DESIGN EXTERIOR

Trenduri în materie de culoare pentru fațada unei case moderne în 2024. Cum alegi nuanța potrivită

  Culoarea fațadei unei case trebui aleasă astfel încât să reflecte cu totul stilul locuinței. Atât pe exterior, cât și pe interior. Iată care sunt elementele de care să ții cont când alegi culoarea fațadei unei case și care sunt nuanțele în tendințe în acest moment. 

  Fațada unei case spune o poveste în sine. Unde e casa, cine sunt proprietarii sau ce stil arhitectural abordează. La fel de bine, culoarea fațadei subliniază aceste elemente și transformă cu totul percepția asupra locuinței. Fațada este interfața casei cu lumea exterioară, iar culoarea trebuie aleasă în conformitate.  

  Cum alegi corect nuanța potrivită 

  Culoarea aleasă corect pentru fațada unei case definește mai multe aspecte. Pe de-o parte, culoarea fațadei pune în evidență stilul arhitectural al casei. Pe de altă parte, reflectă preferințele proprietarului. 

  Ca să fie potrivită, alegerea culorii unei fațade trebuie să țină cont de: 

  • zona în care casa este situată: nuanțele se aleg în funcție de zonă. La munte, de exemplu, se potrivesc anumite culori, în timp ce la oraș se aleg altele. Cu atât mai mult cu cât alegerea unei nuanțe ține cont și de funcția termică a casei. 
  • stilul arhitectural al casei; 
  • culorile celorlalte elemente ale casei: ține cont de culoarea acoperișului, de culoarea ușii de la intrare sau a tencuielii exterioare. Ideea de bază este coeziunea vizuală și estetică a întregii case; 
  • rezistența în timp a culorii la factorii externi: cum ar fi precipitațiile, razele UV sau poluarea; 
  • grădina și celelalte elemente conexe ale casei: cum e cazul unui foișor. 

  PRO TIP: gândește-te la o paletă sau o schemă de culori încă din faza de proiect a casei sau de renovare. Sfatuiește-te cu un arhitect sau cu un designer pentru o implementare corectă. Mai mult, alege din start o vopsea de calitate care are certificarea unei rezistențe în timp la factori externi. 

  Culori pentru fațada unei case moderne în 2024 

  La bază, culoarea pentru fațada unei case ține cont de anumite elemente. Însă poate să fie și o alegere subiectivă. În continuare, îți spunem ce culori sunt în trend în acest an. 

  Accent pe o ușă colorată 

  fatada casa moderna cu usa culorata
  Culoarea rosie a ușii se potriveste cu restul designului casei

  Dacă fațada casei are o culoare neutră, cum ar fi o nuanță de gri, restul casei poate fi pus în evidență de ușa colorată de la intrare. Ideea de bază este să alegi o culoare a fațadei complementară cu culoarea ușii. Efectul va fi unul de pată de culoare. 

  Albastru navy 

  casa cu fatada albastra
  Albastrul fațadei se potrivește stilului arhitectural al casei

  Casele cu fațade albastre sunt specifice zonei litorale. De la albastru navy la bleu sau turcoaz, aceste nuanțe dau un aer fresh și răcoritor. Se pot asocia cu albul pentru un efect și mai puternic vizual. 

  Clasic, cu negru și alb

  casa moderna cu fatada in nuante de alb si negru
  Nuanțele de alb și negru se potrivesc fațadei unei case moderne

  Albul este culoarea specifică unei case elegante. În timp, albul fațadei poate să fie greu de întreținut, în special în zonele călduroase. Pe de altă parte, album reflectă razele soarelui și oferă un confort termic sporit la interior. 

  Negrul se poate aplica pe fațadele caselor care sunt localizate în zonele mai reci. Asta pentru că negrul atrage razele soarelui și păstrează căldura. Negrul se pretează oricărui stil arhitectural. 

  Combinația dintre alb și negru pe fațada aceleiași case poate da un efect vizual deosebit, rafinat și elegant. 

  Roșu tomnatic 

  Casa la munte, cu fatada rosiatica, ofera un constrat puternic cu elementele naturii
  Culoarea roșiatică a fațadei unei case de la munte, în contrat cu elementele naturii

  Această culoare se potrivește caselor construite în stil rustic, în general din zona de munte. Culoarea roșie sau, după caz, brun roșcată, creează un contrast superb cu zăpada pe timpul iernii, iar în restul anotimpurilor se completează cu verdele natural al primăverii și verii. 

  E de evitat folosirea roșului pentru casele de la oraș pentru că duce la supraaglomerarea vizuală. Mai ales dacă spațiul din jurul casei este mic. 

  Culoarea roșie aplicată pe fațada unei case trebuie să fie intensă încă de la primul strat aplicat. În timp, roșul se va domoli în intensitate de la intemperii. Astfel că ar fi indicat să aplici tratamente de păstrare a culorii originale. 

  ALTE SUBIECTE INTERESANTE
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Trenduri în materie de culoare pentru fațada unei case moderne în 2024. Cum a...