajuta să înțelegi mai bine cu ce ai de-a face. 

  Traiul la demisol devine o realitate tot mai pregnantă pentru aceia care vor o casă în schimbul unui preț mai bun. E un compromis care aduce cu sine câteva probleme importante: lipsa luminii naturale, ventilație greoaie, multă umezeală care devine greu de evitat, refulări constante ale canalizării și un nivel al siguranței redus. 

  Am dezbătut toate aceste idei și probleme cu Matei Sumbasacu, inginer structurist și fondatorul Re:Rise, Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic. Grație lui Matei am descoperit ce să faci și ce să nu faci dacă ai de gând să te muți sau dacă deja stai la demisol. 

  Iată, în cele ce urmează, câteva idei, practici și sfaturi de aplicat de care să ții cont dacă vrei să te muți la demisol. 

  1.Cât de sigur e un spațiu la demisol

  Recentele discuții despre un iminent mare cutremur în România încă pun sub semnul întrebării nivelul de siguranță ale unora dintre clădiri. Vestea bună, dacă o putem numi așa, e că demisolul e la fel de sigur sau nesigur ca restul etajelor unei clădiri. 

  „La un cutremur, o clădire dacă pică, atunci pică cu totul”, spune Matei Sumbasacu. „Nu poți să zici că pică până la parter și nu colapsează în continuare la demisol. În mod normal, atunci când stai la demisol, în momentele de până la colapsul clădirii, siguranța, chiar dacă nu este identică, poate fi tratată ca fiind cam la fel ca la restul etajelor”. 

  Tehnicile de construcție sunt de așa natură făcute încât să se evite un colaps brusc. În special în regiunile seismice, dar și când vine vorba de casele normale, materialele sunt alese astfel încât să reziste. Adică materiale care se deformează și se alungesc. „Deci nu prea există un pericol de genul asta, să se surpe un perete de la demisol fără să apară și niște semne. Și în construcții se lucrează cu foarte multă incertitudine, până la urmă. Dar nu aș zice că e mai periculos la demisol”, mai explică Matei.

  Așa că înainte să cumperi un spațiu la demisol, ia la ochi fiecare perete și caută să vezi dacă are sau nu crăpături, cât sunt ele de mari și adânci.

  2.Traiul la demisol: cum verifici dacă ai umezeală în pereți

  traiul la demisol shutterstock
  Verifică temeinic zidăria demisolului pentru siguranța ta Foto: Shutterstock

  La demisol, umezeala afectează materialele de construcții. Zidăria, de exemplu, este un material extrem de sensibil la umezeală, spre deosebire de betonul armat. Zidăria veche, cea folosită înainte de 1950 pentru construcția caselor și clădirilor, are în prezent un defect major. Pe vremuri, se folosea o combinație de mortar cu var, în loc de ciment, astfel că zidăria de genul acesta, în contact cu apa, se macină. 

  „E important să încerci mortarul dintre pereți. Caută o zonă de zidărie expusă sau produ una, unde peretele pare mai umed, după care încearcă mortarul dintre cărămizi. Dacă mortarul e solid atunci demisolul e locuibil. Dar dacă e sub formă de nisip și doar umple spațiul dintre cărămizi atunci ai o problemă. E foarte important de identificat această problemă structurală”, explică Matei despre ce să verifici înainte să te muți într-un demisol.

  Totodată, verifică și dacă sub demisol există o placă de beton cât de cât izolată. Această placă de beton nu e impusă în construcție prin lege, iar unii constructori „omit” turnarea ei. 

  „În funcție de cât de bine izolată sau nu este placa, atunci prin capilaritate pământul poate să transporte apă în interiorul locuinței. Acum se întâlnesc destul de rar astfel de demisoluri fără o placă jos. Dar ele există și trebuie verificată existența acestei plăci. Mai ales că placa asta e foarte bună pentru că leagă fundația și pereții”, adaugă inginerul. 

  Ca să știi dacă ai o placă sub demisol trebuie să verifici existența ei din stadiul de șantier sau să discuți cu constructorul dacă e inclusă în planul de construcție.

  3.Traiul la demisol: ce faci dacă te confrunți cu o refulare

  traiul la demisol shutterstock
  Fenomenul refulării devine o realitate dacă stai la demisol Foto: Shutterstock

  În cazul construcțiilor vechi, demisolul e construit sub nivelul canalizării, așa că poți avea de-a face cu refularea apelor. Deși constructorii nu se mai duc acum cu demisolul mai jos decât e țeava de canalizare, povestește Matei, atunci când plouă rețeaua de canalizare inevitabil se va umple. Atunci când nivelul apei din canalizare depășește volumul tubului de canalizare, volumul de apă poate să ajungă deasupra nivelului sifoanelor de pardoseală din băile de la demisol. Pe scurt, „Prin principiul vaselor comunicate, apa din stradă refulează în casă”, punctează Matei. 

  Înainte să cumperi, verifică dacă există un rezervor care strânge apa evacuată și dacă este funcțional. „Vizitează spațiul atunci când plouă. Trage apa de la toaletă, pornește toate sursele de apă din casă. Să fii sigur că acest mecanism e capabil să preia cantitatea mare de apă pe timp de ploaie”, spune inginerul. 

  Mai poți folosi și valve manuale, în cazul caselor vechi, prin care scurgerea este închisă și nu poți să evacuezi niciun fel de apă. Iar soluția mai nouă, valve unidirecționale sau pompe.  

  4.Demisolul are limitări în siguranța la evacuare 

  Din cauza configurației spațiului de la demisol, culoarele de evacuare sunt mai înguste și nu pot fi lărgite prin vreo operațiune ulterioară. Iar ieșirile spre exterior sunt mai puține decât în cazul celorlalte etaje. 

  „Verifică, în primul rând, înainte să stai la demisol, dacă are clădirea autorizație de incendiu, pentru că există anumite spații exceptate. Respectiv pentru locuințele din spații cu mai puțin de 600 metri pătrați suprafață totală. În al doilea rând, trebuie să te asiguri că acele culoare de evacuare care duc către spațiile unde locuiești au cel puțin 1,2 metri lățime”, explică Matei. 

  5.La demisol nu ai voie să faci modificări

  La demisol nu ai voie să modifici pereții, asta pentru că în pereții demisolului sprijină toată clădirea. „Orice mică găurică, orice extindere de ușă sunt operațiuni excluse. Chestiile astea pot duce la colapsul întregii locuințe. Cine stă la demisol trebuie să își ia gândul de la a modifica ceva în spațiu”, punctează Matei. 

  Aceeași regulă se aplică și pentru geamuri: modificarea sau extinderea geamurilor de la demisol poate fi o greșeală capitală. 

  „Ferestrele de la demisol sunt niște goluri în niște pereți importanți, pereții exteriori, aceia care duc toată clădirea. Nu îți poți lărgi ferestrele la demisol. Nu ar trebui să o faci. Poate doar cu un proiect elaborat, de către cineva care poate face intervenția. Clădirea trebuie analizată în tot ansamblul înainte de a se face operațiunea”, mai explică el. 

  6.Traiul la demisol: există și un avantaj

  Spațiile amenajate la demisol sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic decât cele de la alte etaje. Contrar opiniei populare care spune că pământul înconjurător demisolului trage din energia casei, lucrurile stau invers. Ceea ce înseamnă că vara e răcoare în casă, iar iarna facturile sunt mici. 

  „Pereții sunt, practic, îmbrăcați în pământ. Până la o anumită înălțime ai o grosime infinită de pământ, iar pământul are o energie și un regim termic ale lui. Astfel încât pereții de la demisol, până la un anumit punct, sunt destul de calzi pe timp de iarnă și destul de răcoroși pe timp de vară. Asta ajută destul de mult. La un astfel de spațiu, dacă îți izolezi bine plafonul, poți să ai un trai mult mai bun din punct de vedere energetic decât dacă ai sta deasupra pământului”, încheie inginerul structurist. 

  Acestea au fost câteva sfaturi importante și utile care te pot ajuta în cazul în care stai deja la demisol sau ai un spațiu în curs de amenajare. Siguranța primează înainte de orice, indiferent de locul unde stai. Însă, demisolul, prin specificul lui, impune niște măsuri de precauție care sunt folositoare în cazuri la limită. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Un inginer structurist enumeră toate lucrurile pe care să le verifici înainte...