UTILE

Reparație pentru un acoperiș de casă. Ce trebuie să știi înainte să te apuci de această schimbare

publicat pe 10 apr. 2024

    Reparația unui acoperiș este o sarcină complexă, care vine cu necesitatea obținerii unor avize și alocarea unui buget consistent. În articol, îți explicăm tot ce trebuie să știi înainte să te apuci de schimbarea acoperișului, ce costuri reale implică și de unde să îți iei inspirația. 

    Acoperișul este una dintre părțile importante ale casei. Rolul acestuia este de a izola și proteja interiorul casei. Atunci când se impune necesitatea reparației acoperișului trebuie să te pregătești din timp cu documentele necesare și cu un buget aferent. Iată ce trebuie să știi dacă te apuci de schimbarea acoperișului. 

    Avize pentru schimbarea acoperișului

    Poate cea mai importantă parte din operațiunea de schimbare a acoperișului este reprezentată de avizele legale necesare. 

    Principalul document necesar pentru reparația sau schimbarea acoperișului se numește Autorizația de construire/ desființare. Este același tip de document cerut ca în cazul construirii unei anexe, de exemplu. Autorizația este obligatorie dacă schimbarea acoperișului înseamnă montarea unuia nou, care implică modificarea formei, a structurii sau folosirea unui alt tip de învelitoare. 

    Există și situații în care Autorizația de construire/ desființare nu este necesară.

    Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții arată că „se pot executa fără autorizație de construire următoarele lucrări: reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate”. 

    Concret, nu ai nevoie de autorizație să schimbi un panou de țiglă metalică dacă acesta s-a deteriorat. 

    Ce taxe plătești

    Pentru a obține autorizația de schimbare a acoperișului trebuie să depui o cerere la primăria de care aparține imobilul. La cerere trebuie să anexezi mai multe documente. 

    Dintre acestea, cel mai important este certificatul de urbanism, care se obține separat, în termen de maxim 30 de zile. Aici ai detalii despre acte necesare obținerii certificatului de urbanism și costuri asociate. 

    Odată obținut certificatul de urbanism, pentru obținerea Autorizației de construire/ desființare, vei mai anexa: 

    • copie legalizată a actului de proprietate;
    • copie certificat de urbanism;
    • proiect pentru obținerea autorizației de construire (PAC), redactat de către personal tehnic cu specializare în domeniul arhitecturii și construcțiilor, depus în două exemplare; 
    • fișe tehnice însoțite de documentațiile necesare obținerii avizelor/ acordurilor cerute prin certificatul de urbanism, în vederea emiterii acordului unic;
    • avize solicitate prin certificatul de urbanism, altele decât cele cuprinse în acordul unic;
    • anexă completată cu toate elementele necesare descrierii lucrărilor pentru care se solicita autorizația;
    • chitanța care atestă achitarea taxei de emitere. 

    Taxa pentru obținerea autorizației este egală cu 0,5% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcție. 

    Amenzi pentru schimbarea acoperișului fără autorizație

    Atenție: autorizația pentru schimbarea acoperișului este un document obligatoriu. Legea 50/1991 specifică în mod clar ce amenzi se pot aplica dacă autoritățile constată că acoperișul a fost modificat sau schimbat fără autorizație. 

    Concret, în funcție de dimensiunea lucrării și de stadiul în care lucrarea se găsește, amenzile pot să fie cuprinse între 1.000 și 100.000 de lei. 

    Mai mult, autoritățile te pot obliga să obții autorizația necesară, apoi să desființezi lucrările și să aduci imobilul la starea inițială într-un timp limitat. Ca lucrarea de reparație a acoperișului să fie legală, trebuie să urmezi pașii menționați în Ordinul nr. 839/2009 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991. 

    Totul despre reparația acoperișului 

    muncitor care lucrează la reparatia unui acoperis
    Mâna de lucru și materialele folosite, două elemente importante în planul de reparație a acoperișului unei case

    Reparația unui acoperiș poate avea un preț considerabil și variabil. Prețul final este influențat de mai mulți factori, printre care: suprafața acoperișului, numărul de „ape” ale acestuia, înălțimea casei sau complexitatea generală a proiectului. 

    Cât costă materialele 

    Materialele necesare pentru reparația acoperișului acoperă o bucată generoasă din buget. Majoritatea meșterilor recomandă folosirea unei table de bună calitate care vine cu durabilitate în timp și cu garanție mai mare. De asemenea, costurile materialelor includ și lucrările de dulgherie sau accesoriile pentru acoperiș. 

    Prețul mâinii de lucru

    În aceeași măsură, manopera pentru reparația unui acoperiș poate ridica costul total. De aceea, e de preferat ca pentru bugetul inițial pentru reparația unui acoperiș să ai și bani puși deoparte pentru costuri extra. 

    Iată ce costuri se practică în acest moment pe piață pentru manoperă și materiale: 

    • Reparația acoperișului: între 50 și 150 de lei pe metru pătrat; 
    • Țigla metalică: 80 – 150 de lei pe metru pătrat; 
    • Dulgherie acoperiș: începe de la 100 de lei și poate ajunge și la 300 de lei pe metru pătrat; 
    • Vopsirea acoperișului: între 30 și 60 de lei pe metru pătrat; 
    • Demontare acoperiș vechi: maxim 30 de lei pe metru pătrat; 
    • Hidroizolație: undeva la 100 de lei pe metru pătrat; 
    • Sistem pluvial pentru acoperiș: între 40 și 80 de lei pe metru pătrat 
    • Ferestre acoperiș: de la 1.000 de lei pe metru pătrat. 
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments