Principiile și caracteristicile stilului Art Deco în designul interior
publicat pe 29 nov. 2021Stilul Art Deco este definitoriu pentru începutul secolului XX. Când te gândești la Art Deco, te gândești la mult auriu și negru, la materiale și textile de lux, la culori aprinse și suprafețe lucioase. Te gândești la New York și la zgârie-norii anilor douăzeci, la scenografia opulentă din filmele de la Hollywood din anii 1930-1940. Vila Marelui Gatsby probabil a fost decorată în același extravagant, dacă e să ne luăm după filmul cu Leonardo DiCaprio.
Art Deco a fost un stil al luxului și al avanselor tehnologice. A influențat fiecare domeniu din design, de la arhitectură la industria automobilelor și design de bijuterii. A reprezentat un stil de viață luxos, exuberant, pe care doar cei bogați și l-au permis cu adevărat. Acest articol este o incursiune în istoria stilului Art Deco, iar la final găsești câteva tips&tricks despre cum îl poți integra la tine acasă.
1. Scurt istoric
Stilul Art Deco a apărut în Franța înainte de Primul Război Mondial, iar dezvoltarea lui a fost influențată de mai mulți factori. Pe de o parte, a ajutat recunoașterea și creșterea în popularitate a artelor decorative la finalul secolului XIX, când au primit același statut ca pictura sau sculptura. Pe de altă parte, exportul de mobilă ieftină din Germania a trezit spiritul naționalist francez. Artiștii francezi au fost determinați să creeze propriul stil, mult mai modern și mai elegant decât orice exista atunci pe piață.
Art Nouveau joacă probabil cel mai mare rol în toată povestea. Art Deco este succesorul lui, dar este și o reacție împotriva lui și a valorilor tradiționaliste pe care le reprezenta. Artiștii Art Deco au vrut o imagine mult mai modernă și curată, cu forme geometrice clare, raționale, o imagine lipsită de ornamentele asimetrice și pitorești specifice stilului Art Nouveau.
Stilul Art Deco este suma mai multor stiluri și curente în care și-a găsit inspirația. Printre ele se numără cubismul și formele sale geometrice clare și îndrăznețe, constructivismul rus, modernismul sau culorile picturilor lui Henri Mattisse sau cele ale companiei rusești de balet Ballets Russes.
Numele stilului este o prescurtare a denumirii „arts décoratifs”, parte din titlul expoziției internaționale de la Paris, din 1925, „Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes”. Însă actuala denumire a apărut pentru prima dată în 1966, în titlul primei expoziții despre stilurile de la începutul secolului XX.
Stilul Art Deco nu a influențat doar arhitectura sau designul interior, ci și designul de mobilă, designul vestimentar, industria automobilelor, a bijuteriilor sau chiar a vapoarelor. Cei mai faimoși zgârie-nori din New York, cum ar fi Chrysler Building sau Empire State Building, sunt construiți în stil Art Deco.
Odată cu începerea celui de-al Doilea Război Mondial, stilul Art Deco a fost privit ca fiind nepotrivit pentru vremurile austere prin care trecea atunci lumea și a căzut din grație. Ulterior, a dispărut aproape complet, iar locul său a fost preluat de un design pur funcțional și lipsit de ornamente, iar mai târziu, de stilul mid-century modern.
2. Stilul Art Deco: caracteristici
Stilul Art Deco a renunțat la valorile tradiționaliste și a dat naștere unui nou mod de a trăi viața, mult mai modern, axat pe lux și aspirații la un trai de viață mai bun. Caracteristicile sale au fost inspirate de noile descoperiri ale secolului XX (de exemplu, mormântul lui Tutankhamon în 1922 sau excavările ruinelor din Pompei) și de avansurile în tehnologie (motoarele electrice, zgârie-norii, tehnologia radio). Stilul Art Deco a fost un stil pentru oameni bogați, și a devenit unul dintre cele mai recognoscibile stiluri în design interior ale secolului XX.
a. Materiale și tehnologii noi
Betonul armat a fost unul dintre elementele cheie ale stilului Art Deco. Utilizat pentru prima data în 1853 la o casă din suburbiile Parisului, el a ajuns să fie materialul favorit al arhitecților în secolul XX. Era ușor de utilizat și permitea o mai mare libertate în construirea formelor fără să fie nevoie de elemente adiționale de susținere. Acest lucru a permis crearea unei imagini exterioare mult mai curate și moderne.
Au apărut și alte materiale noi precum oțelul inoxidabil sau plasticul. Tehnologiile noi au permis producerea în masă a aluminiului sau a sticlei, care e devenit mult mai accesibilă dar și mai ușor de utilizat pentru ferestre de dimensiuni mari.
Zgârie-norii din America au reprezentat apogeul stilului Art Deco. Tehnologia care avansa rapid le-a permis să construiască cele mai înalte clădiri din lume pe structură metalică. Forma, înățimea, detaliile și iluminatul exterior au fost gândite în așa fel încât să arate măiestria arhitecților și a constructorilor.
b. Materiale și finisaje exotice
Stilul Art Deco este caracterizat de folosirea materialelor și finisajelor scumpe, rare și exotice. Aici vorbim despre abanos, fildeș, marmură, metale prețioase, catifea, piele, sticla de opal, scoici sau piele de animale, printre multe altele.
Finisajele erau lucioase, fie că e vorba de placări cu alamă, cupru sau aur, de furnire lucioase de lemn precum nucul sau abanosul, marmură, oglinzi sau sticlă colorată.
c. Forme și linii
Geometria Art Deco este una bazată pe raționalism și simplitate. Față de Art Nouveau, ea era mult mai rigidă și clară. În arhitectură au fost adoptate formele geometrice clare. În design interior au fost preferate simetria, liniile paralele, curbe mari și puternice, toate organizate după principii raționale, uneori matematice. Motive precum linia în zig-zag, trapezul sau formele triunghiulare erau și ele foarte apreciate.
d. Palete de culori
În materie de culori, stilul Art Deco s-a inspirat foarte mult din curentul fauvism din pictură (de pictori precum Henri Matisse sau André Derain), sau din grafica companiei rusești de balet Ballets Russes.
Contrastele și culorile puternice precum roșu, verde, albastru sau chiar roz închis caracterizează stilul, iar ele erau echilibrate pe fundaluri în nuanțe neutre pentru a nu crea o amenajare aglomerată. Erau preferate combinațiile de negru cu alb, argintiu și auriu pentru a crea acea atmosfera de lux.
e. Mobilier și decorațiuni
Mobilierul Art Deco este de dimensiuni mari și are forme și linii clare sau curbe generoase. Se foloseau materiale extravagante, luxoase, combinații contrastate de culori sau texturi. Cu toate acestea, silueta lor nu era aglomerată. Lipsesc decorațiunile adăugate sau elemente foarte detaliate care ar fi putut încarca obiectul. Obiectele de iluminat erau finisate în oțel inoxidabil sau alamă, și aveau în componență sticlă colorată sau cristal.
Era pus foarte mare accent pe tehnicile de fabricare, preluate din era lui Louis Philippe I sau Louis al XVI-lea. Ele au fost îmbunătățite și modernizate ulterior. Incrustația a fost una din tehnicile de lucru preferate pentru a crea mobilă de lux. Ea a permis fixarea unor materiale prețioase precum diferite esențe de lemn, metal sau fildeș în suprafața obiectelor.
f. Modele și motive
Printre cele mai cunoscute motive se numără soarele și razele sale, formele trapezoidale, piramidale sau liniile în zig-zag. Forme inspirate din natură, precum florile, forma de evantai sau frunzele erau deseori alăturate formelor geometrice riguroase.
3. Cum îl putem aduce în casele noastre
Contrar așteptărilor, stilul Art Deco nu este un stil încărcat. Dacă vrei să-l introduci în propria locuință, acordă mai multă atenție materialelor și formelor obiectelor și să nu-ți fie frică de culorile puternice și obiectele decorative sculpturale. În schimb, nu aglomera camera cu obiecte sau forme organice, inspirate din natură. Stilul Art Deco are la bază principii moderne de design și forme geometrice clare și raționale. Deși a fost un stil luxos, el poate fi obținut azi fără a da gaură în buget.
a. Pereți și podele în finisaje întunecate
Stilul Art Deco este unul dramatic tocmai datorită culorilor închise și a materialelor îndrăznețe folosite atât la realizarea obiectelor, cât și la finisarea suprafețelor dintr-o încăpere. Pereții erau fie placați cu furnir sau mamură. Podelele erau placate cu marmură sau din lemn masiv, lucios. Accentul cădea pe culoare, nu pe modele. Atât pereții cât și podelele erau împodobite cu doar câteva modele geometrice simple, simetrice.
O alternativă mai ieftină la aceste finisaje scumpe ar fi tapetul decorativ cu modele în stil Art Deco. Placarea pereților cu PAL sau a podelelor cu plăci ceramice ce imită marmura ar fi o altă soluție. Covoarele în stil Art Deco sunt o altă alternativă la podelele finisate în materiale scumpe.
b. Culori, modele, finisaje
Dacă vrei să obții un aer elegant demn de anii ’20, atunci din casa ta nu ar trebui să lipsească tapițeria de catifea, modele geometrice de tip triunghi sau zig-zag, sau finisajele din diferite metale precum alama sau cuprul, întâlnite fie la corpurile de iluminat sau obiectele de decorative. Culorile îndrăznețe și contrastele sunt și ele o caracteristică definitorie a stilului Art Deco.
c. Corpuri de mobilă
Poți găsi mobilă în stil Art Deco și în magazinele moderne, nu doar în cele cu antichități. Optează pentru obiecte de dimensiuni mari, cu forme clare, geometrice sau curbe generoase, fără prea multe detalii. Și atenție la culori, la materiale și la finisaje. În cazul în care ai anumite piese în stil Art Deco, acesteea poate fi combinat cu piese mai moderne, care le pot scoate în evidență.
d. Corpuri de iluminat
Corpurile de iluminat sunt foarte importante într-o amenajare Art Deco. Ele sunt de dimensiuni mari, realizate din metal și deseori sticlă colorată. Au fie o formă geometrică și modele simetrice, sau o formă aerodinamică, modernă. Spre deosebire de alte piese specifice acestei perioade, ele sunt mult mai încărcate de elemente decorative.
e. Accesorii
Nu vei întâlni bibelouri într-o încăpere amenajată în stil Art Deco. Vei întâlni tablouri pe pereți, covoare cu modele geometrice sau obiecte sculpturale din diferite metale. Oglinzile mari sunt un alt obiect favorit al stilului. Ele creează senzația de spațiu mai mare și aduc un strop de eleganță la interior.
4. Unde îl găsim în România
Dacă vrei să vezi clădiri în stil Art Deco, atunci este nevoie să faci o excursie până în Capitală. Aici poți admira clădirea Palatului Telefoanelor de pe Calea Victoriei, de altfel prima clădire cu structură metalică specifică zgârie-norilor din România. Hotelul Ambasador de pe bulevardul Gheorghe Magheru sau sediul Asociației Medicilor Veterinari de pe bulevardul Elisabeta sunt alte embleme ale stilului în România. Dacă dorești sa faci un tur Art Deco în București, atunci aruncă un ochi pe site-ul artdecobucharest.ro, unde vei găsi clădirile catalogate după funcțiuni, detalii despre ele și despre stil și motivele sale, cât și hărți cu locația lor exactă.
Foto principală: Sabin Prodan & Studio Caro
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]
-
hotnews
Casă cu etaj sau fără? Ce trebuie să știi înainte de a face alegerea
Sunt o mulțime de factori care dictează alegerea uneia sau alteia.
-
UTILE
Cu ce se curăță geamurile cel mai bine ca să fie curate lună. Trucuri și ingrediente banale care le scapă de pete
Important e să le cureți cum trebuie.